אדם רויטר: "יצואנים צריכים לגדר דולרים, ולא לתת לכל תנודה לפגוע בהם"
לאחר החלטת בנק ישראל ביום שני האחרון להשאיר את הריבית בגובה 0.1%, התקיימה לראשונה באירועים אלו מסיבת עיתונאים, בה ניתנה לנגידה ולבכירי הבנק אפשרות להציג את נימוקיהם להחלטה, ולפזר את אי הבהירות במשק. ביקורות רבות נכתבו על התנהלות הנגידה באותה מסיבת עיתונאים, אשר באומרה "לאור התוואי הצפוי של חזרת האינפלציה לתוך היעד והתייצבות קצב הצמיחה המתונה, נראה שפחתה ההסתברות לכך שנידרש לשימוש בכלים בלתי קונבנציונליים בתקופה הקרובה" חשפה את כל הקלפים של בנק ישראל, וחיסלה כל אי ודאות לגבי כיוונו של הדולר: שוק המט"ח הגיב באגרסיביות בימים שלישי ורביעי, והדולר האמריקני צנח מול השקל כ- 1.9%, עד לרמה של 3.76. ביום חמישי החליט הבנק להתערב ולמנוע את הצניחה הצפויה, אותה ניצלו ספקולנטים רבים, ורכש כ-250 מיליון דולר, כדי להעלות מעט את שער הדולר.
כאמור, דבריה של פלוג כי הבנק לא מתכוון להפחית את הריבית בתקופה הקרובה (או לבצע כל מהלך אגרסיבי אחר) ושינוי הריבית הבא, לכשיתבצע, יהיה דווקא כלפי מעלה - הפיל את הדולר אל מתחת לרמות תמיכה של 3.8 שקלים לדולר, ובהמשך אף מתחת לרף הפסיכולוגי של 3.78 שקלים לדולר. מי זכר ששערו של הדולר עמד באמצע אפריל על מעל 4 שקלים?
פרט להתעסקות הספקולנטים בשערו של הדולר, חשיבותו מתבטאת בעיקר בגזרת היצואנים. בשיחה עם Bizportal מסביר ד"ר אדם רויטר, המייסד והבעלים של חברת 'חיסונים פיננסים' את חשיבותו של הדולר ליצואנים.
"באופן הכי פשוט, הגדרתית, כל יצואן נפגע כששער החליפין בו הוא משתמש יורד. לפי מחקר שלנו, 65% מהיצואנים הישראלים חשופים למטבע הדולר, 25% מהם למטבע האירו, ו-10% לשאר המטבעות". מכאן בעצם חשיבותו של הדולר ליצואנים הישראלים, כשכאמור, ישמחו לקבל יותר שקלים עבור כל דולר.
"באופן מאוד גס, אפשר לומר שמגזר ההיי-טק נפגע פחות מתנודות של הדולר, כי הוא עובד על רווחיות יותר גבוהה. התעשיות שנפגעות הכי הרבה מירידה במטבע הן תעשיות היצוא המסורתיות, אנשי ענף הפלסטיקה, לדוגמא. במגזר הזה הרווחיות יותר נמוכה, וירידה של הדולר יכולה להיות מאוד דרמטית, ולפעמים להוות את ההבדל בין רווח להפסד".
ד"ר רויטר מחדד את השפעת גובה המטבע על היצואנים בכך ש"ליצואנים הישראלים אין גמישות להעלות מחירים כשהמטבעות נוטים לרעתם. היבואנים יכולים להעלות מחירים כשיש פיחות בשקל. יצואנים לעומת זאת, לא יכולים להעלות מחירים בגלל שהדולר או האירו נחלשו. זאת ועוד, את קשת המחירים של שאר היצואנים בעולם (מהמזרח למשל) הוא לא תמיד יודע".
מבחינת התנהלותם של היצואנים, רויטר ממליץ כי "בתמונת המצב הנוכחית, גם אחרי הירידה של הדולר, לדוגמא בשער הנוכחי של 3.77 שקל לדולר, היצואנים צריכים להסתכל על השער הממוצע של הדולר בתקופה האחרונה, ולראות האם על סמך השער אפשר לתפקד איתו. ככל שהשער הנוכחי יותר גבוה מהממוצע בתקופה מסויימת, יש יותר סיבות להמיר דולרים ולבצע גידור. השער הממוצע בשנה האחרונה הוא 3.78, ב-3 השנים האחרונת הוא 3.71, וב-5 השנים האחרונות הוא היה 3.68. כך שבעצם , השער הנוכחי הוא גבוה יחסי לממוצע הרב שנתי, על כמה תקופות. לכן ברמות האלה, לדעתנו, כדאי לבצע גידור: למכור דולרים עתידיים, גם אל תוך שנת 2016. זה מה שנאי ממליץ ללקוחות שלי, זה שער סביר לגמרי, וכך פועלים בניהול סיכונים".
לגבי התנהלות בנק ישראל בשבוע האחרון, והביקורת הרבה שהופנתה כלפיה, רויטר מסביר כי "הציפיות אצל חלק מהגורמים היו שהבנק יוריד ריבית ויווצר פיחות בשקל, אך הנגידה אמרה שהבנק המרכזי לא ישתמש ב"אמצעים בלתי קונבנציונליים", כך שאנשים פרשו את זה כאילו יהיה קשה לבנק לעצור את הירידות בדולר, והמטבע בדרך הבטוחה למטה. וכך באמת היה. לדעתי, למען שער הדולר, הנגידה צריכה להתבטא שוב, במה שנקרא 'התערבות ורבלית' ולהבהיר שעל אף שהשוק פירש אותה כמו שפירש, הבנק מאוד מוטרד משער הדולר, ויעשה כמיטב יכולתו למנוע את נפילתו. נכון שביום חמישי היא קנתה דולרים והעלתה מעט את הדולר, אבל קיימת חשיבות גם להתערבות ורבלית כך שתוכל להבהיר את עמדתה בנושא".
