הצד האפל של עונת הדו"חות: מה מניע את העלייה בשווי המניות בוול סטריט?
ביומיים האחרונים עונת הדוחות השלישית של השנה הגיעה לשיא עם פרסומן של חברות התעשייה והטכנולוגיה הגדולות במדינה. עד כה באופן כללי עונת הדו"חות בהחלט עונה על הציפיות כאשר רוב החברות הגדולות עוקפות את צפי השוק לרווחים או לפחות עומדות בו. חלק משמעותי מהן אף מנצלות את בימת הדיווח בכדי לשפר את התחזית שלהן לרווחים לשנה הקרובה.
התאגידים הגדולים בוול סטריט עושים שימוש נוסף בעונת הדו"חות הנוכחית. לעיתים החברות מודיעות על תוכניות קיצוצים שמלווה בפיטורי עובדים ולעיתים הן מודיעות על תוכניות של רכישה חוזרת של מניות החברה (BUYBACK).
אין דבר רע בתוכניות התייעלות (לפחות מבחינה עסקית) ובוודאי שאין דבר רע ברכישה עצמית של מניות, הבעיה מתחילה כאשר משלבים בין שני התהליכים. תרחיש שבו החברה מקצצת את פעילותה בכדי להגדיל את חלקה בהנהלה הינו תרחיש שיכול להצביע על הצטמקות של האחרונה.
פריגו
נתחיל עם דוגמא שממש "קרובה לבית" - פריגו. החברה פרסמה את הדו"ח הפיננסי שלה לרבעון השלישי של השנה. החברה דיווחה בד בבד על קיצוץ של כוח האדם בחברה בגובה של 6%. פריגו הצהירה כי הפעולה מהווה צעד אסטרטגי בכדי למנוע השתלטות עוינת מצד חברת מילן האמריקנית MYLAN. פריגו הודיעה כי תרכוש מניות עצמיות בסך של 2 מיליארד דולר.
קאטרפילר
זה לא סוד שסקטור תעשיית החקלאות בארה"ב סובל מירידת שווי הסחורות מסביב לעולם. לחולשה בשוק הסחורות יש גם השפעה משנית והיא כמובן חולשה בתחום תעשיית המכונאות הכבדה. קאטרפילר שפרסמה השבוע את הדו"ח הפיננסי שלה לרבעון האחרון הציגה ירידה ברווחים לכדי 368 מיליון דולר, לעומת כמיליארד בשנה שעברה. החברה הודיעה על תוכנית התייעלות שתחסוך 800 מיליון דולר. מתוך כך החברה מתכוונת לפטר עד כ-5,000 עובדים, אך בד בבד ההנהלה מתכוונת לרכוש מניות חברה בסך של 1.5 מיליארד דולר.
ביוגן
ימים סוערים עוברים על סקטור הביוטכנולוגיה והביומד בארה"ב. בעין הסערה, אחת המניות הבולטות בתחום בארה"ב- ביוג'ן, פרסמה את הדו"חות הפיננסיים שלה לרבעון השלישי בארה"ב. אמנם החברה עברה את תחזית הרווחים של השוק והציגה עלייה במכירות בסך של 11%, החברה הודיעה על פיטורים של מעל ל-10% ולקצץ רבע מיליארד דולר מההוצאות. ביוג'ן עצמה נמצאת בתוך עיצומו של מסלול רכישה של מניות החברה בסך של 5 מיליארד דולר.