עד כמה השותפויות קרובות לבטן הלוויתן? האנליסטים עונים
הסאגה הרגולטורית שארכה 6 שנים לקראת סיום כאשר רצף של התפתחויות חיוביות שפוקד את שותפויות הגז ביממה האחרונה - נוכח הפשרה עם מצרים והסכמה של שותפויות הדלק עם המדינה על סעיף היציבות - מתבטא היטב בסקטור הגז בשוק המקומי. האנליסטים בשוק מסבירים כעת עד כמה קרובות שותפויות הגז לבטן מאגר לוויתן ומעריכים את האופציות להסכמי עוגן שייספקו מימון לפיתוח המאגר.
רציו יהש -0.13% דלק קידוחים יהש אבנר יהש
יהונתן שוחט, מלידר שוקי הון, מסביר כי הידיעות הטובות מקרבות את השותפויות צעד נוסף לחתימה על הסכמי ייבוא. "כעת נראה כי נמצאה הנוסחה שלא רק שמקובלת על הצדדים (נובל, השותפויות ומשרדי הממשלה), אלא גם תהיה מקובלת על בג"ץ. הנוסח המלא לא הופץ, אך נראה כי כעת יוכלו הממשלות הבאות לקדם שינויים מבניים אם ידרשו, שינוי במשטרי יצוא ומיסוי. אולם, במקרה שכזה, יישקלו בחיוב פתרונות שיבטיחו לחברות הגז תשואה דומה למקובל בעולם, קרי - פיצוי או הטבה כספית. המשמעות בפועל של הסכמה כוללת על פסקת היציבות החדשה היא אחת: אישור סופי של מתווה הגז שהיווה מחסום מדיני-רגולטורי משמעותי בכל הקשור להסכמי היצוא. לא אחת נאמר כי ללא יציבות רגולטורית, יתקשו לייצא גז מישראל".
"פשרה על נוסח סעיף היציבות - בשורה חיובית"
גל רייטר מירושלים ברוקראז' כתבה כי כעת אפשר להתקדם באבני הדרך העסקיות. "האתגרים שלפנינו הם מסחריים וגיאופוליטיים - נצפה לראות חתימה על הסכמים מחייבים בחודשים הקרובים על מנת שניתן יהיה לעמוד בלוחות הזמנים לפיתוח לוויתן ולקבל החלטת השקעה סופית עד סוף 2016".
- גילוי גז משמעותי במצרים: אקסון מוביל מכריזה על מאגר חדש
- המשבר במולדובה: הפסקת זרימת הגז הרוסי מעוררת משבר אנרגיה
רייטר מעריכה כי המגעים במערכת הפוליטית והחשש משינוי פוליטי משמעותי בטווח הקצר (ובמיוחד חשש מהצטרפות המחנה הציוני לממשלה), היוו זרז להחלטתה של נובל להתפשר על פסקת היציבות. "פסקת היציבות הקודמת בוטלה וכעת הוסכם על נוסח חדש, מרוכך - ומה שחשוב זה שהושגה הסכמה שתשלים את אישורו הסופי של מתווה הגז, חודשיים בלבד לאחר הכרעת בג"ץ".
"עם השלמת אבן הדרך הרגולטורית - נגמרו התירוצים. על שותפות לוויתן להתקדם באבני הדרך הבאות: חתימה על הסכמי ייצוא, חתימה על הסכם מימון וקבלת החלטת השקעה סופית.היעד לקבלת החלטת השקעה סופית מלוויתן (FID) הוא עד סוף 2016, ועל נובל לחתום על הסכמי גז מחייבים הן לשוק המקומי והן לייצוא בהיקף של כ- 6 BCM/Y על מנת להשיג מימון לפיתוח ולעמוד ביעד. להערכתנו, הסכם ייצוא גז לירדן בהיקף של 3.5-4 Y/BCM הוא המתקדם ביותר לחתימה. עם זאת, נראה שיש עיכוב הנובע משיקולים מסחריים. ירדן רוכשת היום גז מונזל (LNG) על פי נוסחת מחיר צמודה לברנט כאשר במחירי הברנט הנוכחיים, ירדן משלמת כ-6 דולר ליחדת חום. ירדן לא ממהרת לחתום על הסכם לרכישת גז מהמדינה הציונית, בטח לא במחיר גבוה מהמחיר שהיא משלמת".
