מדיניות טראמפ עשויה להטיס את מניות החברות הגרמניות
"אנחנו חושבים שיש כעת שילוב מצוין של המטבע שנחלש, לצד צמיחה ריאלית, צמיחה גלובאלית, אינפלציה נמוכה ומדיניות מוניטארית מרחיבה", כך אמר לאחרונה פרצ'נסקו גרזאלי, מנהל תחום מאקרו בגולדמן זאקס בהתייחס לאטרקטיביות של בורסות אירופה. גרזאלי סבור ששוקי המניות באירופה עדיפים ב-2017 על השוק האמריקני.
ואכן נוצרה סיטואציה מעניינת בבורסות אירופה. בזמן שבארה"ב עידן הריבית האפסית שסיפק את המנוע הגדול לעליות בוול סטריט בשנים האחרונות עומד בפני סיום והשנה הצפי של הבנק המרכזי האמריקני הוא ל-3 העלאות ריבית, באירופה הריבית האפסית (למעשה שלילית) צפויה להיוותר ללא שינוי כאשר הדפסת הכספים צפויה להימשך לפחות עד סוף השנה. בתוך כך, סקר הנציבות האירופית שפורסם ביום שישי האחרון הראה כי הסנטימנט הכלכלי בגוש האירו טיפס לרמתו הגבוהה ביותר מאז מארס 2011, כלומר הרמה הגבוהה מאז החל משבר החובות של מדינות גוש האירו. מבחינת הכלכלנים, מדובר בהתחלה ברגל ימין של 2017 כאשר נראה שנוכח אי הוודאות במישור הפוליטי השנה, בעלי העסקים דווקא אופטימיים.
כלכלת גרמניה היא כמובן המנוע לכלכלה האירופית. אחרי רבעון שלישי חלש באופן יחסי לשנת 2016, הנתונים האחרונים מכיוונה של גרמניה מאותתים על סיום חזק לשנה החולפת. התפוקה התעשייתית בחודש נובמבר בגרמניה רשמה גידול של 0.4% וזאת לאחר נתון מדד מנהלי הרכש במדינה שהציג בחודש דצמבר את הגידול המהיר מזה שנה. לאור הנתונים החזקים שפורסמו לאחרונה, הצפי לרבעון הרביעי הוא לצמיחה של 0.5% בכלכלת גרמניה וצמיחה בקצב דומה גם ברבעון הראשון של 2017.
מבחינת המשקיעים, העובדה שהכלכלה הגרמנית נכנסת לשנת 2017 במומנטם חזק היא כנראה עניין מרגיע, שכן השנה הנוכחית שתכלול בחירות כלליות בגרמניה, הולנד וצרפת ותחילת הליך ההיפרדות של בריטניה מהאיחוד האירופי צפויה להיות שנה כלכלית מאתגרת.
- גרמניה מזניקה את השווקים - טריליון דולר לביטחון ולתשתיות
- אירופה מתעוררת - המדינות מגדילות את תקציבי הביטחון
רועי שגיב, מנהל השקעות של הקרן מגדל (B6) גרמניה כפליים מגודרת מט"ח - קרן ממונפת, שהניבה בתקופה של כחצי שנה תשואה של 34.25% מיום הקמתה ב-15.6.16 ועד לסוף שנת 2016, אומר היום כי "מדובר בכלכלה הגדולה ביותר באירופה עם נתוניי מאקרו חזקים מבחינת שוק עבודה, רמת חוב/תוצר נמוכה, עודף בחשבון השוטף, כאשר גם בטחון המשקיעים נמצא ברמה הגבוהה מאז שנת 2011. בנוסף, המדיניות המוניטרית המרחיבה והריבית הנמוכה אותה מנהיג הבנק המרכזי האירופי הביאה לגידול באשראי הצרכני, שהיה ברמה נמוכה לאורך שנים, דבר שהביא לעלייה בצריכה הפרטית ובביקושים המקומיים. בתוך כך, החולשה ביורו תומכת ביצואניות האירופאיות ומדד הדאקס הגרמני מורכב ברובו מחברות גלובליות הנהנות ממטבע חלש וצפויות להביא לעלייה ברווחיות של החברות במדד בשנת 2017."
