האם התכנית שהציב קבינט הדיור אפשרית? הנה תגובות בענף
Bizportal בעקבות התכנית האסטרטגית לדיור עד לשנת 2040 שאושרה היום בקבינט הדיור
קבינט הדיור אישר היום (ב׳) את התכנית האסטרטגית לדיור עד לשנת 2040 הכוללת תכנון של 2.7 מיליון דירות עד לשנת 2040. כמו כן חברי הקבינט סיפקו יעד שתוך 24 שנים ייבנו 1.5 מיליון דירות חדשות. בנייתן של 1.5 מיליון דירות מציגות יעד די שאפתני. Bizportal בדק את הנתונים ואת התגובות בענף הנדל״ן.
בכדי להבין האם קצב הבנייה האמור (62.5 אלף דירות בכל שנה) הנו קצב מהיר ביחס להיום, Bizportal בדק את נתוני דו״ח הלמ״ס לעניין התחלות וגמר בנייה שפורסם באמצע חודש דצמבר. על פי נתוני הדו״ח, בתשעת החודשים ינואר-ספטמבר 2016, הוחל בנייתן של כ-38,670 דירות חדשות, נתון הנמוך ב-4% מהתקופה המקבילה אתשקד. כמו כן, בשנת 2015 כולה עמדו התחלות הבנייה על כ-52.7 אלף, המספר הגבוה ביותר שנרשם מאז שנת 1997 (אז הוחל בנייתן של כ-53.7 אלף דירות).
מנתוני התחלות וגמר הבנייה עולה כי קצב התחלות הבנייה הוא גבוה מבחינה היסטורית, ומנגד, בונים לאט. מבט על נתון גמר הבנייה מציג כי בחודשים ינואר-ספטמבר 2016, הסתיימה בנייתן של כ-31,440 דירות, 5.7% פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד.
בשורה התחתונה, משך הבנייה ארוך, וישנם עיכובים רבים ואף כאלה של שנים. כך למשך, בלמ״ס הוסיפו באותו הדוח כי ״יצויין, כי טרם הסתיימה בנייתן של כ-6,830 דירות שהוחל בבנייתן לפני ינואר 2013. מסך כל הדירות הנ"ל, כ-3,720 דירות נבנות ביזמה ובפיקוח של משרד הבינוי והשיכון וכ-480 דירות נמצאות בהפסקת בנייה מסיבות משפטיות וכספיות״. כלומר, כ-7,000 דירות שתקועות כבר יותר מ-4 שנים בהליכי בנייה שונים. כלומר, קצב בנייה של 62.5 אלף דירות כל שנה במשך 24 שנים, הנו קצב מהיר ואף מהיר ביותר למצב שוק הנדל״ן הנוכחי.
התגובות בענף: תקווה לקיצור הזמנים בהליכי הבנייה והתכנון
החלטת קבינט הדיור היום גררה לא מעט תגובות זועמות בענף. עלו טענות לכך שישנה בעיה מהותית במשך הליכי התכנון בישראל: ״נחמד וראוי לתכנן תכניות ארוכות טווח עד 2040 אך מדובר בלא יותר מניסיון להסיט את דעת הקהל מהמצב היום. כל עוד רמ"י משווקים מגרשים שאינם זמינים לבנייה מיידית ללא פיתוח, ללא דרכי גישה נוחות, גנים ובתי ספר לא מדובר בתכנון אמיתי״ אמר שמאי המקרקעין ויו״ר לשכת השמאים לשעבר, אהוד המאירי בתגובה להחלטת קבינט הדיור.
״שיווק היסטרי של קרקעות באזורים לא מפותחים, אינו תורם לאיכות החיים של הדיירים ולכן במקביל לתכנון ארוך טווח, חובה לאשר תכניות קיימות ולפתח את השטחים. על כחלון להפנים שהממשלה לא בונה דירות אלא הקבלנים והם יבנו לא לפי רצונו אלא בהתאם לכדאיות הכלכלית ולפי הביקושים הריאליים שיהיו קיימים בשוק,וזאת ללא פיקוח מינימלי של הממשלה על איכות הבנייה והבטיחות באתרי הבנייה״, הוסיף המאירי.
ארז כהן לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, גם כן טוען כי התכנית ״בלתי ישימה לחלוטין, אלא אם כן יתמלאו 2 תנאים הכרחיים, והם:
- ״יישום מיידי של הרפורמה בחוק התכנון והבנייה וקיצור משמעותי של הליכים בייורוקרטיים שייקצרו תהליכי תכנון ואישור קרקע זמינה למגורים״.
- ״תגמול משמעותי שהממשלה תעניק לעיריות על מנת לעודדן להפשיר קרקע למגורים, זאת מכיוון שכיום הארנונה למגורים נמוכה משמעותית לעומת ארנונה לנדל"ן, משרדים ומסחר״.
אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים בת"א-יפו-בת ים ומ"מ נשיא התאחדות בוני הארץ בירך על ההחלטה אך הוסיף כי מעניין יהיה לראות את השינוי האמיתי בשטח: "אנחנו כמובן מברכים על התכניות החדשות של שר האוצר וקבינט הדיור עד 2040: בהחלט הגיע הזמן לתכנית אסטרטגית מקיפה וכוללת שתקבע את עתידו של ענף הנדל"ן והדיור בטווח הארוך. אנחנו שמחים לראות שבמסגרת התכנית נכללות גם תכניות של התחדשות עירונית אשר נותנות מענה במרכזי הערים, אך גם בקרקעות פנויות.
