המדינה שבה הבנק המרכזי הפך למפלצת של ממש בשוק המניות - סיכון לעיוות?
הבנקים מרכזיים משמשים כשחקני מפתח בבורסות מאז המשבר הכלכלי הקשה שפקד את העולם ב-2008. זה התחיל עם הורדת הריבית ע"י יו"ר הפד' דאז, בן ברננקי, והמשיך בתוכניות רכישה עצומות של אג"חים ע"י בנקים מרכזיים מסביב לעולם במטרה להוריד את עלויות המימון, ובכך להחזיר את הכלכלה למסלולה. נראה כי בנק מרכזי אחד הפך את גישה זו, של התערבות בשווקים, לקיצוניות במיוחד- הבנק המרכזי של יפן (סימול: BOJ ).
נתונים שמתפרסים היום בעיתונות הכלכלית ביפן ממחישות בצורה מדהימה, ומדאיגה יש לומר, את האחיזה החזקה של הבנק בשוק המניות המקומי. ע"פ הפרסומים המתפרסמים בעיתון הNikkei, הבנק המרכזי הפך להיות בעל המניות הרביעי בגדולו בשוק ברבע מהחברות הרשומות ביפן. הבנק מחזיק ב-5% או יותר ב-83 חברות, ו-10% או יותר ב-14 חברות. בחברת Uniqlo operator Fast Retailing, אחת ענקיות המזון במדינה הבנק מחזיק בכ-15%, מה שהופך את הבנק המרכזי לבעלים השני בגודלו מאחורי הנשיא טדשי ינאי. בנוסף, הבנק נחשב לבעלים של 10.1% במיצובישי לוגיסטיקה.
שיטת הפעולה של הבנק המרכזי היא רכישת של תעודות סל על המדד המרכזי – הניקיי . שיטה זו החלה ב-2010 במסגרת תוכנית ההקלה המוניטארית שהכריזה עליה הבנק, ומטרתה להניע חזרה את האינפלציה במדינה, ומאז היקף השיטה עולה בהתמדה בתמיכתו הרבה של יו"ר הבנק, חרוהיקו קורודה. בחודש יולי האחרון , הודיע הבנק כי הוא מרחיב את רכישות הסל ל-6 טריליון יין בשנה (53.9 מיליארד דולר). באופן כללי, רכישות סל מוצרים אלה מתרחשות כאשר השוק הכולל יורד.
רובן של החברות מרוצות מכך ש- BOJ הפך לבעל מניות גדול בחברה. לטענתם, הבנק הוא בעל מניות נאמן ביותר, ונוכחות מבורכת הרבה יותר ממשקיעים פעילים אשר עשויים לעטות את דרכם ולדרוש מהם ניהול. "אנחנו לא יכולים לבחור את בעלי המניות שלנו, אבל נשמח שהבנק ימשיך להחזיק מניות בטווח הארוך", אמר נציג של חברת Advantest, יצרנית של ציוד לבדיקת מוליכים למחצה, שבה מחזיק הבנק 16.6% ממניותיו.
- רעידת אדמה פוליטית ביפן: הקואליציה השלטת איבדה את הרוב בפרלמנט
- האינפלציה מכבידה על הצרכנים - וכלכלת יפן ממשיכה להתכווץ
עיקר הביקורת בנוגע לצעד זה של הבנק, היא העיוות בתמחור המניות שהשיטה יוצרת. למשקיעים בשוק קשה מאוד להסביר את תנועת מחירי המניות שאינן קשורות כלל להתפתחויות או לרווחים של החברה.
חשוב לציין, כי למרות שהצעד נתפס בעיניי רבים כצעד קיצוני, הבנק היפני אינו היחיד שדוגל בשיטה זו. נציין בהקשר זה את הבנק המרכזי בשוויץ שהפך להיות בין 5 הבעלים הגדולים ביותר בחברות אמזון, אפל ועוד. יו"ר הפד' , ג'נט יילן, התראיינה בעבר בנושא, וטענה כי קנייה של מניות ע"י הבנק יכולה להיות פתרון טוב במקרה משבר חמור, וכי היא איננה פוסלת את הרעיון.
- 3.משה 26/06/2017 19:15הגב לתגובה זויש כאן ניגוד אינטרסים בולט. התערבות נגד שורטיסטים וניפוח מלאכותי של מניות. הממשלה מרוויחה מיסים, שליטה וכח בחברות. זה קצת כמו הנהגה של משטר דיקטטורי רק במסווה של טובת כלכלה. נראה משונה...
- 2.הנה 26/06/2017 18:39הגב לתגובה זומן השק. אולי בנק מזרחי יתמוך בבנק המרכזי היפני בעת שיקרוס.
- 1.אם כל המפולות 26/06/2017 18:28הגב לתגובה זושם מחזיקים את שוק האגח . בארהב יד גוף שנקרא PPT = plunfe protection team ותפקידו לעלות את השוק בימי ירדיות חדות . הנגידים מחזיקים את השווקים ולכן אין תיקונים בשוק למטה- וגם כל האלגוריטמים בנויים ככה...אמאמה...אנחנו קרבים ליום שבו נראה התרסקות- מדובר בוויסות הגדול בהיסטוריה של השווקים והבורסות. 1% שולט על 995 הוא יקבע מתי תגיע המפולת וזה כשהם יהיו ערוכים להרוויח ממפולת