מניות הבנקים באירופה טסו אתמול עד 10%: זה רצף האירועים שהוביל לכך

סקטור הבנקאות הוביל את הראלי בשווקים - בשל שלל גורמים: החל מסין, ועד ארה"ב: אלו הסיבות
גיא ארז |
נושאים בכתבה בנקים

אתמול היה יום חזק עבור מחזיקי המניות ברחבי העולם, וחזק ביותר עבור אלו שמשקיעים במניות הבנקים, במיוחד האירופיים: מדד הבנקים האירופי נסק ביותר מ-6%, בעוד ענקיות בנקאות כמו דויטשה בנק ו-סוסייטה ג'נרל זינקו כ-7%, כשיוניקרדיט טסה מעל 10%, וכל זאת - בשל מספר סיבות.

כזכור, אתמול פורסמו נתוני הייצוא בסין, ואלו הפתיעו לטובה את הסוחרים: הייצוא של המדינה, שבתחילת השנה חששו כי ההאטה בה תביא להאטה בעולם כולו, זינק ב-11.5% לעומת החודש המקביל אשתקד. מדובר בהתאוששות מרשימה גם בהשוואה לחודש הקודם, אז נרשמה נפילה מעל 25% בייצוא.

הנתונים מסין אכן פיזרו אופטימיות במסחר בעולם, אך האירוע שהצית את הראלי דווקא בסקטור הבנקאות באירופה הגיע דווקא מארה"ב: הדו"חות של ג'י.פי מורגן אמנם הצביעו על ירידה של 7% ברווח, וירידה של 3% בהכנסות - אך הסוחרים ציפו לדו"חות גרועים הרבה יותר: בשל שלל המשברים שחלו מתחילת 2016, בדגש על הפגיעה החדה בסקטור הנפט, נרשם חשש כי סקטור הבנקאות ייפגע באופן קשה מהמצב - בשל חשיפתו לסקטור שנפגע כ"כ בשל צניחת מחירי הנפט. דו"חות של הבנק האמריקני הציגו כי "המצב לא גרוע כמו שחשבו" - ולא רק שמניית הבנק הגיבה בעליות, אלא כאמור - גם אלו באירופה.

פרט לשתי סיבות אלו, היחלשותו של מטבע האירו מול סל המטבעות בעולם תמכה גם כן באווירה החיובית - בדגש על הסקטור באירופה. המטבע האירופי, שרק שלשום נסחר מול הדולר ביחס של 1.1455, צנח ביותר מ-1.5% מאז אמצע יום שלישי, והגיע עד ליחס של 1.126 דולר לאירו הבוקר.

סיבה נוספת, שהייתה ברקע למסחר כהתפתחות חיובית נוספת, היא הקמת הקרן לתמיכה בבנקים האיטלקיים, בסכום גבוה של 5 מיליארד אירו. לראיה, בתוך הראלי של אתמול בלטה יוניקרדיט האיטלקית עם טיסה של מעל 10%(!)

ולמרות האווירה המחוייכת בסקטור הבנקאות, נדגיש כי הוא עדיין מציג תשואה שלילית מתחילת השנה, כשהמניות האירופיות רק מתחילות להתאושש מהשפל אליו הגיעו. דויטשה בנק, לדוגמא - מציג נפילה של 28% מתחילת 2016, גם לאחר הזינוק של אתמול.

הדריכות בסקטור תמשיך, לקראת פרסום דו"חותיהן של ענקיות בנקאות אמריקניות נוספות היום ומחר - בהן סיטיבנק, בנק אוף אמריקה, ו-וואלס פארגו. דו"חות טובים (באופן יחסי לציפיה השלילית לביצועיהם) עשויים להמשיך לתמוך במגמה החיובית, כשמצב בו בנק אחד או יותר יציגו חולשה ופגיעה חדה משחשבו - עשוי לקטוע את השמחה.

קיראו עוד ב"גלובל"

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, התייחס בשיחה עם Bizportal לראלי: "המשקיעים פסימיים מאוד לגבי האפשרות של הבנקים להרוויח כסף בעתיד: ריביות שליליות, דפלציה, ועקומים שטוחים והפוכים לא עושים טוב למערכת. גם ההתפתחות הדיגיטלית שעוברת על ענף האשראי שמה את סקטור הבנקאות בערפל".

לדבריו, "ברגע שהאינפלציה תרים ראש (חולשה של האירו, המשל התחזקות נפט, סחורות ושיפור כלכלי) העקומים יהפכו תלולים יותר והסקטור יקבל רוח גבית. גם תוכנית ההלוואות שתחל ביוני תשפר את מצבו". חברון מציין כי המערכת הבנקאית טסה על רקע התוכנית להקמה בנק לנכסים רעילים באיטליה, מה שיביא לשיפור המערכת שם.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה