רפי גוזלן: "שוק הנדל"ן פה מנופח, ורק דבר אחד יכול לשנות את כיוון מחירי הדירות"; ולא, זה לא הריבית - צפו בראיון
האם הרגיעה בשווקים היא שברירית לדעתך? "שיווי המשקל מאוד זמני ושברירי. הוא נשען על רגיעה בענק הסיני שנכנס לתרדמה, השווקים פחות חוששים מזה. נושא הפיחות הסיני מאוד נרגע ושער החליפין הסיני יציב. כמו כן, הגדלת אשראי לייצור צמיחה זמנית, אך חשוב להבין שמודל הצמיחה הסיני מיצה את עצמו והשאלה כמה חזק יכה הסיפור הסיני בעולם".
"כמו כן, צריך לתת את הדעת בריבית בארה"ב. הפד העלה ריבית בסוף 2015, קיבל רעש גדול מהשווקים והשנה נפתחה בירידה חדות, וכרגע הפד מקבל סיגנלים חיוביים מבחינת היכולת שלו להעלות ריבית. אם נסתכל על השווקים הפיננסים, נראה שה-S&P500 משייט לו ברמות יחסית גבוהות, סטיות תקן נמוכות. יש ירידה משמעותית גם במרווחים הקונצרניים אז יש סיגנל חיובי גם בשוק האשראי. הדולר יחסית חלש, סביבת אינפלציה ושכר עלו מדרגה, וכל ההיבטים האלה מובילים אותי להערכה שמרווח הביטחון של הפד כדי לא להעלות ריבית הוא מאוד צר, ואחד מהשניים יקרה – או שנקבל יותר אינפלציה והפד יאלץ להעלות ריבית, או שנלך למצב הרבה יותר קשה בשווקים ואז הוא לא יוכל להעלות את הרבית". המצב בסין הוא עדיין האיום הגדול ביותר?
"כן. צריך להבין שסין נמצאת במצב של מעבר בין מודלים של צמיחה, היא מיצתה את מודל היצוא ואת מודל ההשקעות, והם צריכים לעבור לשלב הבא ולפתח את הכלכלה בהיבט השירותים, וזה תהליך שיכול לקחת שנתיים שלוש. הם צריכים זמן, והם צריכים עולם רגוע כדי לעבור את התהליך בלי לזעזע את העולם, אך כרגע המצב בשאר העולם לא יאפשר לנו לעבור את התהליך הזה בשקט. ברור שבאוגוסט שעבר הם ניסו "לגנוב" פיחות כדי לשפר את רווחיות היצואנים שלהם, הם נסוגו בהם וחזרו לזה בינואר, והסיגנל שמקבלים מסין הוא שברור שהמצב לא בסדר ושהם מנסים להרוויח זמן. זו קניית זמן שברור שהיא מאוד מוגבלת ולכן הסיפור הסיני הוא הדומיננטי וזה שיחזור ויטלטל את השווקים, זה רק עניין של זמן." למה השווקים לא צופים העלאת ריבית בארה"ב? "השווקים מתמחרים את הסיפור הסיני וזה בסדר. יש פער מאוד גדול בין התמחור של שוק האג"ח בהיבט של ריבית או תשואות ארוכות, הם מתמחרים תרחיש יותר פסימי ומתחברים לבעיות בסין. לעומת זאת, אם תסתכל על רמות המחירים בשווקים ועל המרווחים הקונצרניים, הם נותנים סיגנל שהכל בסדר גמור. הפער הזה מאוד מטריד. בטווח הקצר, אם השווקים ימשיכו להחזיק ברמות הנוכחיות, איום הריבית יותר אפקטיבי. בשלבים מתקדמים יותר של השנה הוא יהיה פחות אפקטיבי, מכיוון שסביבת העולם תוביל אותנו לתמחור נמוך בשווקים ולעליית מרווחים בקונצרנים בארה"ב וזאת סיבת המאקרו האמתית לדעתי." כלומר השווקים גבוהים מדי?