רויטר טוען שמשרד האוצר אכן יכול להשפיע מעט על שער הדולר לטובת היצואנים, אך אין זה תפקידו הרשמי, והכלים ה'רציניים' נמצאים אצל בנק ישראל: אם משרד האוצר היה מבצע יותר גידורים, יותר מ-10% מהחוב החיצוני כמו שהוא עושה כרגע הוא היה מגדיל את הביקושים לדולר, וכך מעלה אותו. בעקרון הבנק יכול להכפיל את היקף הגידורים, לרמה של 20%, אפילו 25%, אבל שוב, הכתובת היא הנגידה שלה הכלים המרכזיים".
כשנשאל רויטר לגבי שיווי משקל במטבע הדולר במשק הישראלי, ענה באופן חד משמעי: כי "אין חיה כזאת שנקרא שיווי משקל". הוא סייג כי "בעבר מכון היצוא ביקש חוות דעת לגבי 'מהו שער חליפין טוב', וגילינו כי לאורך הסתכלות רב שנתית, שער של 3.8 שקל לדולר הוא שער שהיצואנים יכולים לחיות איתו, וכך גם אמר נשיא התאחדות התעשיינים דאז".
לסיכום הראיון, ממליץ ד"ר אדם רויטר כי "כל יצואן, גם קטן, חייב ללמוד את נושא גידורי המט"ח, ולא לאפשר לתנודות במטבעות להוביל אותו למקומות בלתי רצויים".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.יצואנים קנו $ בשער נמוך מ- 3.65קליפ 26/06/2015 19:33הגב לתגובה זו0 0מכרו $ בשער גבהה מ-3.8 אם לא יגיע לשער 3.8 קנו עוד $ בשער 3.5 בסוף יגיעו הפיחות!!!סגור
-
8.גידורים = יסוף השקלמאיר פ 26/06/2015 17:30הגב לתגובה זו4 0תנודתיות בשערי השקל דולר ( סל ) מאוד מתאימה לחברות לניהול סיכונים כמו החברה שלך, בגלל הפסדי ענק מהימורים על פיחות השקל אתם וקרנות גידור ממליצות למכור דולרים ( לחזק את השקל וללחוץ על בנק ישראל להוריד ריבית ).. הסיבה לתנודתיות הגבוהה הם משחקי המט״ח שלכם.. המשק מפסיד, יצואנים מפסידים, אתם שחקני המט״ח מרויחים מיליארדים... לפני הגעתו של סטנלי פישר ויורשיו הייתה רצועת ניוד, כל יצואן יכל לתכנן את צעדיו ללא צורך בגידור ... האוצר לא מתערב כי הוא דואג לרווחי הספקולנטים ( בנקים ) .. בעולם בו כל אחוז צמיחה ( גילוי אוצר ) הוא אוצר מתקיימת מלחמת מטבעות... ישראל מפסידה מיליארדים בגלל החזירות שלכםסגור
-
נכון מאודאור 29/06/2015 08:32הגב לתגובה זו0 0כל מילה בסלעסגור
-
7.שהיצואנים יצינו שער שקל של המוצר. (ל"ת)רעיון טוב יותר 26/06/2015 16:54הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.לחזור לנורמה דולר למטה שקל למעלההגיע הזמן 26/06/2015 16:31הגב לתגובה זו1 2בפועל ככה זה אמור להיות רק שלאחרונה זה קצת פעם שונה מהרגיל,זה צריך ליישר קו בגדול למצב האמיתי שאמור להיות.רק שכמובן יש תקופות שהם שווים לצורך תיקונים זמניים. בקיצור נקווה שהדולר ירד חזק לרמות של 2-3 שהמגמה ברורה שום דבר לא יעצור אותה.סגור
- טען עוד
-
5.הגידור בעייתיאיציק 26/06/2015 13:11הגב לתגובה זו2 0תנודות קטנות- עלות הגידור חותכת את הרווח תנודות גדולות- עלות נמוכה יותר אבל מאוד נדירות בקיצור- לאורך זמן עדיף כנראה לא לעשות שום דברסגור
-
4.נו עוד בעל עניין (ל"ת)* 26/06/2015 13:00הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.רויטר, אני משלם מאות מליונים לבנק ישראל ואני רוצה תמורה (ל"ת)אחד 26/06/2015 12:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.גם הגידור עולה כסף. גובה הפרמיה כגובה ההפסד הצפוי.ברק 26/06/2015 11:19הגב לתגובה זו7 0מרגע שהגידור הפך לקזינו של משקעים העלות שלו נהיתה כזאת שהוא כבר לא משתלם. חוץ מיזה כשקונים אופציה למספר חודשים היא פוקעת וכל אופציה חדשה תגן רק מפני שינוי ביחס לשער המטבע החדש ולא ביחס לשער המקורי! למי שמציע לגדר בדרך כלל יש איטרס לגבות עמלה. אלעל גידרו מול עליה במחיר הנפט והפסידו סכומי כסף גדולים.סגור
-
1.מרבית המדינה זה אזרחים ולא יצואניםאני 26/06/2015 11:12הגב לתגובה זו2 6יאללה קדימה דולר נמוך טוב לרובסגור