הריבית שוב נותרה ללא שינוי: שימו לב לשני משפטי המפתח בהודעה המצורפת

בפעם ה-21 ברציפות. הריבית נותרה על 0.1%. פלוג התייחסה במסיבת העיתונאים גם לשקל ולשוק הדיור
 | 

בנק ישראל הותיר היום כצפוי את הריבית לחודש ינואר ללא שינוי על 0.1%. זו הפעם ה-21 ברציפות (כלומר מאז מארס 2015) שהריבית עומדת במקום, וגם עדכון תוואי הריבית של הפד' לאחרונה לא הצליח להזיז את בנק ישראל מעמדתו.

שני משפטי מפתח נותרו בהודעה המצורפת ללא שינוי:

האחד - "הוועדה המוניטרית ממשיכה להעריך שלאור סביבת האינפלציה, ההתפתחויות בכלכלה העולמית, בשער החליפין, וכן במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה למשך זמן רב".
השני - "ריבית בנק ישראל צפויה, על פי תחזית חטיבת המחקר, להיוותר ברמה של 0.1% בתקופה הקרובה, לעלות ל-0.25% במהלך הרבעון הרביעי של 2017 ולעלות ל-0.5% במחצית השנייה של 2018". מדובר באותו ניסוח בדיוק מההודעה הקודמת של חטיבת המחקר של בנק ישראל. כלומר למרות שהפד' עדכן לאחרונה מעלה את התחזית מ-2 העלאות ריבית ב-2017 ל-3 העלאות ריבית, בבנק ישראל דבקים בתחזית. נראה שבבנק ישראל מנסים להבהיר שאין קשר בין כיוון ריבית הפד' לכיוון הריבית בישראל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מדד ת"א 25
מדד ת"א בנקים

במסיבת העיתונאים
בעניין התחזקות השקל, אמרה פלוג:
"מדיניות בנק ישראל בשוק המט"ח אינה מכוונת לפעול כנגד הכוחות הבסיסיים, אולם היא ממתנת את הכוחות לייסוף וקונה זמן ליצואנים לבצע את ההתאמות לשינויים ארוכי הטווח בשווקי היצוא, שלפעמים באים לידי ביטוי בצורה מהירה בשוקי המטבע. בכך, המדיניות תומכת בהתאוששות היצוא, והיא מהווה חלק אינטגרלי מהמדיניות המוניטרית."

בעניין שוק הדיור, אמרה פלוג: "מסתמנות מגמות בכיוונים מנוגדים. מצד אחד, קצב התחלות הבניה שב לעלות, ובשנה האחרונה נרשמו, על פי הנתונים המעודכנים, למעלה מ-50 אלף התחלות בניה; היצע הדירות הלא מכורות נמצא ברמות שיא, ומספר העסקאות רושם ירידה, בדגש על הרכישות של המשקיעים. עליית ריבית המשכנתאות הביאה לירידה מתונה אך מתמשכת בקצב החודשי של ביצועי המשכנתאות החדשות. כל אלו הם כוחות שצפויים לפעול למיתון המחירים, אך בינתיים המחירים ממשיכים לעלות בקצב מהיר יחסית. העובדה שמשך הבניה מתארך ונתוני גמר הבניה אינם מדביקים את נתוני ההתחלות מטרידה, והממשלה תצטרך להמשיך ולפעול באינטנסיביות כדי להתמיד בהגדלת ההיצע."

התייחסויות כלכלנים

שמואל בן אריה מקבוצת פיוניר: "בנק ישראל קבע את ריבית ינואר בעקבות העלאת הריבית בארה"ב. נראה כי את מירב המאמץ הוא מרכז בבלימת הייסוף של השקל מול שאר המטבעות בעולם, נכון לעתה ללא הצלחה. התחזקות השקל מקשה על היצוא ומרחיקה את השגת יעדי הצמיחה והאינפלציה. בנק ישראל בונה על המשך עליית ריבית בארה"ב שתוביל לפיחות השקל מול הדולר. בהסתכלות על האלמנטים האחרים של הריבית, גם שם בנק ישראל 'רודף אחרי הזנב של עצמו', כאשר בשוק האג"ח ראינו עליית תשואות לאורך כל העקום וגם בבנקים הריבית על המשכנתאות עלתה בצורה חדה".

