שאלת הזכויות: האם הקיפאון סביב אישורי תמ"א 38 הריסה ובניה יגיע לסיומו בימים הקרובים?
האם אי הוודאות סביב תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה לקראת סיום? בחודשים האחרונים התקיימו דיונים רבים סביב השאלה כיצד לחשב את השטחים שיתווספו למבנה במסגרת התמ"א וכבר מספר חודשים שהדיירים והקבלנים ממתינים על הגדר.
הסוגיה סביב החישובים החלה בעתירה שהוגשה במסגרת ועדת ערער ברחוב קק"ל בשכונת בורכוב בגבעתיים, שהשפיעה על הענף כולו, עם קביעות מצד היועץ המשפטי לממשלה ודיונים בוועדת הרפורמה להתחדשות עירונית. הסוגיה אף הסתבכה עוד יותר כאשר פרסמה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את תיקון 3א' לתמ"א 38 (3.11.15). על התיקון הגיב במכתב הבהרה המשנה ליועמ"ש, עו"ד ארז קמיניץ: "החלטת המועצה הארצית על הגדלת זכויות הבנייה בתמ"א 38, היא ללא תוקף משפטי" וזאת עד לסיומו של ההליך התכנוני, שצפוי לכל המוקדם בעוד כחצי שנה ולפיכך לא ניתן להגן עליה בערכאות.
בעקבות אירועים אלה ובמהלכם, נוצרה בהלה בגזרת הקבלנים שטענו כי לא תהיה כדאיות כלכלית בפרשנות מצומצמת בחישובי הבנייה, וזמן מה לאחר התיקון, הוגשו ערעורים (כ-51 במספרם) ובימים אלה מתקיימים הדיונים בהשגות אלה, תוך שהמומחה שמונה מטעם המועצה, פרופ' דימיטרי מזו, צפוי להגיש את מסקנותיו בימים הקרובים.
בעקבות השתלשלות אירועים ארוכה זו, בדקנו מול התאחדות בוני הארץ את סטטוס התקדמות פרויקטי תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה, כשם שדיירים רבים תלויים באוויר. לטענתם: "כרגע לא ידוע לארגון על קבלן או יזם שהצליח לקבל אישור לפרויקט תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה בוועדות המחוזיות".
- עתירה לבג"צ נגד אלקין בגלל חוק המכר: "מדובר בכלכלת בחירות"
- הסכם מיוחד בענף הבנייה - שכר המינימום יעלה ל-6,300 שקל
אמיר הלר משנה למנכ"ל, מנהל אגף יזמות ובנייה בהתאחדות בוני הארץ: "כל הפרויקטים בשלבי הרישוי של תמ"א 38 מסוג הריסה ובנייה נעצרו ויש קיפאון. הועדות המקומיות חוששות לקבל החלטות וכך גם ועדות הערער. אנו מצויים בתקופה של אי וודאות, הדיירים, היזמים, הוועדות המקומית המחוזיות והערער ממתינים למוצא פיה של המועצה הארצית". עוד הוסיף הוא כי "הדיירים מבינים שיש כרגע מחלוקת בעניין פרשנות וחישוב הזכויות וזה ממש לא מנחם אותם כי הם רוצים שהפרויקטים ייצאו לפועל. עד שכבר הייתה התקדמות ופרויקטים יצאו לפועל בהיקפים נרחבים הפרשנות תקעה הכל מחדש".
כשנשאל מתי נראה התחדשות של הפרויקטים, הלר מעריך כי "תוך חודשיים יאשרו את התיקון ואם תתקבל פרשנות מרחיבה, נראה יותר פרויקטים מסוג זה, אך אם יבחרו בפרשנות המצמצת, נראה פרויקטים שתוכננו ולא ייצאו לפועל, לפחות לא במתכונת הריסה ובנייה מחדש".
טבלה המסבירה את הפרשנויות השונות לחישוב תמ"א 2-38:
- 1.פינסקר 09/02/2016 15:29הגב לתגובה זובית חד קומתי , קטן לא יכול ולא צריך לקבל תמא 38, הוא אינו מסכן את דייריו ואם יבנה בית חדש בן 6 קומות , הוא יהיה בטוח מסוכן יותר הגם שהוא חדש. מדובר בנסיון לעשות רווח קל ולהרוס שכונות טובות, שם יצוצו מגדלים בנ 6 קומות באזורים נמוכים. תמא 38 ראוי שתעשה בבתים גבוהים שם הסיכון להרבה דיירים וגם בבתי ספר וגני ילדים- כל נסיון להכשיר מקרי קצה כאלו שלוקחים בית בן דייר אחד ועושים ממנו 14 דיירים ראוי שידחה לעולמים.
- אפרת 09/02/2016 17:14הגב לתגובה זומישהו תגיד:" טוב, אז טעיתי....... אבל למה שהם יקבלו דירות ואני לא???? גם אני רוצה. וזה עדיין לא טיעון......
- נתי 09/02/2016 16:50הגב לתגובה זואך ערך דירתך, לא אומר ששכונה שלמה צריכה לסבול ולסכן את תושביה. ככול שיצרפו עוד בתים לתמא, תהיה לו התכנות כלכלית וניתן יהיה להוציא אותו לפועל. צריך להתחיל להשית קנסות כבדים על מתנגדים בעלי אינטרסים, המטרפדים פרוייקטים ומסכנים אוכלוסיה שלמה!