הניקיי טס 1.9% בתגובה להחלטת הריבית, הכלכלנים מגיבים
הבנק המרכזי היפני אמנם הותיר הבוקר את הריבית על מינוס 0.1%, אבל גם הודיע כי הוא משנה מדיניות ומעתה ירכוש באופן חופשי יותר אג"חים (במקום רכישה של טווח ממוצע כפי שעד היה היום). השוק פירש את המהלך בכך שכוונת הבנק היא להפוך את עקום התשואות לתלול יותר, עניין שצפוי להשפיע לטובה על הסקטור הבנקאי ביפן.
מעבר לכך, הבנק המרכזי היפני גם הבהיר כי בכוונתו להמשיך במדיניות המרחיבה ולא רק עד שהאינפלציה תגיע ליעד אלא עד שהאינפלציה תעבור את יעד ה-2%. מבחינת השוק, המשמעות היא שהמחויבות של הבנק המרכזי היפני לשמירה על מדיניות מרחיבה מאוד לעוד זמן רב היא ברורה - ומטבע היין מגיב בנפילה של 1.1% מול הדולר. בשל כך, מדד הניקיי 225 1.03% היפני שמוטה מאוד לחברות ייצוא זינק 1.9%.
תגובות הכלכלנים:
אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב-דש, אומר הבוקר כי "אכן ראינו מהלך מסוים מבחינת הבנק המרכזי היפני, אבל לדעתי זה סוג של מהלך שמבהיר שלבנק היפני כמו לבנק האירופי - אין ממש כלים נוספים להציע בניסיון להביא לשינוי ממשי.
יניב חברון מאקסלנס: "הצעדים שננקטו על ידי הבנק היפני מראים שוב כי למרות עשור שלם שבו בנקים מרכזיים מתנסים בצעדים מוניטריים יצירתיים, הם עדיין לא מיצו את גבול היצירתיות שלהם. קורודה פועל על מנת לזכות בחזרה באמון שלאחרונה נראה שהבנק היפני איבד ועל כן מכריז כי ימשיך לרכוש נכסים פיננסים עד ששיעור האינפלציה יעלה מעל 2% ויישאר שם באופן יציב. ההחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי לא הפתיעה אותנו. בינתיים אין לו סיבה להוריד ריבית (ריבית שלילית פוגעת בבנקים) שכן בכל זאת הוא יהנה מהעלאת ריבית בארה"ב או לפחות מהציפיות להעלאה עד חודש דצמבר וכך היין יחלש מול הדולר. לגבי ביטול כלל המח"מ (עד כה בין 7-12 שנים) צעד זה היה צפוי, שכן המטרה הייתה להגדיל את התלילות של עקום התשואות, דבר שצפוי לתמוך ברווחי הבנקים. כעת, הוא צפוי לרכוש מח"מים בינוניים/קצרים במטרה להותיר את התשואות נמוכות ואף את התשואות ל-10 שנים התחייב להשאיר סביב ה-0% , זאת כדי להאיץ את מנגנון התמסורת של המדיניות המוניטרית אל הכלכלה הריאלית. הדבר המפתיע הוא ביטול יעד הרכישות השנתיות שעד עכשיו עמד על 80 טריליון לשנה. עם זאת אמר שימשיך לרכוש פחות או יותר סביב סכום זה. על מנת לשמור על עמדתו היונית של הבנק היפני, קורודה אמר כי הריבית המוניטרית עוד יכולה לרדת.. בשורה התחתונה, מדובר בהחלטת ריבית נבונה להערכתנו שמטרתה להחזיר את האמון כלפי הבנק היפני וכך להעלות את ציפיות האינפלציה".
- השווקים באסיה במומנטום חיובי: המניות הטכנולוגיות מובילות את העליות
- ירידות באסיה בהמשך לירידות בוול סטריט; יפן מאבדת 1.8%
גיא בית אור, מנהל מחלקת מאקרו במערך מחקר ואסטרטגיה בפסגות: "הבנק המרכזי היפני הבטיח שיבצע לקראת הפגישה בספטמבר חשיבה מחדש על יעילות המדיניות המוניטארית הנוכחית ויעדי האינפלציה שהיא אמורה להשיג. ואכן, ב-BOJ לא שוקדים על השמרים ומנסים בכל פעם למתוח את הגבולות. עם זאת, נראה כי הם מאוד קרובים לגבול ולכן מה שנותר להם לעשות זה רק להעמיק את השליטה שלהם בשוק האג"ח היפני, שהיה חצי זומבי גם קודם. מעתה הוא צפוי להפוך להיות שוק זומבי מלא. בעוד שאנו התרגלנו בשנים האחרונות להרחבות כמותיות בהן הבנק המרכזי קובע את היקף הרכישות החודשיות, המהלך האחרון של ה-BOJ חותר תחת הרגל זה למשהו אחר לחלוטין והוא שליטה טוטאלית בשוק האג"ח הממשלתי היפני ובמבנה עקום התשואות בפרט. אפשר להבין זאת פשוט משם התכנית החדשה - "QUANTITATIVE AND QUALITATIVE MONETARY EASING YIELD CURVE CONTROL" אנו מניחים שייקח לשווקים מעט זמן לעכל את החדשות".
