הבנקים שוב הפסידו למוסדיים במלחמה על הפנסיה
ועדת הכספים אישרה אתמול (ב') תקנות חדשות שמאפשרות ניהול עצמי של כספי החיסכון הפנסיוני תוך ניצול הטבות המס. כספי החיסכון הפנסיוני שמנוהלים כיום ע"י הגופים המוסדיים, צומחים בקצב מסחרר, והצמיחה שלהם מקבלת רוח גבית חדשה - ושוב זה על חשבון הבנקים. עד שנת 2005 הבנקים עוד ניהלו את קופות הגמל - אלא שבעקבות רפורמת בכר, קופות הגמל נמכרו לגופים המוסדיים. הבנקים, נשארו עם פרס ניחומים קטן - ייעוץ פנסיוני. יותר מ-10 שנים אחרי, ופרס הניחומים הזה עדיין לא מביא לבנקים הכנסות משמעותיות.
מאז 2005 היו לבנקים עוד לא מעט הפסדים בקרב מול הגופים המוסדיים. האחרון שבהם הוא בתכנית לחיסכון לכל ילד, שם נקבע כי כספי החיסכון ינוהלו בקופת גמל אלא אם ההורה יבחר לנהל אותם בחשבון בנק. מכיוון שאחרי הלידה של התינוק יש דברים חשובים יותר לדאוג להם, סביר להניח שרוב ההורים פשוט ייתנו לחיסכון להתנהל בקופות הגמל.
אז איפה הבנקים הפסידו עכשיו? התקנות שאושרו אתמול בוועדת הכספים מאפשרות לגופים המוסדיים לנגוס בניהול תיקי ההשקעות בבנקים. התקנות קובעות שניתן לקבל הטבות מס על ניהול תיקים עצמי בקופת גמל (עד לתקרה של 5.2 מיליון שקלים) ובלבד שהכספים לא ייפדו לפני גיל הפרישה.
עכשיו תדמיינו לרגע שסוכן הביטוח מגיע אליכם עד הבית, ומציע לכם שוב את קרן ההשתלמות או קופת גמל עם הטבות המס שכולכם כבר מכירים. אלא שאז סוכן הביטוח מספר לכם שבדמי ניהול נמוכים יותר, תוכלו לבחור איזה מנהל השקעות שתרצו מתוך הרשימה שבה יופיעו מנהלי ההשקעות הגדולים בעולם כמו למשל barclays או vanguard. ליועצי ההשקעות בבנקים בהחלט יהיה קשה להתחרות במוצר כזה ולהסביר ללקוח שכדאי לו לשלם יותר למנהל השקעות פחות מנוסה.
מניתוח תיק הנכסים של הציבור לסוף 2016 עולה כי הגופים המוסדיים מנהלים כ-1.4 טריליון שקלים בחיסכון הפנסיוני. מתוכם 380 מיליארד שקלים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שהיו יכולים להיות מנוהלים בבנקים אילולא רפורמת בכר. אם כך, היעדים החדשים של הגופים המוסדיים יהיו 1.1 טריליון שקלים שמנוהלים בבנקים בפיקדונות ותכניות חיסכון או 700 מיליארד שקלים שהבנקים מנהלים בניירות ערך שאין בהם הטבות מס בכלל. גם למשקיע שחושש 'לסגור' את הכסף עד הפנסיה אין ממה לחשוש, כיוון שהמס שהוא ישלם במקרה של משיכה יהיה זהה למס שהוא ישלם בבנק בכל מקרה.
כמה זה עולה לנו ולמה צריך את זה?
בדיון אתמול, חברי הכנסת התמקדו בניסיון להעלות את תקרת הכספים המנוהלים בקופה החדשה ל-7 מיליון שקלים. אולם, אף אחד מהם לא חשב כמה זה יעלה לציבור. כיום, הטבות המס לחיסכון הפנסיוני עולות למשק כ-26 מיליארד שקלים בשנה. זה הטבות הרבה יותר מפליגות מאשר הפטור ממע"מ על פירות וירקות או נקודות זיכוי להורים לילדים (3.1 מיליארד שקלים כ"א).
אישור התקנות עלול לפגוע במשק אם הציבור אכן יפסיק לנהל את נכסיו בבנקים והכנסות המדינה ממס רווחי הון ירדו. ובנוסף, המדינה תצטרך לממן בעתיד את הטבות המס בקופות הגמל בניהול עצמי. ואת זה אף אחד מחברי הכנסת אפילו לא העלה לדיון.
בהתחשב בעובדה שכבר היום קרנות הפנסיה וקופות הגמל מאפשרות לכל אחד לבחור מסלול השקעה מתוך מגוון רחב של אפשרויות, עם הטבות מס מפליגות יותר ועם אפשרות לדמי ניהול אפסיים (0.01% מהנכסים הצבורים בקרנות הפנסיה שהמדינה הגדירה כ'ברירת מחדל') - קשה להבין למה התקנות החדשות נחוצות כל-כך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.אצלנו רק טאואר אלונע חץ דלק רכבחיים 22/02/2017 07:23הגב לתגובה זו0 0הסגור
-
1.למה זה באמת נחוץ ?קורמורן 21/02/2017 14:50הגב לתגובה זו3 0קופות גמל בניהול עצמי יכולות להיות מתאימות לדי מעט אנשים שמתמצאים היטב בשוק ההון וגם מוכנים לעסוק בניהול התיק באופן פעיל. אחרים שיתפתו לעסוק בכך מבלי שיש להם את הכלים, סביר שיפסידו את כספם. עדיף לבחור את רמות הסיכון הרצויות למשקיע ולהשקיע בקופות גמל שהוכיחו עצמן לאורך שנים וגם זאת בערנות לנעשה בקרן. אם יוחלף מנהל, מי המנהל החדש, מה ביצועי העבר שלו וכו'. לגבי הפסד המדינה מרווחי שוק ההון, אינני חושב שרווחים אלו היו משמעותיים מאז העלאת מס רווחי הון מ 15 ל 25 אחוזים. המס הזה היה אחד הגורמים לבריחת הון מהבורסה.סגור