"בזמן שבנק ישראל מנסה ליצור מדיניות מוניטרית מרחיבה, השוק דווקא מכתיב לו מדיניות מוניטרית מצמצמת. בנק ישראל מנסה בכל כוחו להפוך את התמונה, אך נכון להיום לא מצליח. הוא עדיין מקווה שעם הזמן השקל ייחלש מול הדולר והיצואנים יחזרו לשגשג ובכך יתמכו בצמיחה. בהתייחס להודעת בנק ישראל כי ברבעון האחרון של 2017 תעלה הריבית, מסתמן, כי ללא שינוי דרסטי בשער החליפין מול שער המטבעות והעלאת ריבית אגרסיבית בארה"ב מדובר במדע בדיוני".

התייחסות כלכלנים טרם עדכון הריבית היום:

אורי גרינפלד, כלכלן ראשי בפסגות

לדברי גרינפלד, "החלטת הריבית צפויה להיות החלטה חשובה מאוד. לא, הריבית לא הולכת לעלות ובטח לא לרדת אך הודעת הריבית ביחד עם מסיבת העיתונאים שתתלווה לה כנראה יהפכו את ההחלטה הקרובה להיות מעניינת הרבה יותר מאשר החלטות הריבית המשמימות של התקופה האחרונה".

"הודעת הריבית מגיעה בתזמון מעניין לאחר העלאת הריבית בארה"ב וטון אופטימי ו"ניצי" משהו של הפד ולאחר ההחלטות האחרונות של ה-ECB ששוב הצליח לתת לשווקים יותר ממה שהם ציפו. בנוסף, מדד נובמבר הפתיע כלפי מטה והאינפלציה לא מתרוממת, הציפיות האינפלציוניות ירדו בשבועות האחרונים, השקל ממשיך להתחזק מול סל המטבעות ואפילו מול הדולר שומר על יציבות יחסית (מאז הבחירות בארה"ב, השקל הוא המטבע שהציג את הביצועים הטובים ביותר מול הדולר אחרי הראנד הדרום אפריקאי). יש לציין גם שבמובן מסוים הריבית בישראל כבר עלתה הריבית למשכנתאות עלתה דרמטית, התשואות בשוק האג"ח עלו בכל הטווחים, השקל מתחזק כאמור ולכן, למרות שבנק ישראל ממש לא כיוון לשם, הירידה בתנאים הפיננסיים שקולה למדיניות מוניטרית מרחיבה פחות היום מאשר לפני מספר חודשים. אז האם בבנק ישראל רוצים לאזן את התמונה?"

"בהודעה הקרובה יש גם מסיבת עיתונאים שכמובן תגיע גם עם עדכון תחזיות חטיבת המחקר לגבי הצמיחה, האינפלציה והריבית השנה ובשנתיים הקרובות. אז מה להערכתנו נראה בהחלטה הקרובה?"

1. "תחזיות הצמיחה יעלו. תחזית הצמיחה ל-2016 תעלה ל-3.2% לפחות (מ-2.8% בתחזית הקודמת). מאז התחזית הקודמת, התפרסמו נתוני הצמיחה של הרבעון השלישי שמלמדים שגם ללא צמיחה ברבעון הרביעי הצמיחה בשנת 2016 תסתכם ב-3.1%. לכן, גם תחת הנחת צמיחה מתונה (1.6%) ברבעון האחרון של השנה מגיעים ל-3.2%. ככל הנראה גם התחזית ל-2017 תעלה ב-0.1%-0.2% (מ-3.1% בתחזית הקודמת)".

2. "תחזית האינפלציה לשנת 2016 לא תשתנה (-0.2%-) אך התחזית לשנת 2017 אשר בספטמבר עמדה על 1.1% צפויה לרדת מעט."

