חברת מחקר מגרמניה: "רק הממשלה יכולה להציל את דויטשה"

אלמוג עזר |

המצב הולך ומסתבך. מניית דויטשה בנק צללה אתמול (ה'), כאשר ברקע נראה שסיכוייה להתייצב בטווח הקרוב הולכים ומתמעטים. ברקע מתגברים הקולות המצביעים על דחיפות ההתערבות הממשלתית בנושא. סטפן מולר, מנכ"ל חברת המחקר DGAW מפרנקפורט, התראיין לרשת החדשות CNBC וזה מה שהיה לו לומר בנושא הבנק הגדול ביותר בגרמניה: "רק פעולה ממשלתית מסוגלת להציל את דויטשהבנק...לג'ון קריין (מנכ"ל דויטשהבנק) מראה בבירור כי אין לו מושג איך לגרום לבנק לשרוד". 

במשך השבוע האחרון זרמו עדויות סותרות בנוגע לרצונה של ממשלת גרמניה להזרים לדויטשה בנק הון במקרה הצורך. ניתן להבין את האמביוולנטיות של ממשלת גרמניה, כאשר עזרה לבנק בצרות כמעט תמיד מלווה בהתנגשות של ערכים. מחד, קיים פחד שהתמוטטותו של בנק מסוים תמשוך אחריה את כל המערכת הפיננסית ויגרום לשיתוקה. מאידך הצלה של בנק מעידה השארה בחיים של מוסד שלא ניהל את פעולותיו והשקעותיו כראוי ומביאה לידי כך שגם הבנקים האחרים ינהגו בצורה דומה (אותו דילמה נקראת 'moral hazard' - סיכון מוסרי).

חזרה לדויטשה בנק, אותו מנכ"ל ג'ון קריין התראיין למגזין הגרמני בילד וטען כי "עזרה ממשלתית אינה על הפרק". על פי מולר, מי שעומד מאחורי הראיון היא בכלל הקנצלרית אנגלה מרקל שביקשה ממנו להבהיר כי הבנק לא מתסמך על הממשלה. אם כי מולר טוען כי הממשלה לבטח כבר הכינה תוכנית חילוץ לבנק "משום שזה התפקיד שלה".

מכירת חיסול 

אתמול, הבנק מכר את ענף הביטוח חיים שלו בבריטניה (דרך חברת abbey) תמורת 1.2 מיליארד דולר. המהלך מהווה הפסד לבנק בשווי של 897 מיליון דולר. אם כי מצב בעייתי דורש מהלכים מכריעים וה-1.2 מיליארד דולר מגדילים את יחס ההון העצמי של הבנק אל מול ההלוואות המסוכנות שלו בשיעור של 0.1%. היחס, אשר נחשב מדד ליציבות בנק, עומד על שיעור של 10.8% בדויטשה. עד שנת 2018, בבנק יבקשו להיפטר מהלוואות מסוכנות או לחלופין להגדיל את ההון עצמי עד ששיעור היחס יעלה לכדי 12.5%.  

מניית דויטשה בנק צללה בשיעור של יותר מ-50% עד כה השנה. מכירת החיסול נעשתה במקביל לעלייה חדה בעלות הביטוח על החוב של הבנק. 

בשבוע שעבר נודע כי שמשרד המשפטים האמריקני תובע מהבנק לשלם 14 מיליארד דולר על מנת ליישב את ההאשמות בחקירת ההונאה של מכירת ניירות ערך מגובי משכנתא, סכום אותו הבנק הגרמני הודיע שאינו מוכן לשלם. מדובר ביום הגרוע ביותר עבור מניית דויטשה מאז ה'ברקזיט' ונציין כי הסכום האמור הוא כ-75% משווי השוק של הבנק.

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה