הריבית אפסית אך העולם עדיין מתמודד עם דיפלציה - על מחסור מלאכותי ואבטלה דיגיטלית
כשהמשקיעים מפקידים בידי מקצועני שוק ההון את כספם, הם מניחים שהמומחים מכירים את החוקיות שלפיה מתנהלות המערכת הכלכלית והפיננסית, ובהתאם מנהלים את חסכונות הציבור. אבל הגלובליזציה, התלות ההדדית המתהדקת לא רק בין שווקים פיננסיים, אלא גם בין מדינות, כלכלות ואנשים, וההתפתחות הטכנולוגית ובמיוחד הרובוטיקה, הבינה המלאכותית והדפסות תלת ממד, שומטות בהדרגה את הנחות הבסיס של השיטה הכלכלית כולה וטורפות את הקלפים של מקבלי ההחלטות, הכלכלנים ומנהלי ההשקעות.
חוקיות חדשה והתרופפות הקשר בין סיבה למסובב
העולם התקדם והשתנה מאוד ב-50 השנים האחרונות, אבל מדע הכלכלה וניהול ההשקעות נותרו קפואים ולא התאימו את עצמם. איך אפשר לנהל מדיניות כלכלית ולנהל השקעות לפי חוקיות שהיא נחלת העבר? האם הייתם נותנים לשרברב עם מפתח שוודי גדול וגס לתקן עבורכם את המכשיר הסלולרי החדיש והעדין שלכם? לא בכדי סטודנטים לכלכלה ברחבי העולם מוחים על מה שמלמדים אותם באוניברסיטאות. איפה התיאוריות שעוצבו אחרי מלחמת העולם השנייה ושעדיין שולטות, ואיפה העולם הגלובלי והמקושר של היום?
ברגעים נדירים של כנות במהלך משבר 2008, לא היססו כלכלנים בכירים כמו סטנלי פישר, ג'וזף שטיגליץ ואחרים, להודות שהמודלים הכלכליים לא הצליחו לחזות את המשבר, המעיטו בחשיבותו ובהשפעות הגלובליות שלו, ולא סיפקו להם כלים אפקטיביים לטפל בו ולהחזיר את הכלכלה למסלול צמיחה. מאז היוהרה חזרה לשלוט, וקשה למצוא מנהלי השקעות שמודים שהם מתפקדים במערכת המתנהלת לפי חוקיות חדשה שהם אינם מבינים בה דבר.
רגע נדיר וחשוב כזה של כנות, סיפק לנו לאחרונה צבי סטפק, מבעלי השליטה במיטב-דש, שבסדרת ראיונות לכלי התקשורת הודה כי הוא מרגיש כאילו שלקחו אותו למאדים או לכוכב לכת חדש שבו חוקי הכלכלה אחרים, ושהוא צריך ללמוד הכל מחדש. סטפק הוסיף כי לתחושתו הניסיון וההבנה שצבר בהשקעות לא שווים הרבה. כדי לא להפחיד את המשקיעים, הוא הוסיף שבכל זאת הניסיון מאפשר לו להבין טוב יותר מה יקרה בעתיד.
כל מנהלי ההשקעות, הכלכלנים ומקבלי ההחלטות פועלים לפי סדרה של אקסיומות, תסריטים של מקרים ותגובות שהוכיחו את עצמם בעבר ומאפשרים להם לקבל החלטות נכונות ומוצלחות. פעם היה ברור מה יקרה לאינפלציה אם הריבית תהיה אפסית או אפילו שלילית, היום לא. פעם היה ברור איך תגיב הצמיחה למדיניות פיסקלית ומוניטרית מרחיבה, היה ברור כיצד לחלץ את הכלכלה הריאלית ממשבר, היה ברור שרמה גבוהה של אי שוויון בהכנסות אינה מהווה איום משמעותי על תמונת המאקרו, היה ברור איך לייצר אינפלציה חיובית שאמורה להמריץ את הצריכה הפרטית, היה ברור איך לנהל תיק השקעות, מתי לקצר, מתי להאריך, מתי לצאת מהשוק ומתי להיכנס חזרה, מתי להעדיף ניהול אקטיבי על פני ניהול פאסיבי, היום לא.