3. "התחזית החשובה מכל היא כמובן תחזית הריבית. בספטמבר האחרון בנק ישראל חזה העלאת ריבית ב-Q'4 של 2017. רוב הסיכויים שתחזית זו לא תשתנה אך אם בבנק ישראל ירצו לשדר בתקיפות מסר "יוני" ולהפתיע את השוק, דחייה ל-1'Q תעשה את העבודה. מה הסבירות שזה ייקרה? לא גבוהה אך זה בהחלט על השולחן".

4. "באופן כללי אנו מצפים מבנק ישראל לשדר מסרים וטון "יוניים" למדי. נשמע משפטים כמו: "זה שהריבית עלתה בארה"ב ממש לא אומר שהריבית בישראל תעלה", "השקל חזק מדי" ו"שער החליפין הריאלי מיוסף לעומת שער החליפין בשיווי משקל".

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב-דש

"הבעיה העיקרית של בנק ישראל היא ייסוף השקל מול האירו, היין היפני, המטבע הסיני, הבריטי, הטורקי ועוד שורה של מטבעות, המדינות איתן ישראל מקיימת קשרי סחר נרחבים. התחזקות השקל מקשה על היצוא ומרחיקה השגת יעד האינפלציה. האינפלציה השלילית לא ממש מטרידה כמו האיום על יצוא הסחורות שמתכווץ בישראל מעבר להשפעות הסחר העולמי".

"בנק ישראל בנה על עליית ריבית ה-FED שתוביל לפיחות השקל מול הדולר, אך זה לא ממש קרה. הדרך היחידה להתמודד עם הלחצים להתחזקות השקל זאת הורדת הריבית לשלילית. ניסיון המדינות הנמצאות במצב כלכלי תקין, בהם יש מערכת בנקאית חזקה, כגון שוויץ, דנמרק ושוודיה מראה שזה היה צעד מועיל. בכל המדינות הללו המטבעות נחלשו ביחס לדולר האמריקאי בצורה משמעותית, האינפלציה יותר גבוהה מישראל והצמיחה הכלכלית מתונה, אך יציבה. ההשפעה המזיקה של הריבית השלילית בשלב הנוכחי, תהיה קטנה יחסית. הריבית על המשכנתאות נמצאת במהלך עלייה מסיבות שונות. שוק האג"ח התקרר לאחר עליית תשואות האג"ח האמריקאיות. אולם, בנק ישראל לא ילך לכיוון זה".

"הריבית צפויה להישאר ללא שינוי עוד זמן רב. פער הריבית השלילית של כחצי אחוז בין הריבית בישראל לבין זו בארה"ב צפוי לגדול לכאחוז בשנה הקרובה. אפשר רק לקוות שהפגיעה ביצוא הישראלי בגלל השקל החזק תתקזז עם השיפור במצב של סחר החוץ בעולם שיסייע ליצואנים הישראלים."

יניב חברון, כלכלן ראשי באקסלנס:

חברון מעריך כי בנק ישראל לא יעלה את הריבית ב-2017, בניגוד לציפיות הריבית המשתקפות משוק האג"ח ובניגוד לתחזית של בנק ישראל עצמו. "שוק ההון הישראלי מעריך העלאת ריבית בישראל כבר בעוד כחצי שנה. להערכתנו, זוהי תפיסה מוטעית. בנק ישראל לא מייחס כל חשיבות לפער הריביות בין ישראל לארה"ב, אלא לשער סל המטבעות, שנמצא בשפל מול השקל. רמת ריבית גבוהה יותר בעוד מספר חודשים משמעותה הוספת לחץ על שער השקל. בנוסף, אנחנו אחרי 3 שנים של דיפלציה, לכן לא רואים סיבה להעלות ריבית בישראל בשנה הקרובה, ספק אם בשנתיים הקרובות".

באקסלנס צופים כי האינפלציה בשנה הבאה תסתכם בכ-0.9%. זאת, לאחר שנתיים של אינפלציה אפסית עד שלילית. הצמיחה צפויה להסתכם בכ-3.7% ושיעור האבטלה יעלה מעט מ-4.8% ב-2016 ל-5% ב-2017. ייצוא הסחורות והשירותים צפוי לעלות ב-3% ב-2017, והיבוא צפוי לזנק ב-7.1%. הגרעון צפוי להמשיך לעלות ולהסתכם בכ-2.5%.