עוד אומר שגיב, כי מלבד הנתונים הכלכליים החיוביים, בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב והצהרותיו הניציות כלפי סין ויתר מדינות אסיה, והחשש למלחמות סחר בין ארה"ב ליתר העולם צפויים לחזק את הקשרים והבריתות הכלכליים של אירופה עם מדינות דרום מזרח אסיה, בדגש על סין ובכך לתמוך בכלכלה הגרמנית".
גרמניה היא הכלכלה החזקה ביותר באירופה והרביעית בעולם. אוכלוסיית המדינה מונה יותר מ-80 מיליון תושבים ומהגרים רבים מאירופה ומחוצה לה מנסים להיכנס אליה ולממש חלום של חיים טובים יותר. בניגוד למדינות אחרות במערב אירופה כמו פורטוגל, ספרד, איטליה ועוד, כלכלת גרמניה מצליחה בשנים האחרונות לרשות צמיחה חיובית של יותר מ-2% מדי שנה ושיעור אבטלה נמוך.
הנתונים החזקים של הכלכלה הגרמנית נתנו את אותותיהם במדד הדאקס הגרמני שזינק כמעט 8% בחודש דצמבר ומתחילת 2017 הוסיף עוד כ-1%. המדד כולל 30 חברות גדולות ומוכרות הפועלות במגוון ענפי פעילות כגון: באייר, פולקסוואגן, דיימלר, BMW, סימנס, אליאנץ, דויטשה בנק, אדידס, הנקל, מרק, סאפ ועוד.
בין היתר, העליות במדד הדאקס הגרמני היו ברקע להיחלשות היורו. בסוף 2016 נגע המטבע האירופי בשפל של 13 שנה מול הדולר האמריקני. חולשת האירו משחקת לידי החברות היצואניות באירופה, והראשונה ליהנות מכך היא גרמניה שהינה היצואנית הגדולה ביותר בגוש האירו. למעשה קיים מתאם שלילי בין היורו לבין רוב החברות בשוק הגרמני ומכך נוהגים חלק גדול מהמשקיעים לגדר את החשיפה ליורו כאשר הם מבצעים השקעות פיננסיות בגרמניה.
בענקית הבנקאות הגרמנית קומרץ-בנק (Commerzbank) עדכנו לאחרונה את צפי הצמיחה של כלכלת גרמניה ב-2017 מ-1.3% ל-1.6%, זאת בעיקר בשל הערכות לגידול בביקושים מחוץ לגרמניה. ב-2016 רשמה כלכלת גרמניה צמיחה של 1.9%, הצמיחה המהירה ביותר מזה 5 שנים, ולפי הערכות הדבר יעזור מאוד לקנצלרית אנגלה מרקל בבחירות המתקרבות. בנוסף, שיעור האבטלה המתואם בגרמניה עומד כעת על 6%, השיעור הנמוך מאז הצטרפה המדינה לאיחוד ב-1990.
אחד הגורמים שדחפו את הכלכלה הגלובלית בכלל ואת הכלכלה הגרמנית בפרט הינן הריביות הנמוכות. ריביות נמוכות אילו תרמו ועדיין תורמות לגידול בהשקעות הראליות ובהשקעות הפיננסיות בנכסי סיכון. אחד היתרונות המהותיים עבור המשקיע הפיננסי במצב זה הינה עלות המינוף נמוכה. עלות המינוף הנגזרת מהריבית באירופה כיום היא אפסית ומכך משקיע המעוניין לקבל חשיפה כפולה לגרמניה למשל יכול לעשות זאת בעלויות נמוכות משמעותיות מבעבר כאשר הריביות היו גבוהות. למעשה משקיע כזה יכול כיום לסחור על שווקים תנודתיים כגון השוק הגרמני בעלויות מינוף נמוכות ובמקרה של קרנות נאמנות ללא עלויות קניה ומכירה המשולמות לבנקים ולחברי הבורסה בדומה למסחר בניע סחירים.
- 2.המיד ששון ישר 28/09/2017 12:45הגב לתגובה זושל 64 טריליון דולר חוב למעשה כלר דולר חוב אני מפיקה רווח של 3 דולר,אני חכמה,מייצרת מהחוב 300% רווח. למעשה אין חוב אלא רווח....
- 1.ימני מטומטם 18/03/2017 13:29הגב לתגובה זומה הם עוד לא החריבו את גרמניה ?
- הר פארוליין בלוכאר 15/02/2018 16:00הגב לתגובה זוהגרמנים מאוט תובים עם רכבות וגאז...