אפשר להמשיך עם הדוגמאות האלה עוד ועוד, אבל בשורה התחתונה המסר ברור: התלות ההדדית בינינו בעולם שהפך לגלובלי ומקושר, במערכת מורכבת שרגישה מאוד לכל אחד מאבריה, יצרה חוקיות חדשה, שאליה עלינו להתאים את עצמנו. הפער בינה לבין החוקיות הנוכחית שעל פיה אנו מתנהלים כמו על טיס אוטומטי, מייצר משברים, תנודתיות גבוהה של השווקים הפיננסיים והסחורות וחוסר יכולת לנבא ולנהל את ההתפתחויות, אפילו על בסיס יום יומי. המבוכה של נשיאים, ראשי ממשלות, נגידים מרכזיים ושרי אוצר משקפת את המציאות הקשה הזו. ואנחנו המשקיעים תלויים בהם. מפחיד.
תופעת המחסור? עודף כושר ייצור יקשה מאוד על התוצאות הכספיות של חברות
בראיון שנתן דורון צור לביזפורטל הודגש כי לאחרונה ניכר שקיים עודף כושר ייצור כמעט בכל התחומים, ושבהתאם יהיה קשה לחברות לשחזר את הצמיחה שאפיינה אותן בעבר ולהמשיך ולהגדיל את הרווחיות. דוגמה נוספת ומעניינת מתייחסת למה שקרה בגרמניה בסוף השבוע האחרון. עקב עודפי חשמל שהצטברו בשל תפוקה גבוהה במיוחד של אנרגיה מתחדשת, חברות החשמל בגרמניה נאלצו לשלם לצרכנים כדי שיצרכו את חשמל. ממש עולם הפוך.
מחסור? כל השיטה הכלכלית מבוססת על הנחת המחסור במשאבים טבעיים, חברתיים וכלכליים. אבל החוקיות משתנה. זה לא סוד שהטכנולוגיה, הרובוטיקה, הביוטכנולוגיה ומדעים נוספים שומטים את הקרקע מתחת להנחת המחסור. כיום די ב-5% מהאוכלוסייה כדי ליצר עבור כולנו את כל צרכי הקיום שלנו. אם נמשיך את הדוגמה מענף החשמל, טסלה מפתחת סוללה חכמה שתאגור את האנרגיה שהבית של כל אחד מאיתנו פולט לאוויר ותאפשר שימוש חוזר, נקי וזול מאוד במה שעד היום הוא משאב מבוזבז. דוגמאות כאלו יש לרוב.
מדוע אנחנו לא מרגישים את זה עדיין בחנויות? מדוע המחירים לא משקפים עודפי היצע גדולים? זה משום שהשיטה הכלכלית מייצרת מחסור מלאכותי כדי לשמר ולהגן על עצמה. איך היא תתקיים אם מנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה ב-60 שנים האחרונות, הצריכה הפרטית שמהווה כ-70% מהתוצר של המדינות המתועשות, כולל בישראל, יוריד הילוך ויחזור לממדיו הטבעיים? לכלכלנים אין על כך תשובה.
אי אפשר לברוח מהחוקיות החדשה הזו. יש בעולם עודף כושר יצור אדיר כמעט בכל התחומים, וזו אחת הסיבות שלמרות הריבית האפסית מזה 8 שנים, העולם מתמודד עם דיפלציה (אינפלציה שלילית) במקום עם אינפלציה, וההתאוששות הכלכלית הגלובלית אנמית ושברירית מאוד, למרות המשאבים האדירים שהושקעו ומושקעים בה. אירופה, סין, יפן, אמריקה הלטינית וארה"ב – כולן מגמגמות.
העלאת הפריון בעבודה בטלה בשישים בהשוואה לאבטלה הטכנולוגית
אני מסתכל על ההצעות לאושש את הכלכלה באמצעות העלאת הפריון בעבודה ומגחך. נכון, מסורתית העלאת הפריון היא אמצעי שאמור לתרום ישירות לצמיחה הכלכלית ואין ספק שישראל מפגרת בפריון העבודה בהשוואה לממוצע מדינות ה-OECD. אבל במבט ארוך טווח, בשביל מה ומי להעלות את הפריון? מי יקנה את כל הסחורות והמוצרים שביכולתנו לייצר כבר היום? לא רק ששנות הזהב של תרבות הצריכה מאחורינו, בנוסף עתידנו המקצועי ומקורות ההכנסה שלנו לוטים בערפל.
דוח מרכז טאוב שפורסם השבוע קובע שהמשרות של כמיליון ישראלים בסכנה כיון שבסופו של דבר רובוטים יחליפו אותם. לא מדובר רק על עובדי צווארון כחול בפסי ייצור, אלא גם על מקצועות כמו יועצי השקעות וטלרים, אנשי מכירות, קבלת קהל, כלכלנים, נהגים ומקצועות רבים נוספים. על פי הדו"ח, היקף המשרות שישראל צפויה לאבד, האבטלה הטכנולוגית, הינו 39% משעות העבודה במשק, בעוד שבאירופה ובארה"ב המספרים קרובים ל-50%. להערכתי המספרים המפחידים האלה מוטים חזק כלפי מטה.
לאחרונה התפרסמו מחקרים מקיפים בעולם המעידים על ירידה בהיקף התחלופה בין משרות קיימות שהטכנולוגיה מייתרת, לבין משרות חדשות שהיא מייצרת. שוק העבודה כפי שאנו מכירים אותו יחדל להתקיים. עמוד מרכזי נוסף עליו מושתתת הכלכלה הנוכחית, השאיפה לתעסוקה מלאה, צפוי להתמוטט, יחד עם הנחת המחסור, שמתפוררות בהדרגה אף היא.
השאלה המרכזית היא רק אם נתייחס לקביעה הדטרמיניסטית הזו כאל איום או הזדמנות. לעת עתה, למעט מספר מצומצם של מדינות כמו פינלנד ושוויץ, הכלכלנים ומקבלי ההחלטות מעדיפים לנהל מדיניות כלכלית שמטרתה חזרה למסלול צמיחה מהירה המבוססת על עידוד הצריכה הפרטית ושוק העבודה, ולא להתחיל להיערך מבעוד מועד לקראת העתיד, שנמצא מעבר לפינה. ככה זה, גנרלים תמיד מתכוננים למלחמה שהייתה, לא לזו שתהיה.
מה עושים?
ראשית, מפסיקים לטמון את הראש בחול. את החוקיות החדשה ואת אוזלת ידה של השיטה הנוכחית אי אפשר לעצור או להכחיש. מומלץ לאמץ גישה פתוחה, להתחיל לשתף פעולה ולבחון יחד כיצד נערכים לאתגרים המורכבים של המאה ה-21, במיוחד על רקע יצר ההרס העצמי של הקפיטליזם, שעסוק בהחייאה מלאכותית אגרסיבית של שיטה שאבד עליה הכלח.
צר לי על סלבריטאים כמו פרופ' רוברט רייץ' שסבורים שניתן להחזיר את הקפיטליזם לשנות הזהב שלו, בין 1950 ל-1980, אבל אי אפשר להחזיר את הגלגל לאחור. באחת הכתבות הבאות נתייחס למספר אלטרנטיבות שכלכלנים בכירים שוקלי כאלטרנטיבה לשיטה הכלכלית הנוכחית. בינתיים כדאי להזכיר את היוזמה לתשלום קצבה בסיסית אוניברסלית שמשמעותה ניתוק העבודה מהשכר. במשק שבו לא תהיה עבודה למרביתנו, המדינה תצטרך לממן עבורנו סל מוצרים ושירותים חיוניים שיאפשר לנו קיום ברמת חיים בסיסית, ללא תנאי. איך תראה מציאות כזו, מי יממן את הקצבאות, מה יהיה על הצמיחה, החוב הלאומי, הסחר, תרבות הצריכה וכמובן איך ייראו שווקים פיננסיים במציאות כזו? על כל אלו נרחיב בקרוב.
מה שברור כבר עתה הוא שלא מספיק לשלם לאדם משכורת כי העבודה עבורנו היא הרבה יותר מפרנסה. לכן, קיימים בעולם וגם בישראל ארגונים העוסקים בשאלה מה לעשות עם האדם כשלא יצטרך לעבוד לפרנסתו, וכשרובוטים ומכונות יאפשרו ליצר בקלות וביעילות את כל מה שיצטרך. חופש כזה מעבודה אולי טוב לשבוע או שבועיים, אבל לאורך זמן מדובר בפצצת זמן כלכלית וחברתית.
הפתרון המוצע מבוסס על כלכלה שיתופית אמיתית, לא מזויפת כמו זו של Uber או AirBNB, על מודל ההכנסה הבסיסית האוניברסלית, בכפוף להשתתפות באוניברסיטה שבה ילמדו 7 מיליארד איש. מסגרת חינוכית שתספק לאדם אינטראקציה חברתית, כישורי חיים הכרחיים בעולם החדש והבנה של החוקיות החדשה שלו.
במקום להתייחס לקריסה של עמודי התווך של הכלכלה הנוכחית כאל אסון ולנסות להציל אותה, אפשר להתייחס אליה כאל הזדמנות אדירה ולפנות את עצמנו מהמרוץ הסיזיפי אחרי פרנסה וחומריות כדי לעסוק בדברים שמחקרים רבים מעידים שעושים אותנו מאושרים, כמו אינטראקציה חברתית, נתינה וחיזוק הלכידות וההון החברתי. החוקיות החדשה מרמזת לנו, בינתיים בעדינות יחסית, שלפנינו הזדמנות לייסד כאן חברה שמאפשרת לנו התפתחות אישית, פנימית, חברתית ולאומית, וכתוצאה ממנה גם שיטה כלכלית שתשרת אותנו, במקום שאנו נשרת אותה.
רונן אביגדור הוא בכיר לשעבר בשוק ההון ומרצה לכלכלה חברתית ולצרכנות פיננסית נבונה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
34.על מה בכלל הכתבה?לקט קלישאות כלכלי 25/05/2016 00:08הגב לתגובה זו3 3האמת שחיפשתי משהו מרענן עם מסקנה מעניינת,חוץ מסיפורים על רובוטים עתידים שינגבו לך את התחת,לא מצאתי כלום.סגור
-
33.בדרך כלל לא מגיבה ,אבל הפעם הייתי חייבת (ל"ת)כתבה מ-ע-ו-ל-ה 24/05/2016 19:13הגב לתגובה זו3 0סגור
-
32.הרבה אבל הרבה בלבולי ביצים (ל"ת)ז'ורז'ט האתון 23/05/2016 00:36הגב לתגובה זו4 6סגור
-
31.כלכלה מבוססת משאביםדניאל 22/05/2016 23:51הגב לתגובה זו16 0כתבה מדהימה ויש אלטרנטיבה שעוסקת בבעיות הללו, אנו יכולים לספק את הצרכים הבסיסיים לכולם ללא מאמץ אדם וללא תג מחיר. בדקו יותר כאן http://discovervenus.com/rbe/סגור
-
30.כתבה מעולה מבסוט שקראתי (ל"ת)כותב 22/05/2016 17:34הגב לתגובה זו5 0סגור
- טען עוד
-
29.זה בדיוק מה שפרויקט ונוס מציג כבר יותר מ40 שנה!הנרי 22/05/2016 16:04הגב לתגובה זו26 1פרויקט ונוס מציג את כל הבעיות והשאלות שעולות בכתבה הזו ועוד. הפרויקט גם מציע פתרון לכל אלו - אלטרנטיבה מקורית ויישימה. אתם חייבים לחפש ולבדוק מה שהם מציעים!סגור
-
28.אודה להסבר לקביעה - לא מזויפת כמו זו של Uber או AirBNB? (ל"ת)משיח 22/05/2016 14:49הגב לתגובה זו0 0סגור
-
27.כתבה מעולה. תודה (ל"ת)איל 22/05/2016 11:53הגב לתגובה זו2 0סגור
-
26.שנתיים אני קורא ביזפיני 22/05/2016 09:58הגב לתגובה זו5 0וזו הכתבה הראשונה המקצועית.סגור
-
25.מסכים מאד כתבה מצוינתkumove 22/05/2016 08:09הגב לתגובה זו3 0גם מבנה והרכב האוכלוסיה של המדינות תורם מאד לחוקי הכלכלה החדשהסגור
-
