אלה פריד: "אירן לא תפעל לוויסות מחירי הנפט" - מה עשוי להקפיץ את המחיר?

הסכם הגרעין בין אירן למעצמות צפוי להחזיר את אירן לשוק הנפט. בלאומי שוקי הון מנסים לחזות מה תהיה השפעתו
גיא ארז | (2)
נושאים בכתבה אלה פריד נפט

הבוקר הודיעו אירן ומעצמות המערב על חתימת הסכם הגרעין ביניהן, צעד שצפוי להוביל להתקרבות דרמטית בין איראן למערב, עם דגש על ארה"ב. בעקבות ההסכם ובתמורה לפיקוח מסויים על תכנית הגרעין האירנית, צפויות להתבטל החל מ-2016 הסנקציות שהוטלו על המדינה. אירן, אחת מיצאניות הנפט הגדולות בעולם, תחזור ותמכור נפט למדינות ולחברות פרטיות, ועל ידי הגדלת ההיצע - תוריד את מחירו.

האנליסטית אלה פריד מלאומי שוקי הון, המסקרת את תחום הנפט מוסרת היום כי: "החתימה על הסכם הגרעין, ובעקבותיה הסרת הסנקציות על היצוא, העיבו בחודש האחרון על מחירי הנפט, שהתאוששו במאי. הסיבה לכך טמונה בסיבה העיקרית למפולת: הביקושים הגלובליים לא הדביקו את עודפי ההיצע, שקפצו דרמטית בזכות המפיקות החדשות בצפון אמריקה, המפיקות נפט מפצלים. חברות אלה מנסות להשיב מלחמה שערה, באמצעות ניסיונות לשכלל את טכנולוגיית ההפקה היקרה והלא בשלה עדיין בטכניקות חדשות למיצוי פוטנציאל המאגרים ושיפור ההפקה".   פריד מוסיפה כי "יש לזכור שהסרת הסנקציות מתרחשת כאשר מחירי הנפט בחצי השנה האחרונה הם נמוכים ותנודתיים, וכך בדיוק מעוניינת לראות אותם ערב הסעודית - המדינה היחידה באופ"ק המסוגלת לווסת את הכמויות או, במילים פשוטות, למכור פחות נפט. כאשר התרחשה המפולת במחירי הנפט בסוף שנת 2014 ויתר קרטל יצרניות הנפט (או ליתר דיוק, הסעודים) על אחריות לצמצום התפוקה והציף את העולם בנפט זול, במסגרת מלחמה על נתח שוק. חשוב להבין בהקשר זה, כי מיליון חביות עודפות ביום, בשוק הנפט הגלובאלי, הנאמד בכ-93-95 מיליון חביות - מורידות דרמטית את נקודת האיזון בין ההיצע לביקוש. חזרתה של איראן  למשחק במצב שכזה יוצרת לחץ נוסף  בטווח הקצר, שכן ברור כי אחרי שנים של הסגר איראן תפעל לקידום תעשיית הנפט שלה, וחברות הנפט המובילות במערב כבר הביעו בה עניין רב".   "מאז הטלת הסנקציות, איראן המשיכה אמנם לייצא נפט, תחת מגבלות, למדינות כמו סין וטורקיה, אולם התפוקה הממוצעת שלה ירדה מראשית העשור בכמיליון חביות. על-פי הערכות, עם הסרת הסנקציות איראן תוכל להוסיף כ-0.5-0.8 מיליון חביות ביום בתוך שישה עד 12 חודשים. וזה עוד לפני תכניות הפיתוח המאסיביות שעשויות להגיע בהמשך. יתר על כן, לאיראן רזרבות זמינות אשר עשויות לצאת באופן מיידי לשווקים".   פריד מסכמת כי "בשורה התחתונה, אין ספק שאיראן, אשר במשך שנים מכרה פחות נפט ממכסת היצוא שלה באופ"ק, אינה מתכוונת  לקחת על עצמה את האחריות לוויסות המחירים הגלובאליים. לנו נראה כי בטווח הקצר, באופן פרדוקסלי, הטריגר היחיד שיכול להקפיץ את המחירים בחצי השנה הקרובה, היא דווקא עלייה במתיחות גיאו-פוליטית במפרץ הפרסי  בין איראן לשכנותיה".

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כותבי תרחישים 16/07/2015 13:01
    הגב לתגובה זו
    מחיר הנפט 51 $ שלושה מנתחים קבעו לפני שבועיים שמחיר הנפט יגיע ל 70 $ אנו כותבים מזה יותר משנה מחיר הנפט מווסטת ומתואם עם ישראל כדי לפגוע באירן + סוריה + רוסיה וזאת בעקב הנושאים הבאים 1-פגיעה באירן ובאסד - ולעזור למורדים הסונים, 2-פגיעה ברוסיה שתומכת באסעד ובאירן , 3-להעניש את אובמה ואת הפקת הנפט בארהב, המנתחים ודר לשוקי הון קבעו בחודש יוני שמחיר הנפט יעלה ל 70 $ פלוס נכון להיום המחיר 51-2- הצפי שלנו 39-49 $
  • 1.
    ranr 15/07/2015 09:38
    הגב לתגובה זו
    לדעתי, הסעודים קיימו הפקה גבוהה של נפט בכדי לקיים מחירים נמוכים בכדי לפגוע בכלכלה האירנית הן בגלל תכנית הגרעין האירנית שמאיימת בעיקר על מדינות המפרץ הפרסי והן בגלל מעורבותה של אירן בלוחמה בין השיעים לסונים בעירק. ההסכם עם אירן וביטול הסנקציות, תאפשר לאירן להרחיב את מעגל ההשפעה שלה הן בגלל הסרת חסמים ממסחר בנשק קונבנציונלי והן שיפור משמעותי במצבה הכלכלי. התמיכה בארגונים שיעיים צבאיים כמו החיזבאללה תגדל. מדינות המפרץ הסוניות לא חפצות בכך ולכן לדעתי הן תמשכנה לפגוע באירן ע"י שמירה על מחירי נפט נמוכים.