בתגובה לריבית: הדולר מאבד עוד 0.4%, האירו משלים נפילה של מעל ל-4% בחודשיים - מה חושבים המומחים?
המסחר במט"ח ממשיך לספק דרמה על רקע החלטות הבנקים המרכזיים בעולם, כולל זו של בנק ישראל, להשאיר את הריבית על כנה, בגובה 0.1%. לאחר פרסום הריבית אתמול ,הדולר נפל ב-0.7%, ונסחר בין הבנקים לפי 3.8679 שקלים. זאת, לאחר שהבנק הדגיש בהודעתו כי "הוועדה המוניטארית מעריכה שהמדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב".
דולר רציף אירו רציף
התפתחות המסחר: הדולר האמריקני, שמאז סוף ספטמבר נסחר סביב 3.95 שקל לדולר, פתח במהלך ירידות עד אמצע אוקטובר, וצלל מול השקל בכ-3.4%, עד רמת 3.82 שקל לדולר. מאז, התחזק בכ-1.8% עד לרמת 3.89, ומאז, ועל רקע השארת הריבית בישראל על כנה, נחלש - הבוקר בעוד 0.6%.
ברקע לתנודתיות בדולר - שאלת השאלות גם עבור הסוחרים במניות - הציפיות להחלטות הפד' בנוגע לריבית בארה"ב, ולמועד בו תתקיים ההעלאה הראשונה. השבוע ייפגשו בכירי הארגון, ואין צפי להעלאת ריבית כבר השבוע, אך כל רמז בנוגע למועד האפשרי למהלך (שעשוי לקרות בדצמבר) ישפיע על חוזקו של המטבע האמריקני.
התפתחות המסחר באירו: לאחר שהגיע לשפל כל הזמנים בתחילת חודש אוגוסט, פתח המטבע במהלך עליות של כ-8.5%(!) בכשלושה שבועות בלבד, והגיע לרמת שיא מקומי של 4.48 שקל לאירו. מאז, המטבע נסחר במגמת ירידות ברורה, כאשר הצהרת מריו דראגי, נגיד ה-ECB כי הוא מוכן להרחיב את תכנית ההקלה הכמותית - מחלישה מאוד את המטבע (כמוה כהדפסת כסף), והמטבע משלים הבוקר ירידה של מעל ל-2.6%, בשבוע בלבד.
דרור זק"ש מהבינלאומי מסר ל-Bizportal כי הוא חושב שהיחס בין הדולר לאירו ימשיך לנוע בטווח שבין 1.05 ל-1.15. "תוך החלשות האירו אין לחץ על בנק ישראל, שלא כמו במקרים בהם הדולר נחלש".
יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, מסר כי מטרת המהלך של דראגי בשבוע שעבר היה להחליש את האירו מול הדולר, דבר שחשוב לייצוא של המדינות החברות בגוש. להערכתו, מחר הפד' לא יעלה את הריבית, כך שהדולר ייחלש מול האירו - כחלק ממלחמת המטבעות בין הבנקים המרכזיים: "זה משחק פינג פונגד בין שני הגופים האלו, לדעתי האמריקנים הם אלו ש'יוותרו' בסוף, כי הם חווים התאוששות משמעותית יותר מהאירופים".
עפר קליין מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים מעריך כי בשע"ח הנוכחי, הצמיחה המעורבת במשק (בשילוב המדיניות הפיסקאלית המרחיבה) "לא מחייבת הפחתת ריבית מעבר לרמתה הנמוכה בהיסטוריה. למרות זאת, ציינו בעבר שבמקרה של התחזקות השקל בשילוב מדיניות מרחיבה נוספת באירופה, ודחיית העלאת הריבית בארה"ב – אנחנו לא פוסלים שהבנק יפעיל מדיניות מוניטרית מרחיבה עוד יותר ואף שימוש בכלים לא קונבנציונליים. להערכתנו, על רקע ההרחבות בעולם והחולשה בצמיחה - הסיכויים לכך גברו. יחד עם זאת, במידה שהבנק יחליט לפעול נראה שיעדיף להמתין לסוף השנה, לאחר החלטות הריבית באירופה ובארה"ב במהלך דצמבר".