ליאור כגן: "הרפורמה במדדים חיובית אבל אם זה לא יצלח - המצב יהיה הרבה יותר גרוע"

הרפורמה הצפויה בגודל המדדים צפויה לכפות על חלק מהחברות להגדיל את החזקות הציבור. האם המהלך מבורך?
גיא בן סימון | (3)
נושאים בכתבה מדדים

הבורסה בתל אביב פרסמה אתמול את המתודולוגיה המלאה הצפויה ברפורמת המדדים, כאשר מלבד הגדלת מספר המניות במדדים, בין היתר, הוחלט כי תנאי הסף להחזקות הציבור במניה שתהיה חברה במדד צפוי לעלות ל-30%. כתוצאה מהשינוי חלק מהחברות יאלצו להפיץ מניות לציבור על מנת לעמוד בדרישות ולשמור על מקומן במדד. ליאור כגן, מנכ"ל סמארט בטא באלטשולר שחם, אמר ל-Bizportal כי בשורה התחתונה מדובר במהלך חיובי, אבל מזהיר כי אם המהלך שהחל כמטרה להגדיל נזילות וסחירות, לא יצלח - המצב יהיה הרבה יותר גרוע מהיום.

"הבורסה עומדת להגדיל את אחוז אחזקות הציבור הנדרש במדדים במסגרת הרפורמה. כיום, כדי שמניה תיכלל במדדים עליה להיות מוחזקת לפחות ב-25% על ידי הציבור, פחות מזה והמניה לא יכולה להיכנס למדדים. כעת הרפורמה תעלה בשתי פעימות את הדרישה לאחזקת הציבור בחברה לכיוון ה-30%. כך למשל, נראה חברות שירצו להישאר במדדים - מפיצות מניות לציבור כדי שיגדיל אחזקתו בחברה", אמר כגן. מדובר בחברות: עזריאלי, ביג, קנון, אסם, וילאר, שפיר הנדסה, הפניקס (שנמצאת על סף מכירה לפוסון), נכסים ובנין, ביטוח ישיר, ישרס, דיסקונט, אגוד, אמות, חלל תקשורת, אבגול וספאנטק. המניות שלא יבחרו להגדיל את אחזקת הציבור - יפלטו מהמדדים.

"רוב המניות יוכלו לעשות הפצה ואם יש כאלה שלא יכולות, מכל מני סיבות, עדיין זה בשוליים. לא בגלל זה לא יעשו רפורמה. מי שלא יוכל לעשות הפצה יפלט מהמדדים אבל שוב, זה בשוליים. תמיד יש לחברה את הרצון להישאר במדדים, ואם הבורסה היתה רואה שהרבה חברות היו יוצאות כתוצאה מהשינויים - אז היא לא היתה עושה את הרפורמה", אמר כגן. "רף הכניסה למדדים ימשיך להיות מורכב מאותם פרמטרים (אחזקות ציבור, היקף מסחר יומי ושווי שוק) רק עם שינויים קלים".

לדבריו, הבורסה כן רוצה להכניס למדדים חברות גדולות שנעדרים כעת מהמדדים המובילים, כמו למשל מלונות דן ומניית סנו - להן יש אחזקות ציבור נמוכות אך הן בהחלט יכולות להתברג בחלק העליון של ת"א 100. "אחזקות הציבור שלהן נמוכות מבחירה ולכן הן לא במדדים, אבל הבורסה תאפשר להן להיכנס למדד המאגר במסגרת הרפורמה", אמר כגן. "הבורסה תיתן להן טעימה של 'בואו תראו מה זה להיות במדדים' וזה משהו שיכול להשפיע עליהן בהמשך".

"הבורסה מתכווננת לסטנדרטים המקובלים בעולם והשינויים צפויים לייצר הרבה עניין בגלל שנכנסות הרבה מניות חדשות, משקלן של המניות הכבדות יקטן, מניות קטנות יותר צריכות לקבל ביקושים שכן עודף המשקל של הגדולות עובר לקטנות. הדבר המשמעותי ביותר שנראה כתוצאה מהרפורמה נוגע להקטנת משקלן של המניות הגדולות, כמו טבע ופריגו השוקלות 10% מהמדד ולאחר הרפורמה לא ישקלו יותר מ-7%". 

"לדעתי הרפורמה תעמוד במרכז העניינים ב-2016 בבורסה וככל שנתקדם לאוגוסט - עת החלת הרפורמה - כך יגבר הרעש סביב הנושא. הרפורמה עצמה אמנם תחל באוגוסט אבל הדברים המעניינים יקרו לפני, לא בדקה ה-90. הרפורמה חיובית אבל אני מסייג ואומר כי אם הרפורמה תחטיא את המטרה ולא תביא נזילות ומסחר - אז נקבל מדד הרבה יותר גדול אך לא סחיר, וזה מצב הרבה יותר גרוע מהיום. או שזה יצלח או שהמצב יהיה גרוע יותר, בכל אופן לדעתי רוב הפעילים בשוק מברכים את המהלך".

(על החורים ברפורמת המדדים: לכתבה המלאה - לחץ כאן)

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    ללא הפחתה משמעותית במס לא יקרה שום דבר (ל"ת)
    אזרח 29/01/2016 15:12
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    בדיחה 29/01/2016 14:58
    הגב לתגובה זו
    משקיעים בדירות וחברות פורקס. כי להשקיע בארץ בדרך הרגילה יקר מאוד! דמי ניהול דמי מכירה וקנייה ומיסים. יקרים!
  • 1.
    משקיע 29/01/2016 14:16
    הגב לתגובה זו
    בתוספת צריך להפחית למספר שנים את המס ל 10%