הסכם עם טורקיה? לא כל כך מהר רייטר ממשיכה: "במקביל, לשותפות לוויתן יש קושי להסכים על מחיר שיהיה נמוך מהמחיר בשוק המקומי. נזכיר שעל פי מתווה הגז, שותפות לוויתן מחוייבת להציע את נוסחת המחיר בהסכם הייצוא גם ללקוחות בישראל. חתימה על הסכם לירדן במחיר נמוך מהמחיר המקומי גם תגרור ביקורת ציבורית, אך מעבר לכך עלולה להוביל לירידה במחיר האזורי ולפגיעה בשווי מאגרי לוויתן ותמר".
- טיוטת דוח הגז: המלצות לחיזוק הביטחון האנרגטי ועידוד חיפושים חדשים
- אחרי המכסים של סין - הנפט צולל ב-6%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"הסכם הייצוא למתקן ההנזלה באידקו מתעכב. להערכתנו, קיימות שתי סיבות עיקריות לעיכוב: SHELL עסוקה במיזוג BG, ובמקביל קיים אתגר מסחרי להסכמה על נוסחת מחיר בתקופה של שפל במחירי ה- LNG העולמיים, כתבה רייטר.
"הסכם ייצוא גז לתורכיה, למרות הכותרות החיוביות בתקשורת בעת האחרונה, הוא מסובך ומורכב, בעיקר בגלל גיאופוליטקה אזורית. הסכם לתורכיה עלול לקחת זמן ותלוי בין היתר בהסדרת יחסים מקבילה בין תורכיה לקפריסין. כמו כן, עלולה להית התערבות שלילית של פוטין, שינסה למנוע בכל דרך שהוא מכיר, הסכם לייצוא גז ישראלי על חשבון גז רוסי".
"סעיף היציבות - לעג לרש"
ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב ומהמתנגדים הבולטים למתווה הגז, מציע זווית אחרת: "סעיף יציבות מרוכך זה לעג לרש. מתווה הגז מלא בעיות וסעיף היציבות נועד להבטיח את קיומן של הבעיות לטווח הארוך. לרכך אותו ולאשר את המתווה מבלי לטפל בבעיות עצמן, בעיקר המתווה, זה לא רציני. ככל שעובר הזמן ברור לכולם שמאגר זהר המצרי שיפותח תוך שנתיים-שלוש סותם את הגולל על פיתוח לוויתן בטווח הנראה לעין. זאת בנוסף להיצע גדול של גז, למחירים נמוכים בעולם ולמצב הרעוע של חברות הגז, בפרט של נובל, שמביא לצמצום פיתוחי מאגרים במקומות שונים בעולם".
"אסור להסכים למצב בו תמר מתרוקן בעוד לוויתן איננו מפותח"
"אישור המתווה במתכונתו הנוכחית יאפשר לחברות הגז לייצא מתמר דרך מפעלי ההנזלה המצריים שעדיין זמינים לנו עד שמאגר זהר יחל לפעול. עד שנתעורר ונגלה שחברות הגז ויתרו על פיתוח לוויתן, כל חוזי היצוא של תמר יהיו חתומים ואת הנעשה אי אפשר יהיה להשיב. מצב בו מאגר תמר מתרוקן במהירות בעוד לוויתן איננו מפותח, הוא מצב שאסור להסכים לו. הוא גם נוגד את כל אמירות הממשלה על עצמאות אנרגטית ושיקולי ביטחון. מצרים אגב לא יקנו מאיתנו כמויות שמצדיקות את פיתוח לוויתן ולגבי יצוא לטורקיה, נראה אותם ואותנו מותחים צינור, שלא לדבר על כל הדרישות של טורקיה שקשורות לעזה ולפלשתינים. ועדיין לא אמרנו מילה על המחיר שגורם לחברת חשמל לייבא גז נוזלי יקר".
