הפיל הגדול שמסתובב כעת בבורסות אירופה, האם יצליחו להוציא אותו בשקט?

מערכת Bizportal | (7)
נושאים בכתבה איטליה

ביום שאחרי ה'ברקזיט' וכאשר השלכות האירוע עדיין לא ברורות, המוקד עובר למערכת הבנקאות האיטלקית. חובות רעילים בהיקף עצום של 360 מיליארד אירו רובצים על הבנקים באיטליה ויש צורך ברור בחילוץ המערכת הבנקאית במדינה - לפני שזו תגיעה לקריסה. השאלה המרכזית היא איך תבוצע תכנית החילוץ, או במילים אחרות - למי יוגש החשבון.

מניות הבנקים באיטליה איבדו סביב 30% מערכם מאז הברקזיט כאשר היקף החובות הרעילים מכביד על המערכת הבנקאית האיטלקית, הופך אותה לפגיעה מאוד ומקשה על הבנקים במדינה ולתת הלוואות חדשות. העניין הוא שהדרך לחלץ את המערכת הבנקאית האיטלקית מעלה על מסלול התנגשות את ממשלת איטליה מול האיחוד האירופי.

לפי הפקידים בבריסל, הדרך לחלץ בנקים שנמצאים במצוקה עוברת לפני הכל אצל המשקיעים (בעלי המניות ומחזיקי האג"חים). ראש ממשלת איטליה מתאו רנצי רוצה לבצע את החילוץ באמצעות כספי משלמי המיסים. בסוף החודש הקודם עלו הטונים כאשר רנצי קיים מסיבת עיתונאים ברקע לדיווחים על מסלול ההתנגשות ואמר כי "מעולם לא ביקשנו לשנות את החוקים, ואנחנו לא כאן כדי לקבל הרצאה כאילו אנחנו תלמידי בית ספר". בבריסל טוענים כי יש מספיק דרכים לבצע את חילוץ הבנקים מבלי לגעת הכסף של משלמי המיסים.

בכיר גרמני אמר לרויטרס בסוף השבוע כי גרמניה תהיה מוכנה להסכים לתכנית שתגן באופן חלקי על המשקיעים הפרטיים באיטליה - אבל לא תספק הגנה מלאה על כלל המשקיעים. מדובר בריכוך יחסית על העמדה הגרמנית. ניתן להעריך בזהירות כי אחרי אירוע הברקזיט, באיחוד האירופי לא ירצו להחריף מסלול התנגשות מול מדינה גדולה באיחוד כדי שלא להעלות את הסבירות לפרישה נוספת מהאיחוד. כלומר ביום שאחרי הברקזיט, איטליה ככל הנראה מבינה שהכוח נמצא אצלה. 

והנה לפי דיווחים מהימים האחרונים, איטליה מתכננת להקים קרן שתשתמש במימון של כספי ציבור בהיקף של 10 מיליארד אירו לרכישת חוב רעיל מהבנקים בהיקף של 50 מיליארד אירו (כלומר רכישת האג"חים הרעילים לפי 20 סנט לאירו). כאמור, קרן שכזו מחדדת את מסלול ההתנגשות מול בריסל.       אמנם השקט בשווקים בשבועות האחרונים נותן מרווח נשימה לטיפול במערכת הבנקאות האיטלקית, אבל העיניים מופנות כעת ל-29 ביולי, אז יפורסמו תוצאות מבחני הלחץ לבנקים באירופה, ואז גם ככל הנראה נקבל הצצה נוספת לעד כמה המצב באיטליה חמור. שר האוצר הגרמני אמר בשבוע החולף כי לא תתקבל שום החלטה בנוגע לחילוץ הבנקים האיטלקיים לפני שיפורסמו תוצאות מבחני הלחץ.   

בשיחה עם Bizportal אמר היום אלכס ז'בזינסקי ממיטב-דש כי "באיטליה יש כיום 3 סיכונים מרכזיים, האחד זה הצמיחה שפשוט לא מתרוממת, השני זה אי היציבות הפוליטית ובהקשר זה משאל העם המתקרב לגבי רפורמות שמתכן רנצי, והשלישי זה המערכת הבנקאית".

בשבוע שעבר הפחיתו בקרן המטבע (IMF) את תחזיות הצמיחה של איטליה, בשל השלכות הברקזיט שצפויות להכביד על כלכלת מדינת המגף. הצפי להשנה עודכן מטה לצמיחה של פחות מ-1% (לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 1.1%). לגבי 2017 הצפי הוא לצמיחה של 1% בלבד, זאת מול תחזית קודמת לצמיחה של 1.25%. 

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    קסם דאקס בחסר פי שלוש (ל"ת)
    לקחתי 18/07/2016 20:15
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    חחחח 18/07/2016 20:01
    הגב לתגובה זו
    עצוב מאוד מצאו פתרון לכל חוב להדפיס והופה החוב כוסה חחח אם זה לא היה עצוב אז זה היה מצחיק
  • 2.
    שימו תמונה של דב להפחיד (ל"ת)
    אמאללללללה 18/07/2016 14:54
    הגב לתגובה זו
  • בא 18/07/2016 18:13
    הגב לתגובה זו
    כאלה הם לא מצאו לכן שמו איש קרח .
  • 1.
    הפיל המסוכן !!! 18/07/2016 14:52
    הגב לתגובה זו
    כל אירופה בגירעונות האגחים יורדים והבורסה עולה הכל יתפוצץ בקרוב.
  • דוד מירושלים 18/07/2016 15:32
    הגב לתגובה זו
    אכן , הגיוני שעליות אלה תתחלפנה לירידות בקרוב
  • הפיל המפיל . (ל"ת)
    בא 18/07/2016 18:14