הסיבה לפרץ האופטימיות אתמול ברקע לנאומה של תרזה מיי - הנה הסבר אפשרי
לפני יומיים הפאונד הבריטי הגיע לרמתו הנמוכה ב-40 השנים האחרונות וירד אל מתחת ל-1.2 מול הדולר, אך ביומיים האחרונים הפאונד התחזק באופן משמעותי ובזמן נאומה של ראשת הממשלה הבריטית אתמול, ת'ריזה מיי, התחזק הפאונד ביותר מ-2%.
לפני שניסחף בגל האופטימיות ונפתח את השמפניות, מוכרחים לציין, כי הפאונד בסך הכל חזר לרמה בה היה בשבוע שעבר. לפני מספר ימים דיווחו כלי התקשורת כי ראש הממשלה מתעתדת לנאום ולומר כי הבריטים מוכנים ללכת, אם לא תהיה ברירה, לפרידה פחות נעימה ומסודרת מהאיחוד האירופי. פרידה שכזו מכונה "Hard Brexit" וכמובן שהשווקים לא אוהבים תהליכים קשים וחדים. הפאונד נחלש בחדות ושוקי המניות הגיבו בירידות.
נאומה של ת'ריזה מיי אכן היה כזה – ראש הממשלה אמרה כי הבריטים הולכים לקראת הברקזיט עם עיניים פקוחות וכי הבריטים רוצים להשיב לעצמם את השליטה המלאה על גבולותיהם ועל חקיקת החוקים. היא טענה כי לא ניתן להיות עם רגל אחת בתוך האיחוד האירופי ורגל אחת מחוצה לו ולכן אין מנוס אלא לזנוח את הסכמי הסחר החופשי עם מדינות האיחוד (השוק המשותף) ולהגיע להסכמים חדשים. הבריטים רוצים להפסיק לשלם לאיחוד האירופי, רוצים לשלוט בכמות המהגרים שנכנסים לשטחיהם, רוצים לנסח הסכמי מסחר חדשים ומהבחינה הזו, מי שציפה לקבל ראש ממשלה נחושה לקראת פרידה מהאיחוד, על כל המשתמע מכך, אכן קיבל זאת אתמול בנאומה של מיי.
אז מהיכן מגיעה האופטימיות?
במהלך נאומה, ת'ריזה מיי גם אמרה כי הסכם עזיבת האיחוד האירופי אליו יגיעו הבריטים עם האיחוד יעלה לאישור הפרלמנט. אמירה מפתיעה, שכן ראש הממשלה לא חייבת להעלות את ההסכם העתידי לאישור הפרלמנט. מה גם שאם ת'ריזה מיי לא רוצה לראות את תהליך הברקזיט הולך ונמרח, הדבר האחרון שהיא צריכה זה חודשים של עיכובים בפרלמנט. בנוסף עולות כאן מספר שאלות נוספות – מה יעשו אם ההסכם יהיה מורכב ממספר רב של הסכמים עם מדינות שונות?
ומה לגבי סקוטלנד? למי ששכח, הסקוטים חברים בממלכה הבריטית אך רק מחכים למשאל עם נוסף כדי לצאת מהממלכה המאוחדת ויציאה של הממלכה מהשוק המשותף בהחלט מספקת עילה עבורם לעשות זאת.
ומה אם ההסכם פשוט לא יעבור בפרלמנט? ת'ריזה מיי מתכוונת להפעיל את סעיף 50 תוך מספר שבועות מהיום, ברגע שיופעל הסעיף, הבריטים צריכים תוך שנתיים להגיע להסכמות עם מדינות האיחוד האירופי ולאשר את ההסכם. יש לציין, אחד הסעיפים בסעיף 50 מאפשר הארכה, במידה ויש הסכמה של שני הצדדים, של תקופת המעבר. עם זאת, קשה מאוד לראות את האירופאים באים לקראת הבריטים ומאריכים את תקופת המעבר. במצב כזה תהיה יציאה לא מסודרת של הבריטים מהאיחוד, והמסחר של הסחורות והשירותים בין האיחוד לבריטים ייפגע מאוד.
בשורה התחתונה, מדובר בבלגן שלם. המון שאלות ומעט מדי תשובות ובנאומה אתמול, ראש הממשלה ת'ריזה מיי רק הוסיפה עוד שאלות למשוואה. אך אולי זו גם הסיבה שהפאונד מתחזק והשווקים חזרו לעלות – יותר אי-סדר אומר סבירות גבוהה יותר לדחייה של התהליך או לריכוך שלו.
נאומה של ת'ריזה מיי רחוק מאוד מלהיות חדשות טובות לכלכלה ולשווקים אך השוק בעיקר מגיב לסבירות שעלתה לדחיית התהליך ולמה שעשוי להיות כמו בעיטה של הפחית במורד הדרך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.האם זה זמן הפאונד ?- 122-127 -פעם ראשונה-היה-ועכשוו ? (ל"ת)כותבי תרחישים 19/01/2017 11:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.היא נגד פרישהאזרח 18/01/2017 16:07הגב לתגובה זו1 1העברת הסוגייה להכרעת בית הנבחרים רומזת אולי על פסילת הברקזיט.סגור
-
1.הביוקרטייה תהרוג את המערב-הכל מסובך וצפוי שיתוק עיסקילילי 18/01/2017 13:31הגב לתגובה זו1 0מפעלים חדשים צומחים במזרח הרחוק . במערב האוכלוסייה קטנה ללא הגירה . המערב עדיין לא הבין שהביוקרטייה הורגת את הכלכלהסגור