2016 בבורסה בת"א: מחזור המסחר ירד ב-13%, מספר החברות התכווץ ל-452 בלבד
שנת 2016 מסתיימת היום בבורסה בת"א, וזו הייתה שנה נוספת של קרב בלימה אחד גדול באחוזת בית. המחזורים המשיכו להתכווץ וגם כך מספר החברות הרשומות למסחר.
מנתונים שמספקת הבורסה עולה כי מחזור היומי בשוק המניות רשם ירידה משמעותית של 13% מרמה של 1.449 מיליארד שקלים ב-2016 ל-1.264 מיליארד שקלים בלבד ב-2016. בניטרול תעודות הסל, מחזור המסחר רשם ירידה של 6% והסתכם ב-917 מיליון שקלים. מניות המעו"ף ריכזו 71% מסך המחזור היומי (ללא תעודות).
מספר החברות כעת בבורסה עומד על 452 בלבד, זאת לעומת 461 בשנת 2015. נציין כי בשנת 20078 מספר החברות עמד על 637. כלומר מאז נמחקו 185 חברות (כלומר שליש מהחברות בבורסות נמחקו!). הנמחקת הבולטת של 2016 היא ללא ספק אסם מדד המעו"ף שנרכשה ע"י נסטלה ואחרי שנים ארוכות עזבה את הבורסה. מניה בולטת נוספת היא איתוראן שהודיעה שנמאס לה מרגולציה של 2 בורסות ונשארה להיסחר בוול סטריט בלבד. איתוראן עלתה 40% השנה לשיא כל הזמנים ושווי של 550 מיליון דולר. והיו גם את אידיבי פתוח (ז"ל), איזיצ'יפ שמוזגה לתוך מלאנוקס ועוד.
בעלי העניין מכרו מניות ב-5.5 מיליארד שקלים, גידול של 65% לעומת 2015, הנה הרשימה:
יו"ר דירקטוריון אמנון נויבך ומ"מ מנכ"ל הבורסה, גל לנדאו:
"שנת 2016 הייתה שנה רבת אתגרים לבורסה בתל אביב. התפקיד המרכזי של בורסה הוא לאפשר לחברות לגייס הון להמשך צמיחתן והתפתחותן, לייצר נזילות וסחירות בניירות הערך שלה ולשתף את הציבור באופן יעיל בצמיחתן של החברות. אי אפשר להתעלם מכך שיעדים אלו לא הושגו בשנה האחרונה. אומנם השנה החולפת התאפיינה בעליה של כ-28% בסכום שגויס בשוק המניות בתל-אביב בהנפקות לציבור, אולם לצערנו רק שלוש חברות ביצעו הנפקה ראשונית של מניות בבורסה ושלוש חברות ביצעו רישום כפול. מחזור המסחר היומי במניות ירד בכ-6%."
"יחד עם זאת, שוק איגרות החוב בבורסה ממשיך להוות בשנים האחרונות במה מרכזית לגיוסי אג"ח חברות ולשמר את מעמדו כפלטפורמה משמעותית לגיוסי חוב עבור החברות בישראל. בשנת 2016 גיוס החוב הואץ והגיע לשיא כל הזמנים של כ-60.5 מיליארד שקל ואף נוספו שבע חברות חדשות. במחזורי המסחר גם נרשמה עלייה של כ-8% באג"ח החברות לעומת 2015 והגיע לכ-0.8 מיליארד שקל בשנת 2016."
"אנו פועלים בסביבה בה שווקי ההון בעולם ובישראל משתנים ללא הרף וכללי המשחק של העבר כבר אינם רלוונטיים. מספר החברות אשר בוחרות להיות ציבוריות הולך ויורד באופן עקבי, בורסות הופכות להיות רלוונטיות בעיקר עבור חברות גדולות מאוד והן אינן מצליחות לספק פתרון מימוני עבור חברות קטנות ובינוניות. זה קורה בכל העולם וגם בישראל."
