אחרי הסערה: האירוע המרכזי של השבוע הנוכחי, האם הבורסות שוב ישתוללו?

שבוע המסחר בחו"ל יפתח מחר אחרי 4 שבועות רצופים של עליות וסערה ענקית אחרי עדכון הריבית באירופה
גיא ארז | (3)
נושאים בכתבה יילן

לאחר הדרמה שיצר נגיד ה-ECB, מריו דראגי, ביום חמישי האחרון, הסוחרים ממתינים בקוצר רוח לעדכון הריבית של הפד', שיתרחש ביום רביעי הקרוב, בשעה 21:00 (שעון ישראל), כשחצי שעה לאחר מכן תעלה ג'נט ילן, נגידת הפד', לנאום במסיבת העיתונאים.

מיותר לציין כי עדכון הריבית של דראגי בסוף השבוע שעבר יצר דרמה אדירה בבורסות העולם: הבנק האירופי סיפק למשקיעים את כל מה שהם ביקשו (הורדת ריבית כללית, ריבית על פקדונות, והלוואה בריבית שלילית לבנקים) - מה שהצית ראלי חזק בשווקים. עם זאת, מסיבת העיתונאים שלאחר ההודעה, בה אמר דראגי כי אינו צופה הורדת ריבית נוספת בגוש היורו הביאה לתנודה אלימה בשוקי המניות (כ-5%) מטה, יחד עם זינוק חד בערכו של האירו. הסוחרים ראו עד כמה קשה לשווקים להתנהל (או אפילו לחשוב על להתנהל) ללא עזרת הבנקים המרכזיים - ובאווירה זו תעלה ג'נט יילן לדבר.

בעדכון הריבית האחרון בארה"ב, החליטה יילן להותיר את הריבית על כנה, בשיעור של 0.25%-0.5% וזאת לאחר שמפגש קודם לכן ביצעה את העלאת הריבית ההיסטורית - שסימנה את תחילת התהליך (לפחות בארה"ב) של העלאת הריבית.

הפד' אמנם סימן בסוף 2015 תוואי העלאת ריבית של 3-4 פעמים ב-2016, אך רוב עצום של הכלכלנים בארה"ב מאמינים כי יילן תבחר שוב שלא לעדכן מעלה את הריבית. ובבורסת החוזים בשיקגו, קיימת סבירות של 96% שיילן לא תפעל הפעם. עם זאת, ההסתברות שיילן תבצע העלאת ריבית נוספת השנה זינקה לאחרונה ל-78%, זאת מול הסתברות של 11% לפני מספר שבועות (בשיא הסערה בשווקים).

לגבי נתוני המאקרו בארה"ב: עוד בטרם כינוס הפד' יתפרסמו מספר נתונים הרלוונטיים להחלטת הריבית, בהם מדד המחירים ליצרן (חודש פברואר), נתון המכירות הקמעונאיות (חודש פברואר), מדד המחירים לצרכן - ליבה (חודש פברואר). נתונים חזקים (מאוד) מהצפוי צפויים לדחוף את הפד' לעבר העלאת ריבית.

באותו נושא, נזכיר כי דו"ח התעסוקה האחרון בארה"ב, שפורסם בחודש ינואר, היה חזק מהצפוי: הדו"ח הציג גידול של 292 אלף משרות חדשות שנוספו בחודש דצמבר במשק האמריקני. מנגד, הדו"ח רשם קיטון קל בשכר העובדים - כך שבפד' יכולים לבחור אם להתסכל על חצי הכוס המלאה או הריקה בנושא זה.

מבחינת מט"ח, הדולר האמריקני נחלש מול סל המטבעות מתחילת השנה בכ-2.4%. לכן, מבחינה זו, יילן יכולה "להרשות לעצמה" להעלות את הריבית (לא הייתה מעוניינת לחזק את הדולר עוד יותר במידה והיה חזק מדי). בסיכום ימים חמישי-שישי (ההשפעה של הורדת הריבית באירופה, וההצהרה כי לא תתקיים הורדה נוספת) הדולר נחלש מול היורו בכ-1.3%, והיחס בין השניים עומד על 1.1157 דולר לאירו.

מבחינת השווקים, הסערה בבורסות מתחילת 2016 דעכה מאוד לאחרונה, ויילן מכנסת את הפד' בתקופה רגועה יחסית: מאז התאוששות מחיר הנפט ב-10 בפברואר זינקו המדדים המובילים בניו-יורק, ומדד ה-s&p 500 טס יותר מ-10% בתקופה זו, ומציג תשואה שלילית של 1% בלבד מתחילת השנה.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    כל הזמן דריכות? (ל"ת)
    לביזפורטל 14/03/2016 08:03
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    פלוריסטם תזנק השבוע ב25% (ל"ת)
    קקטוס 13/03/2016 22:01
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    טעיתם התשואה השלילית 4- 5 % (ל"ת)
    יעקב 13/03/2016 21:18
    הגב לתגובה זו