"למה הבנק המרכזי עושה את זה? הם הבינו כי השתטחות עקום התשואות במהלך השנה האחרונה פגעה באופן ממשי בבנקים היפנים ולא תרמה לפעילות הכלכלית. מצד שני, הם לא יכולים להפסיק לרכוש אג"ח, אז מה אפשר לעשות? להמשיך לרכוש אך בצורה כזאת שתתן להם שליטה מלאה על עקום התשואות. האם זה יעזור? אנחנו ממש לא בטוחים. כל עוד הציפיות בשווקים הן לכך שהריבית ביפן לא תעלה בטווח הנראה לעין ושאינפלציה היא משהו שלקוח מסיפורי האגדות, הדרך היחידה לייצר עקום תשואות תלול יותר היא לדחוק את המשקיעים הפרטיים החוצה משוק האג"ח ולהפוך אותו לשוק משותק לחלוטין. טוב למשק זה כנראה לא יעשה. בינתיים, שוקי המניות מאוד אהבו את ההודעה ובמיוחד הבנקים היפנים אשר עולים בשעה זאת ב כמעט 5.0%. אם שאלתם, בשוק האג"ח לא נרמה התרגשות גדולה".
דודי רזניק, מנהל דסק מחקר מקרו – לאומי שוקי הון: "הבנק המרכזי הותיר את הריבית ברמה של מינוס 0.1%. הנקודה המעניינת בהודעת הריבית הייתה לקיחת יותר דרגות חופש מבחינת הבנק המרכזי באופן רכישת הנכסים. הבנק המרכזי ביפן הודיע ששם יעד לכך שהתשואה ל 10 שנים לא תהיה בטריטוריה השלילית ותנוע סביב האפס. התשואה ל 10 שנים ביפן ירדה לרמה שלילית של מינוס 0.3% במהלך חודש יולי האחרון על רקע הגדלת הרכישות של הבנק המרכזי". "בהודעת הריבית יש מעין חשיבה מחדש לגבי האפקטיביות של מהלך הרכישות המוניטאריות ולמעשה חשש מוסווה מירידת התשואות הארוכות לרמות שליליות המסייעות להתפתחות בועות נכסים. מדד ניקיי רשם עלייה של קרוב ל 2% לאחר ההודעה בעוד תשואות האג"ח הממשלתיות ביפן עלו בסדר גודל של 4 נ"ב לאורך העקום. הין נחלש מעט במסחר מול הדולר ונסחר ברמה של 102.3 ין לדולר. הודעת הריבית ביפן הינה פתיח ליום העשוי להיות מעניין במיוחד בשווקים הפיננסיים על רקע הודעת הריבית של הפד הערב".
- 8.טובנסקי 21/09/2016 12:32הגב לתגובה זוהפד יבצע העלאת ריבית.
- 7.אור לגויים 21/09/2016 11:07הגב לתגובה זובניגוד למה שמטיף בז'יז'ינסקי כבר זמן רב מסתבר שלבנק המרכזי ביפן יש הרבה מה לעשות ואכן הוא עשה ועושה כעת צעדים חדשים, הוא רוכש גם אג"חים קצרים מה שלא עשה קודם והוא פחות בררן באג"חים שהוא רוכש, כל אלה צעדים חדשים.
- 6.משקיע 21/09/2016 11:04הגב לתגובה זואי הורדה נוספת של הריבית השלילית ביפן בניגוד לצפי ולמצב הכלכלי הלא טוב של יפן , היא למעשה כמו העלאת הריבית בפועל וראה זה פלא . השוק ביפן במקום לרדת (בעליית ריבית) דווקא עולה וזה סימן שכולם התחילו להשתכנע שיש לנרמל את השווקים ולהחזירם לשפיות אנטי בועתית כבסיס להמשך של התאוששות כלכלית . יהיה לצעד של הנגיד היפני ללא ספק , השפעה פסיכולוגית היום על מעצבי המדיניות האמריקאית הפד שצריכים להחליט בקשר לריבית היום בערב . אני צופה אם כך , העלאת ריבית של רבע אחוז היום בערב . להתראות ב 21:30 בנאום של ילין .
- אבי 21/09/2016 13:53הגב לתגובה זואין הרבה מקום לספק המהלך שביצע היום הבנק ביפן מעיד על המצוקה אם לא בועה שהשווקים נמצאים. כל הודעה שתגיע הערב בארהב תגרום לירידות חדות הערכתי היא שעליית ריבית תתבצע היום. נראה שמתאים לנגידה שהשווקים יתממשו
- 5.תומר 21/09/2016 09:24הגב לתגובה זוהכל בלוף ללא שום בסיס כלכלי
- 4.ממש מפחיד מעניין איך יגמר בסוף (ל"ת)רפי 21/09/2016 09:04הגב לתגובה זו
- ידפיסו עד שלא ישארו עצים, ואז יעברו לאבנים!!! (ל"ת)מדפיסים 21/09/2016 10:11הגב לתגובה זו
- 3.ממש מפחיד מעניין איך יגמר בסוף (ל"ת)רפי 21/09/2016 09:04הגב לתגובה זו
- 2.נגמרו הכלים לבנק המרכזי (ל"ת)שורה תחתונה 21/09/2016 08:47הגב לתגובה זו
- 1.הבנקים המרכזיים נהיו בנקי אויר. אין להם איפה ללכת (ל"ת)לימור 21/09/2016 08:43הגב לתגובה זו