זב'זינסקי מתייחס לזעזוע בשוקי המניות בשבוע החולף - האם זה רק ההתחלה?
השבוע החולף שבוע קשה בשוקי המניות. אחרי תקופה ארוכה של תנודתיות נמוכה ועליות שערים עקביות, בשבוע שעבר צלל הנאסד"ק ב-2% והדאקס ב-3.2% וכל זזאת זאת תוך תנודתיות חריפה מאוד גם בשוק המט"ח (האירו זינק 2% מול הדולר) כאשר הסיבה המרכזית היא איתותים ששיגרו נגידי הבנקים המרכזיים מסביב לעולם.
נאסד"ק +0.16% נאסד"ק 19,003.65 +0.16% סגירה:18,972.42 פתיחה:18,966.32 גבוה:19,025.77 נמוך:18,899.48 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים הרכב מדד ביצועים כתבות נוספות בנושא: DAX 40 +0.92% DAX 40 19,322.59 +0.92% סגירה:19,146.17 פתיחה:19,240.23 גבוה:19,338.1 נמוך:19,036.41 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים הרכב מדד ביצועים כתבות נוספות בנושא:
בין היתר - הנגיד האירופי דראגי אותת על כך שהכלכלה האירופאית מוכנה לשינוי הדרגתי במדיניות ה-ECB, הנגיד הבריטי קארני אמר כי הבנק לא יהיה סבלני כלפי עלייה באינפלציה ונגידת הבנק המרכזי האמריקני יילן אמרה שהכלכלה האמריקאית תוכל להתמודד עם ריבית גבוהה יותר. תוסיפו על זה את דבריו של נגיד הבנק המרכזי הקנדי שאמר כי הריבית הנמוכה עשתה את העבודה וצריך לבחון איך לצאת מהמדיניות הנוכחית ואת דבריו של הנגיד הצ'כי שאמר כי העלאת ריבית ראשונה מזה עזור עשויה להתרחש ברבעון הבא ותבינו מדוע השווקים נבהלו - נראה שעידן הכסף הזול מסתיים.
לדבריו של אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב-דש: "לא נראה שהמתקפה הנצית של הבנקאים המרכזיים הייתה אירוע מתוכנן, אך זה מבטא שינוי במצב הכלכלי בעולם ובתפיסת הבנקים המרכזיים לגבי יעדי המדיניות. תפיסת השווקים עד לאחרונה הייתה שהבנקים המרכזיים לא יזוזו כל עוד האינפלציה לא עולה, למרות השיפור בכלכלה. ביטחון השווקים אף התגבר לאחרונה עם התמתנות האינפלציה במדינות העיקריות. אולם, נראה, שהבנקים המרכזיים מאותתים שהגישה עומדת להשתנות בגלל מספר סיבות:
- מסתבר שבנסיבות הנוכחיות לא בטוח שלבנקים המרכזיים יש בכלל יכולת לגרום לאינפלציה. למרות שהאבטלה כבר מאוד נמוכה במדינות רבות, אין לכך כמעט השפעה על האינפלציה. ככל הנראה, האינפלציה של המוצרים והשירותים מושפעת היום הרבה יותר מהגורמים שנמצאים מחוץ לשליטה של הבנקים המרכזיים, כגון גלובליזציה או טכנולוגיה.
- הדפלציה המסוכנת שנובעת מחולשה בביקושים לא נראית כמעט באף מקום ובכלל היא תופעה די נדירה. לעומת זאת, אין שום דבר רע באינפלציה הנמוכה הנוכחית שנובעת מהוזלות המחירים בצד ההיצע ודווקא תומכת בצמיחה כלכלית דרך עלייה בשכר הריאלי, והוזלת עלויות לפירמות.
- דפלציה הרבה יותר מסוכנת וממש לא נדירה זאת הדפלציה של מחירי הנכסים שגורמת להאטה חריפה במשק ולעיתים מלווה במשבר פיננסי. היא מגיעה בדרך כלל אחרי עליות משמעותיות במחירי הנכסים בתמיכה של הבנקים המרכזיים שנלחמים בדפלציה של המוצרים והשירותים.במבט על הכלכלה העולמית ניתן להבחין שקצב התייקרות מחירי הנדל"ן מתגבר גם במדינות המתפתחות וגם במפותחות (תרשים 7) והחובות של המגזר הלא פיננסי (כולל הממשלות) ממשיכים לתפוח (תרשים 8). בנוסף, גם בשווקים הפיננסיים המחירים מלאים ברוב האפיקים.
- השהיית התגובה של הבנקים המרכזיים לעלייה במחירי הנכסים מסוכנת, במיוחד בנסיבות הנוכחיות בגלל שלבנקים אין מרחב תמרון לתגובה במקרה של משבר וירידה חדה במחירי הנכסים.
בשורה תחתונה כותב זבז'ינסקי: "בנקים מרכזיים רבים מאותתים שמדיניותם עומדת להשתנות למרסנת יותר. המשקיעים צריכים לקחת בחשבון שהבנקים המרכזיים מפסיקים להסתכל רק על האינפלציה והאבטלה. סכנת דפלציית הנכסים תהיה אחד השיקולים המרכזיים של הבנקים המרכזיים."
לדבריו של זבז'ינסקי: שורה תחתונה: בנקים מרכזיים רבים מאותתים שמדיניותם עומדת להשתנות למרסנת יותר. המשקיעים צריכים לקחת בחשבון שהבנקים המרכזיים מפסיקים להסתכל רק על האינפלציה והאבטלה. סכנת דפלציית הנכסים תהיה אחד השיקולים המרכזיים של הבנקים המרכזיים. אם אירופה תתחיל בשינוי, הקנדים והבריטים יעלו את הריבית לראשונה וה-FED ימשיך בתוואי שלו, עשויים להצטרף למהלך עוד כמה בנקים מרכזיים במדינות קטנות יותר. ככל שיהיו יותר בנקים מרכזיים שיתחילו לשנות את מדיניותם, כך יהיה קל יותר גם לאחרים להצטרף למהלך."
האם קיים סיכון משמעותי כעת לשוקי המניות?
"שוקי המניות שהתרגלו לריביות חירום יצטרכו להתמודד עם שינוי הסביבה. הזעזוע הראשוני בשבוע שעבר היה אומנם מורגש, אך מפולת לא תהיה בגלל זה":
- ראשית, הבנקים המרכזיים לא בלחץ. הם לא מתכוונים לפעול בגלל לחצי האינפלציה, אלא משנים מדיניות משיקולים מניעתיים כדי לא להגיע לפיצוץ בועת הנכסים בלי מרחב תמרון לתגובה. לכן, עליית הריבית צפויה להיות איטית.
- שנית - תנאי חשוב לעליית הריבית צריך להיות המשך שיפור בכלכלה. לכן, עליית הריבית יכולה להסתדר עם שוקי המניות, כפי שעליית ריבית ה-FED לא הפריע לשוק המניות האמריקאי.
"יחד עם זאת, בגלל שאחת הסיבות המרכזיות לעליית הריבית זאת מניעת הבועות הפיננסיות, המדיניות המוניטארית אמורה לפעול לריסון עליות חדות מדי בשוקי המניות.
החשש שלנו מפני המניות נובע בעיקר לא מהמדיניות של הבנקים המרכזיים, אלא מרמות המחירים הגבוהות בשוק המניות נוכח ריבוי הסיכונים הכלכליים, הפוליטיים והביטחוניים."
לסיכום כותב זבז'ינסקי: "הריבית הופכת מידיד המניות לכלי לריסון שלהם, אך שינוי הדרגתי במדיניות המוניטארית בעולם זה לא הסיכון העיקרי בשלב זה לאפיק המנייתי. אנו ממליצים על חשיפה בינונית לאפיק המנייתי בכלל, תוך חשיפת יתר למניות באירופה ויפן, חשיפה ניטרלית לארה"ב וחשיפת חסר לשווקים המתעוררים".
מדד הדאקס (גרף שבועי) בשנה האחרונה, והנפילה בשבוע החולף:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אך איזה קריסה מתוקהאבטיפוס 03/07/2017 14:04הגב לתגובה זו0 2עיניים להם ולא ייראו , אוזניים להם ולא יישמעו , מוח להם מלא בקש . לא למדו שום דבר מהעבר . זאת תהיה קריסה מתוקה בקרוב ! העכברים כבר נמלטים על נפשם מהספינה השוקעת לאט לאט .סגור
-
היזהר מהחלאות הבהמיות שיתנפלו עליך בקללות ונאצות.אתה צודק אחינו 03/07/2017 17:58הגב לתגובה זו0 0יתכן ולא הבינו בכלל את השפה המשובחת שהיפגנת והם יתנפלו לשווא שהרי טינופות הם ואף הודו בכך. גם יאשימוך שבגלל דבריך נפלה הבורסה.סגור
-
4.אירופה וארה"ב ילכו בדרכה של יפן ריבית אפס שנות דורלילי 03/07/2017 12:33הגב לתגובה זו1 2הסיבה המרכזית לריבית אפס ביפן היינה הילודה השלילית . כך גם באירופה וארה"ב ללא הגירה . הגלובליזציה מיצתה את היתרונות המיידיים עתה נראה את השלילה הגידול בפערים . ריכוז הכסף בעשירון העליון מקטין את ההוצאה הכללית היות והעשירון העליון חוסך את תוספת ההכנסה .סגור
-
3.תפסיקו לייצר רעשדויד 03/07/2017 12:27הגב לתגובה זו5 02%-3% תנודה זה לא נפילה ולא זינוק שינוי בציפיות שמישר קוו לציפיות הגלומות הנוכחיות מה לכלכלן מאקרו (!?) ולתנודתתיות ? בפועל, כלכלני המאקרו מפרשים את מה שקורה ויכולתם לחזות קדימה היא אקראית לחלוטין השוק מגלם את ההמתנה לעליית ריבית ומתזמן בזמן אמת את השינוי ביכולת הבנקים לבצע זאת והשוק לספוג זאת זאת התנודתיות מעבר לכך רק אירועי קיצון אמיתיים יטרפו את הקלפים מחדשסגור
-
2.לא אמרת כלום.חבל על הקריאה. (ל"ת)mjh 03/07/2017 12:24הגב לתגובה זו4 0סגור
- טען עוד
-
1.איך ממנים עלית ריבית....הנפקות אג"חביאליק 03/07/2017 10:48הגב לתגובה זו1 0זהו מכשיר לספיגת עודפי הכסף בסחרור האינפלציה. הגיוס יהפוך לאגרסיבי עם עלית הריבית.סגור