"למגמה זו, מתווסף הסנטימנט השלילי כלפי הנפקות בבורסה בתל-אביב ותפיסה רווחת הנוגעת לרגולציה מכבידה על שוק ההון. הפכנו במהלך השנה כל אבן וניסינו לטפל בכל אפיק, כולל בהסרת החסמים הרגולטוריים. בהקשר זה, ראוי לציין את ההקלות המשמעותיות ביותר שאישרה רשות ניירות ערך בשנה האחרונה וצעדים נוספים בהן הקלות לחברות טכנולוגיה, הטבות מס לחברות קטנות ובינוניות ועוד. חלק גדול מהשינויים המבורכים עדיין לא חלחל אל תודעת החברות ואנו עושים מאמצים רבים, יחד עם הרשות, להביא את הבשורה הזו."
"לצד טיפול עקבי בכשלי השוק, הקמנו מערך שיווק ומכירות ופתחנו ערוץ עבודה ייזום מול עשרות חברות במטרה לשכנע אותן לבוא להנפיק בבורסה. הוצאנו לפועל את פרויקט האנליזה במסגרתו שתי חברות בינלאומיות מובילות מבצעות ניתוח וסקירה של חברות טכנולוגיות על מנת להגדיל את החשיפה, העניין והמידע שיש למוסדיים ולשוק ההון על חברות אלו."
"בתחילת השנה הבאה תושק הרפורמה במדדים, שמהווה את השינוי העמוק ביותר במדדים מזה כעשרים שנה, ואנו בטוחים כי היא תסייע להגדיל את הסחירות, להפחית את הריכוזיות במדדים ולפתור בעיות נוספות במדדים המובילים."
"בשנה האחרונה, רשות ניירות ערך והבורסה הובילו את החוק לשינוי מבנה הבעלות של הבורסה, שינוי המהווה תנאי הכרחי לשינויים אסטרטגיים בהתנהלות הבורסה ובאתגרים הקיימים בפניה, הן מבית והן בשווקים הבינלאומיים, והתאמתה לעולם בו פועלות מרבית הבורסות בעולם. אנו מקווים כי מהלך זה יושלם במהלך 2017."
"אנו נמצאים בסביבת אינפלציה אפסית זה מספר שנים. המיסוי על רווחי ההון בבורסה (25%) הוא מס ריאלי, זאת בניגוד לחלק מאלטרנטיבות ההשקעה, בהם המיסוי הוא נמוך יותר (15%) ללא ניכוי האינפלציה. הדבר פועל לרעת אטרקטיביות ההשקעה בבורסה ביחס לחלופות אחרות ואנו מאמינים כי הורדת אחוז המס ייתן אף הוא זריקת עידוד למסחר בבורסה ויאפשר לפעילי השוק לפעול כאן."
"אנו רואים חשיבות רבה בקידום השיח הציבורי, בין הבורסה ושוק ההון לבין הרגולטורים וקובעי המדיניות, בנושאים של ניירות ערך וממשל תאגידי. אנו מאמינים כי דיאלוג פורה ואמיתי יוביל בסופו של דבר להתאמת הכללים הרגולטורים למקובל בסטנדרטים הבינלאומיים, במיוחד בנושא הממשל התאגידי ויאפשרו הפחתת הרגולציה והגדלת הוודאות הרגולטורית לחברות ולמשק, דבר שיאפשר לשוק ההון לפעול באופן יעיל ותקין ולממש את ייעודו."
"במחצית 2016 פרש מנכ"ל הבורסה, יוסי ביינארט, מסיבות בריאותיות וזו הזדמנות לאחל לו החלמה מהירה ובריאות טובה. בתחילת ינואר 2017 ייכנס לתפקיד מנכ"ל הבורסה החדש, איתי בן זאב ואנו מאחלים לו הצלחה בתפקידו. עם כניסתו לתפקיד, תגובש התוכנית האסטרטגית של הבורסה לשנים הבאות ודרכי הפעולה להתמודדות עם האתגרים הרבים העומדים בפנינו."
"אנו, דירקטוריון והנהלת הבורסה, יחד עם כל עובדיה, נפעל במקצועיות ובנחישות ונעשה הכל על מנת להבטיח שהבורסה בתל אביב תחזור להיות מנוע הצמיחה עבור החברות הישראליות ותשוב להיות רלוונטית ומרכזית בשוק ההון המקומי, ואף חשוב מכך, בעלת משמעות אדירה לטובת המשק הישראלי כולו."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.אין סיכוי שפחלון יוריד את המס על הבורסה!!! (ל"ת)הוא כבר התמכר... 29/12/2016 20:58הגב לתגובה זו0 0סגור