לוי הוסיף, ״עם זאת, מעניין יהיה לראות מה יהיה השינוי בשטח: האם השר כחלון אכן מתכנן לשחרר קרקעות במהירות, ולדאוג שהסחבת הבירוקרטית שמאפיינת את ההתנהלות מול הרשויות המקומיות תתקצר? האם השר כחלון מתכנן להביא לכאן עובדים זרים על מנת להגדיל את כוח האדם שאמור לבנות את הדירות שהוא מבטיח? תכנית אסטרטגית היא דבר חשוב ומבורך, אך אסור לשכוח את המציאות שבשטח: ההבטחה החשובה הזו לציבור הרחב חייבת להיות מלווה בצעדים מרחיקי לכת שישנו בפועל את השוק עבור היזמים והקבלנים. היזמים והקבלנים הם חלק אינטגרלי ומקצועי בתכנית האב שהשר כחלון מציע, ועל כן חשוב שהם יהוו חלק בוועדות ובהליכים שקשורים אליה״.
האדריכלית רותי הרשקוביץ ,בעלי ׳בר הרשקוביץ אדריכלים׳ הוסיפה כי מדובר בחדשות אופטימיות למצב הפרויקטים התקועים בהליכי ההתחדשות העירונית, אך גם היא לא בטוחה שתהליכים צפויים לשינוי בקרוב: "אם ההחלטה להקציב 40% בהתחדשות עירונית במרכז תיושם, הרי שמדובר בפריצת דרך רבתי וקידומן של מאות אלפי יחידות דיור בערים וותיקות הן במרכז הארץ והן בעיירות פיתוח בפריפריה. הבעיה העיקרית תיהיה איך ליישם תוכנית מקיפה שכזו במצב הסטטוטורי הנוכחי שלפיו כל תוכנית התחדשות עירונית עומדת על המדוכה עשרות שנים. ללא שיתוף פעולה מירבי בין הממשלה, הרשויות המקומיות והתושבים, תוכנית שכזו לא תוכל להיות מיושמת״.
חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן: "לאחר עשור של הזנחה הפנימה הממשלה את הצורך בתכנון אסטרטגי ארוך טווח לדיור במדינת ישראל ועל כך אני מברך. אני מקווה שדרכי היישום של ההחלטה יתואמו עם היזמים והקבלנים, אלה שבפועל בונים את הארץ וזאת על מנת שניתן יהיה לעמוד ביעדים שהממשלה הציבה״.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.זה לא אני נכשל שוב ושוב, זה הקבלנים, יזמים, מנופאיםכחלון 14/02/2017 12:54הגב לתגובה זו0 0ותקשורת אשמים ששום דבר לא זז, תראו כמה החלטות והצעות קיבלתי? אין חודש שאני לא מנפיק הצעה, אני אלוף הנפקות הזבל!סגור
-
6.נראה לי שהקבלנים בלחץ היסטריאורי 14/02/2017 07:40הגב לתגובה זו0 1איפה הקבלנים הזרים?סגור
-
5.יושב ראש אירגון הקבלנים?משה 14/02/2017 07:33הגב לתגובה זו0 1מה המטרה שלו עם לא לתאם מחירים בין כול הקבלניםסגור
-
4.כחלון מנסה למציב מטרות נחשקות לעוד 40 שנה (ל"ת)כחלון נכשל 14/02/2017 04:55הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.סופבועה=שנים מונופול נדלניסט+תקשורת פסיכו-הרצה עם טיפש!קבלן,בנק,ממשל=גנבים 13/02/2017 16:53הגב לתגובה זו1 0שנים מונופול לפסיכו-הרצה= תירוץ החזירות הנדלניסטים למנועה פיצוץ סופבועה להגנת על הבנקים= שקר חזירי באישור הממשל ובנק ישראל להמשך ניצול עם טיפש שיהיה משועבד לבנקים ולממשלה במשכנתאות מטורפות של מיליון+( 70-90% )= הבנקים בישראל היו תמיד מפוקחים ל-% קטן למשכנתאות בנדל"ן=פישר ברח + עם פלוג יצרו סופבועה=אפילו פישר לאחר שברח הודע בפרסום לא מזמן שיש בישראל בועה =הם סיכנו את עתיד המדינה יצרו עדר של העם הטיפש הצעיר והוריהם לעבדות של דורי דורות! .... בושה וחרפה של מדינה שמנצל את אזרחיה!סגור
- טען עוד
-
2."תגובות בענף", באיזה ענף מדובר?גיא 13/02/2017 16:47הגב לתגובה זו2 2ענף הרצת מחירי הדירות?סגור
-
1.מי שחשב שדירה זו השקעה לפנסיה, לטווח ארוך- הבין שטעהערך הדירה יהיה חצי 13/02/2017 16:16הגב לתגובה זו5 2עם כזאת כמות של בניה, גם שכר הדירה וגם מחירי הנכסים יהיה זול מאוד ב 2040. לא יודע מה תהיה המשכורת הממוצעת, אבל כנראה שדירה תעלה 70-80 משכורות בממוצע, ושכר הדירה יהיה זהה להיום בשקלים (הרבה פחות אחוזים מתוך השכר שבטוח יגדל עד 2040)סגור
-
לא נמאס לך שנים על שנים למחזר אותן תגובות אובססיביותשם טוב 13/02/2017 17:37הגב לתגובה זו0 2פתטיות? לא היה עדיף להשקיע את השכירות שהולכת לפח במשכנתה, מה שלא יהיה, איפה שלא יהיה, רק שבסוף משהו יהיה?????????סגור