לא מה שחשבתם: 3 מיתוסים על השפעת עליית הריבית בארה"ב

מתן בן ברוך |
נושאים בכתבה וול סטריט

השבוע סוף סוף הסתיימו הספקולציות הרבות בכל הנוגע לחידת הריבית בארה"ב שהטרידה סוחרים ומשקיעים מסביב לעולם וכעת כמו כל מהלך גדול, הסוחרים מנסים לגזור מסקנות ולראות איך אפשר להרוויח. בינתיים, האתר הכלכלי CNN Money שובר כמה מיתוסים לגבי ההשלכות הצפויות של העלאת הריבית ההיסטורית שהוכרזה השבוע בארה"ב.

מיתוס מספר 1: קנו מניות של בנקים

העלאת הריבית היא רוח גבית חיובית עבור הבנקים בארה"ב שצפויים להנות משולי רווח גבוהים יותר, כך בנקים רבים כבר העלו את ריבית הפריים שלהם ביום רביעי האחרון לרמה של 3.5% וצפויים לראות שיפור בהכנסות האשראי. למרות זאת, נראה כי את החישוב הזה השכילו לעשות הסוחרים הזריזים כבר לפני מספר חודשים. כך לדוגמה, מניות ג'יפי מורגן ובנק אוף אמריקה, מהבנקים הגדולים בארה"ב עלו ביותר מ-10% מאז אמצע חודש ספטמבר וכך גם בנקים אזוריים קטנים יותר.

בנוסף, עוד לא ברור בדיוק מה יהיה קצב העלאות הריבית העתידי של הפדרל ריזרב כאשר בשורה התחתונה הריבית היא עדיין אפסית במשק האמריקני. ג'נט ילן הודיעה כבר כי התהליך יהיה "הדרגתי" ורבים מהמומחים בשוק מעריכים כי הפד' יעלה את הריבית ב-2016 פעמיים בלבד.

מיתוס מספר 2: מניות הדיבידנדים "מתות"

על פניו, מהלך עליית ריבית מצד הבנק המרכזי יביא לעלייה בתשואות האג"ח בארה"ב והמשמעות היא שהן תהיינה אטרקטיביות יותר עבור המשקיעים שמחפשים הכנסה יציבה מאשר השקעה במניות דיבידנדים.

הסקטורים העיקריים שמחלקים דיבידנדים שמנים הם: תשתיות, פארמה, צריכה ונדל"ן ובכל זאת כל הסקטורים האלו קיבלו בברכה את העלאת הריבית ביום רביעי ורשמו עליות שערים נאות. גם כאן הסיבה היא שככל הנראה אין סיבה ממשית לדאגה כאשר הריבית היא עדיין אפסית ונעה בין 0.25% ל-0.5%.

אגב, האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים בארה"ב לא לא רשמו עלייה משמעותית בתשואה ביום רביעי והמשיכו להיסחר סביב תשואה של 2.25%. מניות רבות בשוק האמריקני הן בעלות תשואת דיבידנד גבוהה יותר ונראה כי בכל מקרה המשקיעים כרגע לא צפויים לנטוש את ההשקעה בהן.

מיתוס מספר 3: הדולר הולך לזנק

הדולר אמנם זינק ביותר מ-1% מול סל מטבעות מרכזי ביום חמישי האחרון, אך גם כאן נראה כי התמחור הנוכחי של הדולר, שטיפס כבר מתחילת השנה, משקף את העלאת הריבית הנוכחית. למעשה, בשנים עברו בהן העלו ריבית (1994,1999,2006), הדולר מצא פסגה באזור הזמן של העלאת הריבית הראשונה ולא רשם עלייה משמעותית לאחר מכן. במקביל, חברות אמריקניות גלובליות רבות כגון מייקרוסופט, קוקה קולה וג'ונסון אנד ג'ונסון סבלו כבר השנה מהשפעות הדולר החזק וראו ירידה בהכנסות בשל הפרשי מט"ח אך ככל הנראה המגמה הזו צפויה להתמתן ואף להיעצר בקרוב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה