לבעלי עצבים חזקים: סקר בלומברג צופה אפסייד משמעותי בנפט - עוד השנה
מחיר הנפט ממשיך להשתולל ולפי שעה נראה שבשוק מתקשים להירגע מהאפשרות שמחיר החבית יגיע ל-20 דולר, זאת בשל פוטנציאל הנזק לשווקים הפיננסים (קודם כל חברות האנרגיה, ואז הבנקים). ועדיין, לכלכלנים הכיוון של מחיר החבית לחלוטין ברור.
לפי רשת בלומברג, חציון התחזיות של 17 אנליסטים המסקרים את מחיר הנפט עומד על 46 דולר לחבית נפט מסוג מסוג 'קרוד' (crude), ומדובר על אפסייד של למעלה מ-50%.
הערכות האנליסטים מסתמכות בין היתר על מידע ששחררה ה-Energy Information Administration , לפיו תפוקת הנפט בארה"ב תרד ב-620 אלף חביות ליום (שהם כ-7% מהתפוקה) מהרבעון הראשון של השנה לרבעון האחרון. זאת, יחד עם תחזית הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (International Energy Agency) לפיה תפוקת המדינות שמחוץ לאופ"ק (בהן ארה"ב) - תרד בכ-600 אלף חביות ליום. ירידת התפוקות עשויה לסלול את עליית המחיר הנמוך של הנפט (סביב שפל של 12 שנים).
שימו לב גם לדיווח השבוע בפייננשל טיימס לפיו עד סוף השנה תיפסק ההפקה מלפחות 50 מאגרי נפט בים הצפוני - זאת בשל חוסר כדאיות כלכלית. באותו ההקשר, נציין כי בסוף השבוע שעבר פורסם כי מספר אסדות הנפט בארה"ב ירד מתחת ל-500, לראשונה מאז 2010. בשנה האחרונה ירד מספר האסדות ב-59%. (כמובן שמספר האסדות אינו המשתנה היחיד במחיר הנפט - וכמות החביות שמופקת היא החשובה, והיא כידוע - לא משתנה בחודשים האחרונים ונשארת גבוהה).
- אופ"ק חותכת את תחזית הביקוש לנפט ל-2025 - ומזהירה מהשפעות מדיניות הסחר
- הפלסטיק והתחבורה בראש: החברות שנהנות מהירידה במחירי נפט
אתמול ראינו את BP הענקית מדווחת על הפסד שנתי של 5.2 מיליארד דולר (ההפסד הגדול ביותר שלה מזה 30 שנה). בשוק מבינים שאם BP חוטפת ככה, אז החברות הקטנות נמצאות כבר רגל וחצי בפשיטת רגל - וההשלכות על המערכת הפיננסית ברורות. עם זאת, הדבר תומך הדינמיקה שצופים האנליסטים השוריים על מחיר הנפט - לפיה חברות קטנות ובינוניות לא יעמדו במחירי נפט כה נמוכים - יפשטו רגל, ובאופן זה התפוקה תרד - ומחיר הנפט יעלה. דניאל אנג, לדוגמא, אנליסט השקעות מ'פליפס פיוצ'רס, אמר כי "תעשיית הנפט תחטוף מכה - ואז נראה ירידה בתפוקה. ויש תחזיות לביקושים חזקים בחלק השני של השנה".
בחזרה לאנליסטים השוריים על הנפט, בסיטיגרופ חושבים שבמחיר הנוכחי הנפט זו "השקעת השנה" (יצאו בכותרת הזו ב-22 בינואר), בסיטי סבורים שמחיר הנפט מסוג ברנט יזנק גם כן עד הרבעון הרביעי של השנה, למחיר של 52 דולר.
גם בגזרת רוסיה, יצואניות הנפט הגדולות בעולם, קיימות תחזיות כי נראה ירידה בתפוקת הנפט, ירידה של 150 אלף חביות ביום (שהן 1.3% מהתפוקה), כך לפי ניל בווריג' (Neil Beveridge) מ-Sanford C. Bernstein & Co.
- עדכון המדדים בבורסה - מי נכנסות לת"א 35 ומי היוצאות?
- החסינות מכל: מדד הבנקים בשיא - האם זה יימשך?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לסיכום, האנליסטים מסתמכים על הערכות כי תפוקת הנפט בעולם תרד, ובמקביל הביקושים יתחזקו - כל אלו בחלק השני של 2016. שני כוחות אלו פועלים כל אחד בנפרד להעלאת מחיר הנפט. במידה ואכן הכוחות יפעלו בו זמנית - נוכל לראות את מחיר הנפט מטפס מעלה, ולפי האנליסטים, למחירים שבין 40 ל-50 דולר לחבית.