24.אחת הכתבות הטובות שקראתישגיא 20/05/2016 19:44הגב לתגובה זו4 0מסבירה יפה וטוב מדוע החוקים השתנו.אכן קשה להבין זאת.אכן הכלכלה השיתופית תחזור ובגדול אך האם זהו לא קומוניזם? או קומוניזם מודרני? האם הם צדקו בסוף??סגור
-
23.מסתכל למציאות בעינייםשלומי 20/05/2016 14:33הגב לתגובה זו4 1ההסתכלות הגלולבלית לצד נתיוח המיקרו מרשימהסגור
-
22.כיצד תראה כלכלה בעידן ללא צמיחה? (ל"ת)גיורא 20/05/2016 08:14הגב לתגובה זו0 0סגור
-
21.גדול !!! רוצים עוד כתבות מהסוג הנ"ל (ל"ת)רמי 20/05/2016 07:43הגב לתגובה זו6 1סגור
-
20.שיעלו את הריבית ל 100 אחוזמומחה לקנוניות 20/05/2016 03:55הגב לתגובה זו1 0ואז הכלכלה קורסת ומתחילים לעבוד רק עם מזומן. רק מראה שהכל תלוי בהלוואות. ולכן צריך לשנות את השיטה הכלכלית לכזאת שבה הכסף לא נוצר מחוב.סגור
-
19.בולעפר 18/05/2016 19:36הגב לתגובה זו7 0סוף סוף מישהו מהתחום אומר מה שאני, שאינני מהתחום, אומרת מזמן - החוקיות הישנה כבר אינה תקפה. תמיד נעניתי בהפניות להסטוריה של הכלכלה ושוק ההון ולכללים, בקיצור - לדבקות בתורות ישנות. סוף סוף נאמר:"המלך ערום"סגור
-
18.כתבה מרשימה עם ראייה מאוד רחבה ומעמיקהשיר 18/05/2016 18:27הגב לתגובה זו10 0כתבה מרשימה עם ראייה מאוד רחבה ומעמיקהסגור
-
17.הסיבה היא החוב הלאומי האדיר של ארצות הבריתגבי 18/05/2016 15:37הגב לתגובה זו3 0ארצות הברית לא תצליח להחזיר את חובותיה אם הריבית תעלה משמעותיתסגור
-
16.כלכלת הצריכה דועכת דעיכה איטית אך בטוחהאחד 18/05/2016 15:36הגב לתגובה זו1 0ממשלות ותאגידים צריכים להחליף דיסקט. הצמיחה מבוססת צריכה שהעולם המערבי התרגל אליה ב 60 שנה האחרונות הולכת להכחד כאשר יותר ויותר אנשים יוחלפו במחשבים ורובוטים. לא תהיה ברירה, וממשלות יצטרכו לספק קצבת קיום מינימלית, בפי שנכתב כאן. אה כן , וגם ממשלת ישראל תצטרך לעשות זאת.סגור
-
מה זה דיסקט? למה צריך להחליף אותו?ניר 18/05/2016 20:35הגב לתגובה זו2 1לא זוכר מושג דיסקט מלימודי כלכלהסגור
-
חחחח (ל"ת)טאווב 19/05/2016 18:23הגב לתגובה זו1 0סגור
-
15.טור מרתק, סוף סוף כתיבה איכותית באתר הזה (ל"ת)קורא 18/05/2016 15:32הגב לתגובה זו8 0סגור
-
14.מצבי קיצון מתממשים לעיתים נדירותיונתן שקד 18/05/2016 14:04הגב לתגובה זו9 0הצגת רק את מצבי הקיצון אבטלה מוחלטת או אוטופיה של כלכלת שיתוף אבל ההיסטוריה מלמדת אותנו שהמציאות נוטה להתגשם בתווך הממוצע שבין מצבי הקיצון. אולי בחברה המערבית יש יותר שפע אבל זה לא מבטל את העקרונות הפסיכולוגיים והאבולוציוניים שיצרו את הכלכלה: הרצון הטבעי של האדם לבדל את עצמו מאחרים, להשתפר ולהתרבות. סה"כ מאמר מענייןסגור
-
13.חומר מעניין. תודה (ל"ת)איל 18/05/2016 13:49הגב לתגובה זו5 0סגור
-