"בפועל הרחבת הממשלה וכנראה הגדלת סיכויי הישרדותה עד סוף הקדנציה מאפשרים לה לחשוב מעט יותר רחוק ולעשות את הדבר הנכון - להכריז על מעבר לכלכלת גז כפרויקט עדיפות לאומית, להוריד את החסמים הביורוקרטיים, להשלים את הנחת התשתיות למפעלים, להעביר את התחבורה הציבורית למבוססת גז ובעיקר להכין תוכנית אמיתית עם לו"ז יציב לכל אלו. הדבר יאפשר לחברות הגז לפתח את לוויתן על בסיס הצריכה המקומית הגדלה, כמובן תוך השינויים המחויבים במחיר הגז עצמו ובכשלים נוספים של המתווה כמו הנחת צינורות ועוד. זה הדבר הנכון, גם אם הוא קשה ומורכב מעט יותר, וכמובן דורש טווח ראייה מעבר לבחירות הקרובות", סיכם צדוק.
- 14.דני 21/05/2016 09:42הגב לתגובה זומגעים עם חב/ רוסית לא אמרו נואש מתבשלים עסקאות בדרך...
- 13.YL 20/05/2016 22:04הגב לתגובה זורבותי בלי אשליות לא נראה ש יתחילו לפתח את לויתן אפילו לא סרדין במיוחד ש חברת חשמל רוכשת גז במחיר יותר זול ושפוי מ מקורות זרים עד לפתח תחנת חדרה
- 12.רציו עלתה ~ ב 9% כפי כצפוי. עד סוף 16 לעוד 200% עליה!!! (ל"ת)רציו 20/05/2016 00:44הגב לתגובה זו
- 11.פיתוח ליויתן עכשיו ומיד !!!!! (ל"ת)העם 20/05/2016 00:40הגב לתגובה זו
- 10.משקיע בגז 19/05/2016 21:55הגב לתגובה זולמדינת ישראל לתשובה לוויתן מכרה זהב ויש המון זהב שחור מתחת לגז שזה הבוננזה האמיתית זה מושתק לא מספרים לנו שמצאו נפט שם
- 9.משקיף 19/05/2016 18:16הגב לתגובה זוחבל שבגלל רצונכם להיות נחמדים לשלטונות לא פרסמתם את תגובתי. פוליטיקלי קורקט מעל לכל!
- 8.לילי 19/05/2016 15:27הגב לתגובה זולמצרים יש גז ולטורקים לא חסר . אף אחד לא יסכן תשתית ב10 מליארד דולר במצב הפוליטי . כדי שהסיכון ישתלם מחיר המכירה של יחידה צריך לעלות 10 דולר וכמובן במחיר הזה אין סיכוי למכור .
- משה ראשל"צ 22/05/2016 09:34הגב לתגובה זועוד טוקבקיסט של שלי חמורוביץ
- 7.ko 19/05/2016 15:06הגב לתגובה זוללא עובודת מחירי הנפט בעולם חזרו לטפס, אבל הוא מתעלם מזה הוא מתנגד למתווה אז הוא כותצב את דעתו האישית - שום דבר ממה שאמר לא מעוגן במשהו עובדתי או מקצעי. נראה כאילו הוא מתכנן על מקום במפלגת שלי יחימוביץ הבאה ...
- 6.טעות הסכם עם מיצרים בטיוטא (ל"ת)איציק10 19/05/2016 12:15הגב לתגובה זו
- 5.כבר יש הסכם עם ירדן בטיוטא (ל"ת)איציק 10 19/05/2016 12:14הגב לתגובה זו
- 4.צדוק תתבגר (ל"ת)חיים 19/05/2016 12:09הגב לתגובה זו
- 3.בקרוב הסכמים אחד אחר השני וככה יהיה מימון לכל (ל"ת)חיים 19/05/2016 12:08הגב לתגובה זו
- 2.ציון 19/05/2016 11:37הגב לתגובה זולכו תחפשו מי שיקנה גז יש מלא בעולם במחירים על הריצפה אז למה שיקנו מאיתנו כי מה
- 1.ירון 19/05/2016 11:23הגב לתגובה זודלק"א לא תיגרע תכניס יד עמוק עמוק תתחלק איתנו ברווחים