דודי רזניק, לאומי

"מאז תוצאות הבחירות בארה"ב והעלאת ריבית הפד לפני שבוע. יהיה מעניין לעקוב האם ישנה בנק ישראל את הנימה היונית שלו מההודעות האחרונות והאם הערכתו הנוכחית להעלאת ריבית אחת בסוף שנת 2017 השתנתה. אנו סבורים כי שוק האג"ח הממשלתי המקומי ימשיך להציג ביצועים עודפים ביחס לשוקי אג:ח ממשלתיים בעולם, בדגש על ארה"ב. עדין מוקד הסיכון העיקרי לשוק האג"ח הממשלתי המקומי, יהיה המשך מגמת עליית התשואות בעולם, ככל שתתרחש עם הכניסה לשנת 2017."

הגרף שהוא הסיוט של בנק ישראל, וזה רק הולך ומחריף - לכתבה לחץ כאן

תגובות לכתבה(23):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 21.
    נגידה יקרה- מדוע הרביות במשכנתא כל כך יקרות?
    יוסי 27/12/2016 08:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה עם ההבטחה להוריד את הריביות במשכנתא ?
    סגור
  • 20.
    איזה נגידה עלובה לא הבנה לא חזון לא אומץ (ל"ת)
    nbf 27/12/2016 07:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 19.
    מדריך טיולים יכול להחליף את פלוג בתפקידה ולהצליח כמוה! (ל"ת)
    מוסמך בכלכלה 26/12/2016 23:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 18.
    תזהרו משרלטנים אנחנו בכיוון מטה - מיתון ובידוד (ל"ת)
    ישראל ישראלי 26/12/2016 22:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 17.
    מה חשוב המשק חשובה המשכורת של פלוג
    o.k. 26/12/2016 19:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    קונה דולרים בזול דופקת את היצואנים ותקבל משכורת של מיליונים וגם פיצןיים
    סגור
  • טען עוד
  • 16.
    גם ביבי מבין שצמיחה שבנויה מהלוואות בנקאיות וחובות ...
    אוצר 26/12/2016 19:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    צמיחה שבנויה מחובות הציבור לבנקים וניפוח של הנדל"ן מביא בסופו של דבר למשבר עמוק וכל העולם חווה סוג כזה של משבר על כן ככל שהדחייה תימשך כך ההתרסקות תגבר וזה לא משנה שנה יותר או שנה פחות..
    סגור
  • 15.
    הימין רוצה לסלק את העניים מהמדינה ולהשאירה לעשירים
    בוזו 26/12/2016 19:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לפני שקמה המדינה האשכנזים תכננו מדינת רק לאירופאים מהמזרח ולא לפרנקים ואולי זה הולך להתממש
    סגור
  • 14.
    מדברת על כוחות השוק
    דן 26/12/2016 18:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כשהיא מנווטת את כוחות השוק של הדולר רק לכיוון מטה . בהתחזקות השקל .שצריך הרבה ממנו לחיות בארץ - יוקר מחיה , שכר דירה , מיסים שרק עולים עם שקל חזק בחסות פלוג !!!
    סגור
  • 13.
    ושום מילה על הספקולנטים שצוחקים על הנגידה
    משה 26/12/2016 18:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ומורידים את שער הדולר בניגוד למגמה העולמית
    סגור
  • 12.
    בשנים האחרונות בנק ישראל זרע וומשיך לזרוע את זרעי הסופה
    פ 26/12/2016 18:15
    הגב לתגובה זו
    1 0
    שתקצור רבים ממשקי הבית . התעלמות טוטאלית מקצב הזינוק של חובות משקי הבית ביחס לשכר וההשלכות העתידיות של זה על הצמיחה העתידית בישראל.
    סגור
  • 11.
    תרשמו לפניכם! מילים ומעשים בכיוונים מנוגדים. (ל"ת)
    משקיע 26/12/2016 18:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 10.
    דבר אחד למדתי בכל שנותי בישראל...
    אזרח ותיק 26/12/2016 17:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פוליטיקאים ואנשי ציבור לעולם אינם אומרים אמת.
    סגור
  • 9.
    זה כל הסיפור...
    שלומי 26/12/2016 16:36
    הגב לתגובה זו
    3 9
    הריבית בארה"ב תעלה בעוד חצי אחוז לפחות בשנה הבאה, במצב כזה הריבית בישראל תעלה ואז מה יקרה? חחחח ->קריסה של המערכת הפיננסית בגלל נפילת מחירי הדירות . תחשבו לבד מי שמבין.
    סגור
  • כבר 5 שנים מדברים ששוק הדירות קורס - זה לא יקרה פפחחח (ל"ת)
    משה ראשל"צ 26/12/2016 17:29
    הגב לתגובה זו
    3 6
    סגור
  • נכון אבל בישראל יש מטרה אחת
    ליאור 27/12/2016 11:40
    הגב לתגובה זו
    1 0
    להרוויח על הציבור שקונה עכשיו בתים ולראות איך הם קורסים תחת החובות שיגדלו נוכח עליית הריבית, ואז מי מרוויח שוב ? הבנקים והמדינה! נחכה עוד שנה שנתיים ונראה אותך מחזיר לבנק כל חודש 1.6 יותר בתשלום בחודשי. אדיוס אמיגוס, עוד שנתיים אני בא לקנות את הדירה שלך ב-40% מערכה היום.
    סגור
  • 8.
    חכו טראמפ עוד יטרוף את הקלפים ויוריד שוב הריבית (ל"ת)
    נגד העדר 26/12/2016 16:27
    הגב לתגובה זו
    1 6
    סגור
  • 7.
    אתפלא אם תעלה את הריבית
    מהמר 26/12/2016 15:39
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הנגידה חוששת יותר מעלייה פראית של הריבית על המשכנתאות שתגרום לזעם ציבורי רחב שעלול לצאת משליטה , מאשר ייסוף השקל שגורם בעיות ליצואנים כי ממילא הדולר מתחזק בעולם מול סל המטבעות ובקרוב גם אצלנו באופן יותר חד כשהספקולנטים ינטשו בהמוניהם את השקל ויעברו למקומות אחרים , מה שצפוי בהחלט עם העלאת הריבית הבאה באמריקה שצפוייה ביוני 2017 , אם לא תהיינה שם תהפוכות שליליות בלתי צפויות בכלכלה .
    סגור
  • 6.
    מתי הנגידה תוכיח את יעלותה ?
    גידי 26/12/2016 15:28
    הגב לתגובה זו
    5 0
    רבית שמותירה את הדולר חלש לעומת שקל "חזק" .
    סגור
  • 5.
    ללכת בעקבות ארהב ולעלות הריבית. (ל"ת)
    מתבקש! 26/12/2016 14:55
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 4.
    ועכשיו במחיאות כפיים סוערות נקבל את הנגידה הגרועה
    משה 26/12/2016 14:14
    הגב לתגובה זו
    21 4
    בהסטוריה של מדינת ישראל אשמח אם יהיה עיתונאי שישאל את הפוסטמה הזאת איך הדולר בארץ רק יורד בעוד שבעולם הוא טס למעלה .....
    סגור
  • 3.
    עקב התדרדרות הייצוא בגלל השקל החזק, ב"י יאפס את הריבית (ל"ת)
    ***גזור ושמור*** 26/12/2016 13:30
    הגב לתגובה זו
    11 3
    סגור
  • 2.
    לפלוג אין ביצים להוריד את הריבית לשלילית
    רוני 26/12/2016 13:17
    הגב לתגובה זו
    12 8
    קופיף היה עושה את אותה עבודה בתמורה ל3 בננות ביום
    סגור
  • 1.
    אחרי מסיבת העיתונאים.
    המטיף בשער 26/12/2016 13:13
    הגב לתגובה זו
    6 2
    שקל/סל יורד בכ-1%. בכל מסיבת עיתונאים שנערכה עם נגידת הבנק השקל התחזק. דבריה הלא מרוסנים עושים זאת. עדיף שמסיבת העיתונאים לא תצא לפועל והשקל יתחזק במשורה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות