גודל טקסט
זום
ניגודיות

אויבת מבית: המתנגדת המפתיעה לצעדיו האחרונים של הנשיא

אלמוג עזר |
נושאים בכתבה אקסון מובייל

מתנגדת מפתיעה לצעדיו של טראמפ. הנהלת אקסון מובייל EXXON MOBIL טענה בפני הבית הלבן לאחרונה כי היא מתנגדת ליציאתה של ארה"ב מהסכמי האקלים, הידועים יותר כ"הסכמי פריז". לטענת ענקית האקספלורציה והפקת הנפט ההסכם מהווה "מסגרת יעילה לטיפול בסיכונים של שינויי האקלים" ועל ארה"ב לתמוך בכך.

מניות אקסון מובייל עולה בשיעור של כמעט 1% במסחר.

נזכיר כי רק לפני שנתיים, הנשיא לשעבר, ברק אובמה בירך על חתימת ההסכם ותיאר אותו כ"רגע שבו החלטנו להציל את כדור ארץ". טראמפ מצדו, בעת הקמפיין לנשיאות, כינה את ההסכם כ"הסכם רע לארה"ב" וקרא לבחינה מחודשת של ההסכם. לאחר בחירתו, נקט בביטויים חריפים פחות ואמר שהוא ניגש לנושא "בראש פתוח". 

נציין כי מבחינה כלכלית, ישנו הגיון בתמיכתה של אקסון מובייל בהסכם. זאת מאחר והוא מהווה חסמים רגולטוריים בפני חברות קטנות יותר בסקטור חיפושי והפקת הנפט. חסמים אלו מועילים לחברות הגדולות ומקטינות תחרות. מאידך, בשנתיים שחלפו מאז החתימה על החוזה, אקסון מובייל עשתה איאלו שינויים בהתאם לאמור בחוזה ויציאה של ארה"ב מההסכם תהפוך השקעה זו למיותרת. 

הנהלת אקסון מובייל שלחה את המכתב לטראמפ בשבוע שעבר, לאחר שהממשל ביקש את דעתה בנושא. בזמן שחלף מאז, טראמפ כבר הספיק לחתום על הסכם "אנטי סביבתי", כאשר אתמול הנשיא האמריקני חתם על צו "עצמאות אנרגטית" המבטל חלקים נרחבים מהתוכנית למאבק בהתחממות הגלובלית. לפי טראמפ, התקנות הסביבתיות שהונחלו על ידי קודמו פוגעות בתעשיות הנפט והפחם המקומית. 

לאקסון מובייל ולממשל הנוכחי יש יחסים צמודים. בחודש שעבר, מנכ"ל אקסון, דארן וודס, החליף את מי שהלך לשמש כמזכיר המדינה של הממשל החדש רקס טילרסון. בתקופתו טילרסון כינה את הסכם פריז כהסכם חיובי שמטיל על כל מדינה לדאוג לכמות הפליטה שלה. 

חזרה למכתב, אקסון ציינה במכתבה לבית הלבן כי בניגוד להסכם קיוטו (ההסכם הקודם להגבלת פליטת גזי חממה), הסכם פאריס הוא ההסכם הבינלאומי הראשון שכולל את ארה"ב וסין. אקסון הצביעה על כך שסין היא פולטת גז החממה המוביל בעולם, וארה"ב בדרך הנכונה כאשר הודו צפויה לעבור את ארה"ב כמספר 2 לפני אמצע המאה.

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה