מדד מנהלי הרכש בבריטניה רשם את הזינוק החד מזה כ-25 שנה, הפאונד מזנק

איתן יונסי |

מדד מנהלי הרכש בתחום הייצור לחודש אוגוסט בבריטניה הציג את אחד התיקונים החדים ביותר לאחר הירידות שנבעו מתוצאות משאל העם בבריטניה ('ברקסיט') לעזיבת האיחוד האירופי. העליה בייצוא שנבע מהצניחה במטבע הפאונד תרם למדד להציג את התיקון המשמעותי.

מדד ה-PMI, שהינו אינדקטור לפעילות בענף הייצור, זינק באוגוסט לשיא של עשרה חודשים לרמה של 53.3 נקודות, זאת לאחר שבחודש יולי צלל המדד לשפל של שלוש שנים בעקבות תוצאות משאל העם, שלאחר מכן תוקן כלפי מטה מקריאה של 48.3 ל-48.2.

הזינוק החודשי של 5 נקודות מדד הינו הזינוק החד ביותר בתחום הייצור שנרשם מזה קרוב ל-25 שנים, ועקף בענק את כל תחזיות הכלכלנים, אך יחד עם זאת הודגש כיצד שער החליפין הנמוך עשוי לתדלק את רמת האינפלציה במדינה. נזכיר כי צפי הכלכלניפ עמד על 49 נקודות ממד, ואילו הקריאה שנרשמה בפועל עמדה על 53.3 נקודות. הקריאה העוצמתית שלחה את הפאונד לעליה של 0.8% אל מול הדולר לרמה של 1.324, 0.9% אל מול האירו לרמה של 0.842, ו-0.7% אל מול השקל לרמה של 5.002.

הנתונים של השבועות האחרונים הראו כי ביקוש הצרכנים עלה לנוכח תוצאות משאל העם, והנתון החיובי האחרון של הייצור, שמהווה 10% מכלכלתה של בריטניה, מפצה על התגובה הראשונית לתוצאות המשאל. רוב דובסון, כלכלן ב-Markit אמר כי "חברות שדיווחו כי עבודות מסוימות הוקפאו במהלך חודש יולי עכשיו הופשרו וחזרו לפעול, כאשר ייצרנים ולקחותיהם מתחילים לחזור למצב של 'עסקים כרגיל' במדינה". עוד הוסיף כי "השוק המקומי הציג התאוששות ניכרת, במיוחד עבור מוצרי צריכה, בזמן שהפיחות במטבע השטרלינג הניב תזרימים גבוהים יותר בקרב עסקים חדשים". נזכיר כי השטרלינג איבד מעל ל-10% אל מול הדולר והאירו, זאת לאחר שאזרחי המדינה הציגו הפתעה דרמטית בתוצאות משאל העם כשהצביעו על עזיבה, הפסדים שלא הוחזרו, בזמן שהשווקים מהמרים על פגיעה ארוכת טווח בכלכלת הממכלה המאוחדת ומצפים להורדת ריבית נוספת של הבנק המרכזי האנגלי עוד השנה. 

הכלכלנים יהיו להוטים לראות אם הריבאונד המרשים במדד ה-PMI ישתקף גם בנתונים הרשמיים שיתפרסמו ביום שני בבריטניה בשעה 11:30 (שעון ישראל).  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה