לא לשימוש
צילום: יצחק הררי

הנתונים המדהימים על תעשיית ההי-טק, ושאר הכלכלה בישראל

גיא בן סימון | (16)

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג פרסה היום את משנתה לגבי הפער בין שני חלקי הכלכלה הישראלית שנוצר עם שגשוג ענף ההיי טק בישראל שמושך אחריו את יתר התעשייה - "הקרונות המיושנים" (ראו תמונה מהמצגת של פלוג). בכנס אלי הורוביץ לכלכלה וחברה פלוג הציגה פלוג גרף אחד שמספר את התמונה לגבי שוק העבודה המקומי המפוצל ולאחר מכן הסבירה את השלכותיו על הכלכלה.

במהלך 20 השנים האחרונות עלה שיעור עובדי ההיי טק בישראל מכלל השכירים במשק מ-7% ל-9%. למעשה, שיעור המשרות במשק בתחום ההיי טק בישראל הינו יותר מכפול מהחציון מדינות ה-OECD, מעל אירלנד (8%), שוויץ (6%), מלטה (6%) ומדינות נוספות. 

עם זאת, לפי הנתונים של בנק ישראל, מרבית עובדי ההיי טק מרוכזים באיזור המרכז. מסך המשרות במרכז הארץ כ-15% מזוהות עם 'קטר המשק' לעומת 8.3% מאיזור הדרום. מבחינת ההתפלגות הענפית של העובדים, הנגידה פלוג התריעה כי אנחנו בישראל לא מצליחים לסגור את הפער שנוצר בין העובדים בהיי טק, שמרוכזים בכמה ענפים בהם השכר כפול בערך מהממוצע במשק, (אבל בסך הכל הם מהווים חלק קטן מהמועסקים) לעומת ה-90% האחרים שמועסקים בענפים עם שכר נמוך יותר. פלוג: "תמונת השכר משקפת את העובדה שמרבית העובדים במשק, שמשתכרים שכר נמוך, עובדים בענפים בהם גם פיריון העבודה נמוך. התמונה הזו עולה בקנה אחד עם העובדה שכולנו מכירים היטב והיא שפיריון העבודה בישראל נמוך בהשוואה בינלאומית, ושאיננו סוגרים את הפער.  אחת מהדרכים לשפר את הפיריון היא באמצעות השקעה במו"פ שיכולה להביא לחדשנות במוצר או בתהליך הייצור, אולם ההשקעה במו"פ, אשר גבוהה בישראל במונחי תוצר ביחס למדינות אחרות, מרוכזת בענפי ההייטק-מוצרים ושירותים, ורק מעט מושקע במו"פ בתעשיות שאינן הייטק".

"המיומנויות הבלתי מספקות בכל התחומים של כוח האדם בישראל, לרבות בתחום פתרון הבעיות בסביבה דיגיטלית, מהוות חסם הן על התפתחות והתרחבות ענפי ההיי טק, והן על יכולתם של שאר הענפים לאמץ טכנולוגיה מתקדמת. דבר זה מצטרף למחסור החמור בעובדים בעלי הכשרה טכנולוגית בכל הרמות - מטכנאים ועד מהנדסים. הכלכלה הדואלית שתיארתי משתקפת במדדים שונים של פערים חברתיים: פערי השכר בישראל הם הגבוהים במדינות המפותחות; והם משקפים בראש ובראשונה את אי השיוויון במיומנויות כפי שהן נמדדות במבחן ה-PIAAC של ה-OECD. ולצד זאת, בין היתר בעקבות תרומת המדיניות הנמוכה בהשוואה בינלאומית להקטנת אי השוויון, הפערים בהכנסה הפנויה של משקי בית בישראל גבוהים ביחס למדינות המפותחות".

"אין שום סיבה ששאר ענפי המשק יעשו שימוש בטכנולוגיות מיושנות, גם אם המוצרים שהם מייצרים אינם תרופות או מוצרי טכנולוגיית מידע. ענף הבניה הוא הדוגמה המוכרת - זמינות כח העבודה הזול לאורך השנים מנעה אימוץ טכנולוגיות שבחו"ל משתמשים בהם כבר שנים, והנציחה את הפריון הנמוך בענף. גם ענפי השירותים צריכים ליהנות מזמינות של טכניקות ייצור מתקדמות. לדוגמה, רשתות השיווק הגדולות בארה"ב ובאירופה עושות שימוש במערכות ניהול מלאי ומכירות שענף המסחר אצלנו ברובו עדיין לא אימץ. גם במגרש שלנו, בבנק ישראל, אנחנו מנסים לקדם את אותו חלק של מקטע הייצור של הכלכלה שנמצא באחריותנו, למשל על ידי קידום השימוש באמצעי תשלום מתקדמים, הגברת התחרות בשוק הסליקה - אלו יאפשרו גם לבית העסק הזעיר ביותר להימנע מלכלות משאבים מיותרים על כל נושא התשלומים, וליהנות מהיעילות והביטחון שהטכנולוגיות המתקדמות יכולות להציע".

פלוג הציעה בסופו של הנאום פתרונות הקשורים בעיקר להון האנושי (חינוך והשכלה), אימוץ טכנולוגיות (עדכון חוק עידוד השקעות הון כדי לעודד השקעה בהון המגלם טכנולוגיה), עידוד חדשנות (תמיכת המדעם הראשי ב'שאר המשק'), שיפור הרגולציה ושיפור התשתיות.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    י 26/06/2017 20:18
    הגב לתגובה זו
    נעוץ בצןרך העולמי . כאיש היי טק אין לי בעיה למצוא עבודה בשכר כפול (נטו) בארה"ב. לעומת זאת בתעשיות אחרות המצב שונה כך שהמעסיקים משלמים להם את משכורת המינימןם (והתיעלות בדרך כלל פרושה קיצוץ נוסף במשכורות) . הדרך לסגירת פערים היא רק בהעלאת משכורת המינימום ...
  • 12.
    סכנה 22/06/2017 22:46
    הגב לתגובה זו
    העדר גיוון במקורות התעסוקה והעדר תשובה לציבור פחות הייטקיסטי בהשכלתו מסכנים את המשק ואת האוכלוסייה כבר היום וביתר שאת בטווח הבינוני ובעתיד.
  • 11.
    אבשלום 22/06/2017 22:39
    הגב לתגובה זו
    עד מתי המגזר היהודי ציוני צריך לסחוב על הגב סמול טפל בטלן ומסית?!
  • 10.
    דוד 21/06/2017 18:29
    הגב לתגובה זו
    הבעיה שלתעשיות האחרות, אין תקציבים למו"פ כי אין להם מו"פ. ענפי הבניה למשל "בונים" הם לא משקיעים ברובוטים שיבנו. אותו הדבר בתעשית המתכות, ריצפות יצור וכו... אין להם משאבים "לפתח" תכנולוגיות שיגדילו את הפיריון.
  • 9.
    למה צריך נגידה ומשרד שלם אם הם (ל"ת)
    רק חותמת גומי 20/06/2017 22:47
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    לא נעים להביט בגרפים שמדרגים אותנו בעולם השלישי (ל"ת)
    עמיר 20/06/2017 19:32
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    אלה שעובדים משעה 9 עד 21 לוקחים על הגב את כל הטפילים (ל"ת)
    אלי 20/06/2017 11:44
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    סרגיי 20/06/2017 07:41
    הגב לתגובה זו
    ירדו מעץ.
  • 5.
    שמטוב 20/06/2017 07:00
    הגב לתגובה זו
    אמור להיות לא הייטק אלא מוצרים שמיוצרים על ידי בעלי השכלה תיכונית מקסימום, כלומר פרנס הוגנת ל- 80 אחוז מהאוכלוסיה. בארץ ציבור זה של בוגרי תיכון לא מסוגל להתפרנס. ה- 10 אחוז של הייטק לא מסוגל לאורך זמן לשאת על הגב שלו את האנשים הרגילים (שאינם הייטק) : טכנראים, נהגים, מורים, אחיותת, פקידים וכדומה. הההתפארות במבנה המשק המעוות בישראל היא התפארות שווא: נזם זהב באף חזיר.
  • שרוליק 20/06/2017 13:04
    הגב לתגובה זו
    עפ"י שכרם הם אפילו מעל ההייטק . . . .
  • 4.
    מני 19/06/2017 23:22
    הגב לתגובה זו
    והתוצאה, כסף זול וזמין לבטלנים חרדים וערבים, אפס השקעה בחינוך מתקדם טכנולוגי. השקעות אינסופיות בשמירה על מתנחלי יהודה ושומרון (הוצאות על החזקת צהל בכל כביש סמטה ושביל באיוש). מה שכן, נותנים להמונים לחם ושעשועים, תוכניות טלויזיה מטומטמות, הורדה מכסים על מוצרים צריכה , הורדת מחירי טיסות לחול - הכל כדי לשמח את כולנו ולהשאיר את ההמונים מסוממים. הפערים לא יקטנו- אין סיכוי למי שיש שכל - משקיע בחינוך שלו וילדיו
  • 3.
    משה ראשל"צ 19/06/2017 19:27
    הגב לתגובה זו
    במקומו השם ישמור היינו קורסים תחת מנגנון ממשלתי מנופח מושחת ומסואב מזל שזרקו אותו מכל המדרגות
  • שמטוב 20/06/2017 07:02
    הגב לתגובה זו
    צוללות מיותרות, מטוסי קרב מיותרים F35, גלידה פיסטוק, סיגרים, שוחד, מתנות לטייקונים ... ועוד מעשי נבלה של שקרניהו.
  • אילן 23/06/2017 17:51
    גם אתה מאד מיותר עם גיבובי השטויות שאתה משרבט באמצעות המקלדת שלך.
  • 2.
    אז הדולר שקל כבר לא חשוב? (ל"ת)
    המתחזה 19/06/2017 19:10
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    דניאל 19/06/2017 19:09
    הגב לתגובה זו
    כמו שמזמן ידוע.מי שמצמיח את המשק והכלכלה והבטחון הם האנשים האיכותיים שיש במדינה...אמנם הם לא רבים אבל קיימים.ומי שהורס את המדינה ולא תורם כלום הם הפוליטקאים החברות הממשלתיות לדורותהם ועל כל שלוחותהם המושחתים והטיפשים.