לא מפסיקות לעלות: מה עומד מאחורי הזינוק במניות של פאני מיי ופרדי מאק?
שתיים מבין המניות הבולטות של שוק הדיור האמריקני אינן מפסיקות לזנק מאז היבחרותו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב. חברות מימון המשכנתאות פאני מיי (סימול: FNMA) ופרדי מאק (סימול: FMCC) עלו בשיעור של כ-25% בתוך שבוע בלבד. הזינוק בוול סטריט של מניות אלו מופיע ברקע לצפי כי כהונתו של טראמפ תגדיל את האפשרות לכך שהשליטה העיקרית בחברות אלו תעבור משליטה ממשלתית בחזרה אל השוק.
פאני מיי ופרדי מאק הן החברות המתעסקות במימון משכנתאות. החברות אינן מלוות כסף לקוני הדירות, אלא קונות את המשכנתאות מבנקים, מגבות אותן במימון ממשלתי ומוכרות אותן כאג"ח מגובה משכנתאות (MBS). צורת מימון זו היתה בין הגורמים העיקריים שהפילו בנקים רבים במשבר של 2008.
בשנת משבר הסאב פריים, חברות אלו עמדו בפני שוקת שבורה ונרכשו על ידי ממשלת ארה"ב. הממשל בלתי ברירה, הזרים לתוך חברות אלו סכום המוערך בכ-188 מיליארד דולר. בשנים שחלפו מאז המשבר ועם ההתאוששות החדה של שוק הנדל"ן האמריקני, צמד החברות שיקמו את עצמן ואף הפכו להיות רווחיות מחדש. כמו כן, מניות חברות אלו עלו ברקע לציפיות כי התביעות שלהן כנגד מוכרות המשכנתאות המורעלות בתקופת המשבר יניבו דיבידנדים על חשבון הבנקים.
התופעה המוזכרת לא זכתה להתעלמות מצד שוק ההון ובפרט מצד מנהלי גידור שהחלו להגדיל עד האחזקות שלהם בחברה, לפחות עד כמה שניתן להם על ידי המניות ששוחררו על ידי הממשלה. אחד מהמנהלים הבולטים שנהג כך היה ביל אקמן שרכש כמעט 10% מהסכום שהוקצה על ידי הממשל בשנת 2013.
- האם הפעם יופרטו סוכנויות המשכנתאות האמריקאיות הענקיות?
- סוכנות המשכנתאות פאני מיי מקבלת המלצת מכירה עם מחיר יעד 0
אקמן התראיין השבוע וטען כי שלטונו של טראמפ מאיר באור חיובי את מצבן של שתי החברות. "אני מאמין שגורלן של פראדי מאק ופני מיי יפתר ב-12 החודשים הראשונים של ממשלתו של טראמפ. כמו כן אני מצפה שהמפגש השני שלי עם דונלד טראמפ כבר יעסוק במו"מ על עסקת הרכישה של החברה" אמר אקמן.
האופטימיות שהביאה לזינוק במניות פאני מיי ופרדי מאק מאז בחירתו של טראמפ יכולה להיות מוקדמת מדי. במהלך הקמפיין שלו, טראמפ התייחס להרבה נושאים, אם כי למרות היותו איל נדל"ן, האחרון לא התייחס יותר מדי לתחום הדיור ובודאי שלא לתחום המשכנתאות או לפנאי מיי ופרדי מאק. אם כי הזינוק במניות יכול להיות מובן לאור ההיסטוריה השלילית שיש לחברות אלו עם ממשל ברק אובמה.
בתחילת שנת 2014 מניות פרדי ופאני צנחו בעקבות הצעת החוק שהוגשה להצבעה בסנאט האמריקני שמטרתו הייתה למחוק את החברות. הצעת חוק זו היא חלק מרפורמה בשוק המשכנתאות בארה"ב, שהנשיא אובמה ניסה לקדם זמן רב. אובמה ניסה גם שיטות אחרות לטיפול באחזקה הממשלתית של חברות אלו, אך מה שהיה בטוח, הוא לא התכוון לתת לוול סטריט ליהנות מהרווחיות המחודשת של חברות אלו (לאחר שמשלם המיסים כאמור שילם 188 מיליארד דולר לחלץ אותן בשעת צרתן).
אקמן מצידו אף איים לתבוע את הממשל האמריקני, בטענה שהממשלה שינתה את כללי החילוץ שקבעה לגבי החברות בכדי לסיים את שחרור המניות שלהן לשוק. כך או כך, ניתן להניח שלטראמפ לא יהיה אנטי מיוחד כנגד בעלי קרנות גידור או כנגד משקיעים מן השורה. בתוך כך, פרט לאקמן כבר קיימים משקיעים גדולים אחרים שממש יישמחו לרכוש מניות נוספות של חברות אלו וכבר כעת "רבים" על המניות הקיימות.
- 2.כמה פתיחה ביום ראשון במעוף? (ל"ת)המתחזה 18/11/2016 12:33הגב לתגובה זו
- 1.יוסי 18/11/2016 12:21הגב לתגובה זועולות כי הריבית על המשכנתאות עלתה בחדות