"השווקים מאוד מתוחים, וזה בולט במיוחד על רקע חוסר המתאם בתרחיש של שוק האג"ח הממשלתי, המקלט הבטוח, שמתמחר תרחיש גרוע יותר – חד משמעית. השוק מתמחר את זה שהפד סיים את מחזור העלאות הריבית שלו, ויש מצב שבו המניות נמצאות לא רחוק מהשיא בארה"ב והמרווחים הקונצרניים משקפים כלכלה במצב טוב, והפער הזה מטריד. אם זה לא יבוא מכיוון סין שתערער, זה יבוא מכיוון הריבית בארה"ב שתעלה ותוביל לפגיעה בנכסי הסיכון. זה בלתי נמנע לדעתי, בהתחשב בסביבת המאקרו העולמית - משק עולמי שמאט. אנחנו רואים שהנתונים חלשים בסה"כ, וזה רקע הדברים. אפשר לראות זאת גם ברווחיות החברות – אנו בעונת דוחות ויש ירידה ברווחיות החברות. אני משער שבנקודה מסוימת נגיע לשיווי משקל ברמות מחירים שונות מהנוכחיות". אתה מתרשם מנתוני הלמ"ס שמצביעים על התמתנות בעליית מחירי הדירות בישראל? "לא ממש. עדיין ממדובר בקצבים מאוד גבוהים. בשלב הראשון צריך להסתכל על קצב עליית מחירי השכירות, שם יש תמונה יותר מאוזנת של היצע וביקוש. קצב עליית מחירי השכירות התמתן ונע סביב 2.5%. אני משער שהקצב ילך ויתמתן כתוצאה מגמר הבנייה, אך זה אומר שאין בעיה של היצע בישראל – אם הקצב מתון זה אומר שאין עודף ביקוש בשוק הנדל"ן. מה שכן יש, זה פער בין משקיעים לבין רוכשי דירה ראשונה. יש רמת פעילות מאוד גבוהה של משקיעים והשוק מונע על ידם, הם אלה שלקחו אותנו לרמות המחירים שאנו נמצאים בהן. אנחנו נמצאים בפערים מאוד גדולים בין רמות המחירים לבין יחס ההכנסה והיחסים האלה מאוד קיצוניים בכל מדידה, בין אם מקומית, היסטורית או בינ"ל, וזה אומר ששוק הנדל"ן מאוד מנופח. אם שואלים מתי המחירים ירדו – סיכון הריבית לא רלוונטי והסיכון הוא שוק שמגיע למשק הישראלי מהעולם ומוביל לעלייה באבטלה, זה הסיכון היחידי שיוביל לירידת מחירים ובלי זה, מגמת העלייה תמשך".
- 12.אחד 17/05/2016 13:18הגב לתגובה זואז אם הריבית תעלה מחירי הדיור לא ירדו?
- כותב 18/05/2016 07:53הגב לתגובה זוריבית עולה שם תייצר כפי הנראה ירידות של השווקים פה, פועל יוצא ירידת המחיר לנדלן ריבית עולה פה מלמדת על פעילות כלכלית עולה, פועל יוצא מחיר הנדלן עולה השוק הישראלי קרוב מאד לשוק דובי שורה תחתונה מה שיוריד את מחיר הנדלן זה מיתון ואבטלה גם פה וגם שם.
- 11.זה רצון הממשלה לנפח את מחירי הנדל"ן !!! (ל"ת)פונזי פוליטי !!! 17/05/2016 12:46הגב לתגובה זו
- 10.בא 17/05/2016 10:30הגב לתגובה זולמה שלא תגדל כנפיים ,רפי , ותעוף מכאן מהר .
- 9.שגיא 16/05/2016 19:50הגב לתגובה זומס פרוגרסיבי על הכנסה משכר דירה!!
- כותב 18/05/2016 07:57הגב לתגובה זומפני שבאוצר יודעים משהו שהציבור לא יודע, שהמצב מאד שברירי ממילא. נהפוך הוא יש להם אינטרס שאנשים ישקיעו ולא יברחו עם הכסף מפה,מה אכפת מהצעירים ממילא אין מחר בכלכלה הגלובלית.
- 8.כבר היום 16/05/2016 18:37הגב לתגובה זוקצב עליית מחירי השכירות מתייצב השנה ובשנים הקרובות יירד עקב היקפי בניה גבוהים
- 7.גוני 16/05/2016 17:59הגב לתגובה זוכי היא אמנם תעלה אבל לא לגובה שישנה את המגמה. מה שכן אם יהיה מיתון יש תרחיש של ירידה רצחנית. כבר שהיה מצב טוב הגענו לפיק הגבוה ועכשיו שנתונים ירדו יהיה קיפאון במכירות ברמות המחירים הללו. אם הקיפאון ימשך מעבר לכמה חודשים תהיה צניחה של מחירים שעוד לא ראינו. אבל זה יהרוס לא רק את מחירי הדירות אלא את כל המשק.
- בא 17/05/2016 10:31הגב לתגובה זוהארץ גוני , מאיזה כוכב אתה?
- לבא 17/05/2016 12:04גם אם הריבית תעלה היא לא תעלה לגובה שישנה את המגמה או לחילופין לא תעלה זה לא משנה . המיתון הוא זה שיביא לקריסה אם מדינת ישראל תכנס למיתון יהיה פה בלאגן שישפיע לא רק על מחירי הדירות אלא על כלל המשק
- 6.משקיע 16/05/2016 16:55הגב לתגובה זוהריבית. כסף זול. העדר אלטרנטיבות. לא צריך להיות גאון גדול להבין את הקשר מר כלכלן ראשי
- כותב 18/05/2016 08:01הגב לתגובה זוושווה להחזיק בו במקום להשקיע
- 5.עוד פעם המשקיעים אשמים? (ל"ת)משה 16/05/2016 16:06הגב לתגובה זו
- 4.קבלן,בנק,ממשל=חזירות 16/05/2016 16:02הגב לתגובה זושנים מונופול לפסיכו-הרצה= תירוץ החזירות הנדלניסטים למנועה פיצוץ סופבועה להגנת על הבנקים= שקר חזירי באישור הממשל ובנק ישראל להמשך ניצול עם טיפש שיהיה משועבד לבנקים ולממשלה במשכנתאות מטורפות של מיליון+( 70-90% )= הבנקים בישראל היו תמיד מפוקחים ל-% קטן למשכנתאות בנדל"ן=פישר ברח + עם פלוג יצרו סופבועה=אפילו פישר לאחר שברח הודע בפרסום לא מזמן שיש בישראל בועה =הם סיכנו את עתיד המדינה יצרו עדר של העם הטיפש הצעיר והוריהם לעבדות של דורי דורות! .... בושה וחרפה של מדינה שמנצל ושעושק את אזרחיה לעבדות, לטובת הלוביסטים,הבנקים והטייקונים =זה סיכון קיום המדינה!
- 3.שמיל 16/05/2016 15:38הגב לתגובה זוברגע שהיא תעלה לרמה של 4-5 אחוז הנדל"ן יחתך בחצי .אה ...וגם הבורסה
- יוסף פותר החלמות 16/05/2016 16:21הגב לתגובה זוורבית עולה יעשה את העבודה חבל שלא ריסנו את המחירים לפני פיצוץ הבועה מכוון שהיא תהיה גם אורכית וגם מרחבית ותפגע כאפקט הדומינו בכול הנגזרים הכלכליים כולל התעסוקתיים
- 2.אנונימי 16/05/2016 15:30הגב לתגובה זולגבי שוק הנדל"ן תרשום בפניך באותיות קידוש לבנה,זו בועה שתתרסק , נכון אמרת שיש הפרש בין רמת השכר למחיר הדירה אבל הוספת שהירידה תהיה באם תהיה אבטלה ,אתה יודע הרי שנתוני האבטלה בארץ ובחו"ל הם לא על פי פרמטרים נכונים , אם האבטלה כל כך נמוכה או סבירה כאן בארץ או בחו"ל , אז איפה הצמיחה . אתה סותר את עצמך .בקצר כולם מבולבלים וכול מדינה סין אירופה ארה"ב דואגת לכלכלת ארצה וכאן יש התנגשויות כי היום הכלכלה העולמית היא גלובלית והיא קשורה זו בזו ,דבר שלא ציינת אלא במעט וזה מלחמת המטבעות העולמית כול מדינה מפחיתה את המטבע המקומי בכדי לייצא יותר שוק המניות כמו שוק הנדל"ן בארץ הוא בועה זאת כולם יודעים ,יש דעות לכאן ולכאן ,אבל דבר אחד ברור רווחי החברות הגדולות בעולם בירידה , לגבי הנפט זה הכול מסחר של ספלוקנטים ,כול העולם מוצף בנפט ,ולכן רואים את התנודתיות , שכחת לציין כמה פוזיציות שורט יש על מדדי ארה"ב בעיקר .כאן בארץ לא מזמן לפני שעה פורסם נתון צמיחה שואף לאפס ,מצב אזרחי המדינה לא טוב בלשון המעטה אבל כול זאת בעיני המתבונן למי שיש אז אומר הכול טוב למי שאין וזה אזרחי המדינה שהם המציאות האמיתית .
- 1.הוא אומר שזה לא הריבית כי זה כן הריבית (ל"ת)gg 16/05/2016 15:12הגב לתגובה זו
- הוא אומר שריבית זה לא רלוונטי כי זה לא הולך לעלות בקרוב (ל"ת)אחד העם 16/05/2016 15:41הגב לתגובה זו
- יוסף פותר החלמות 16/05/2016 16:24פתעום היא תתחיל לטפס ותגיע לקני מידה מפלצתיים כמו כדור שלג שתופח בזמן התגלגלותו מהמידרון