12.מאמר מעולה - איפה הכתבות הקודמות בסדרה? (ל"ת)z 18/05/2016 13:41הגב לתגובה זו6 0סגור
-
11.מאמר מרתקyankale 18/05/2016 12:41הגב לתגובה זו14 1תודה על מאמר חדשני,מעורר מחשבה,מרתק. מצפה בקוצר רוח להמשכו.סגור
-
10.זה בדיוק הרגע בו כולם מאמינים בכלכלה חדשה...Z 18/05/2016 12:40הגב לתגובה זו7 1בחוקים חדשים, רווחיות חדשה, כללי חדשים זה בדיוק הרגע שהכול יתרסק לנו בפנים...סגור
-
9.מאמר מאלף!נדי 18/05/2016 11:58הגב לתגובה זו11 3אפשר לומר שהכתובת על הקיר אבל כולם לא רואים. חברות עובדות על משאיות ללא נהג ומכוניות ללא נהג, בסופו של תהליך לא יהיו נהגי משאיות/אוטובוסים/מוניות... ולמספר 1 שחושב שמדובר בראיית שחורות, ברגע שעבודות מפסיקות להתקיים (סנדלרים, רפדים וכו') אותם עובדים פוטנציאליים צריכים ויכולים להשתלב בעבודות אחרות, אבל בעידן המודרני הולך וגובר הצורך בעובדים עם יכולות וכישורים גבוהים, האם ההשכלה והחינוך תומכים בתהליכים כאלו? בדיוק להיפך.סגור
-
הצחקת !!!!!!!!!!!!007 18/05/2016 12:49הגב לתגובה זו7 3ההתקדמות והקדמה מאז ומתמיד גרמו להיעלמות מקצועות שזמנם פג ויצירת מקצועות חדשים. אגב, גם רואי שחורות תמיד התחלפו אבל תמיד דיברו על "סוף העולם"סגור
-
8.רונן, מתי תדבר על תכנון מרכזי לכלכלה?החגב עמד יציב 18/05/2016 11:35הגב לתגובה זו4 2כי לפי הטיעונים שאתה מציג זהו השלב הבא... בתחילת שנות ה 80 ארה"ב יצאה מעשור של סטגפלציה -באינפלציה ואבטלה גבוהה שלובות וכן אבדן מיליוני משרות יצור, ומה קרה? במסגרת ההתאוששות של שנות ה 80 נוצרו 17 מיליון משרות בתחום השירותים והכלכלה חזרה לצמיחה משביעת רצון. שוק חופשי רונן, כל דבר אחר מוביל לכפייה ואלימותסגור
-
7.עולם הבצעאמיר 18/05/2016 11:18הגב לתגובה זו1 4התשובה על בעיות עולם קפיטליסטי נמצאת בספר של קרל מרקס ״קפיטל ״ . , שנכתב לפני 150 שנה , אך יש בו דברים אקטואלים גם לעכשיו .סגור
-
6.יפה מאוד - אם בא לך להוסיף אז זה בדיוק ימות המשיח. (ל"ת)עופר 18/05/2016 11:11הגב לתגובה זו2 0סגור
-
5.מה שהיה הוא שיהיהאורי 18/05/2016 11:02הגב לתגובה זו2 10לפני 30 שנה אמרו אותו דבר והיום האבטלה בארץ נמוכה בהשוואה לאזסגור
-
4.בראיה עתידית בהחלט מאמר ראוי וצודק (ל"ת)זקן חכם 18/05/2016 10:35הגב לתגובה זו11 1סגור
-
3.ריביות נמוכה רק יוצרת יותר הלוואות לעולם ,אזרח 18/05/2016 10:02הגב לתגובה זו5 1חוץ מזה כלום לא מיצרת. רק יותר הלוואותסגור
-
2.מעורר מחשבה. תודה. (ל"ת)דוד 18/05/2016 09:51הגב לתגובה זו16 1סגור
-
1.הצחקת אותנו!!!!!!007 18/05/2016 09:42הגב לתגובה זו12 20גם כאשר הופיעו מחשבים ראשונים כל מיני ראיי שחורות אמרו שייזרקו כמויות של מובטלים לרחובותסגור