הסתערות: האפיק אליו הזרים הציבור סכום עתק של 11.6 מיליארד ש' מתחילת השנה

ככה נראית הסתערות. עליות השערים לצד תנודתיות נמוכה הביאו את הציבור להיכנס לבורסה ובגדול
נדב לוי | (4)
נושאים בכתבה קרנות נאמנות

כסף ענק זרם לתעשיית קרנות הנאמנות במחצית הראשונה של השנה. נראה כי העליות במדדים המובילים מסביב לעולם במהלך המחצית הראשונה של השנה עשו את שלהם. הציבור בישראל לא נותר אדיש והזרים כ-12 מיליארד שקל לקרנות המסורתיות המנוהלות, סכום דמיוני ביחס לפדיונות של כ-8.7 מיליארד שקל שנרשמו במהלך כל שנת 2016, כך עולה מנתונים שנאספו במחלקת קשרי יועצים במיטב-דש. 

הרוח הגבית להזרמת הכספים הגיעה מהראלי האדיר בבורסות המובילות מעבר לים ששברו שיאים חדשים כאשר בוול סטריט חתמו המדדים המובילים את התקופה בעליות של עד 14% כשגם באירופה נרשמו עליות חדות, אם כי בשיעורים צנועים יותר, של עד 7.5%. בת"א המעו"ף אמנם המשיך לדשדש אבל ראלי גדול במדדי המישנה (ת"א 90 זינק כמעט 30% ב-12 החודשים האחרונים) סידר אווירה חיובית בקרנות הנאמנות. 

הקטגוריה שממשיכה להיות השנה שער הכניסה של הציבור היא ללא ספק קרנות אג"ח כללי, בדגש על קרנות שמשלבות חשיפה מנייתית כגון קרנות 10/90, 20/80. במחצית הראשונה של השנה רשמה קטגוריה זו גיוסים של 11.6 מיליארד שקל, זאת לעומת פדיונות של כ-1.5 מיליארד ש' במהלך כל 2016 וגיוסים של 2 מיליארד שקלים ב-2015. כלומר מדובר בהתפוצצות ביקושים לקטגוריה זו כאשר הסיבה המרכזית היא רצון הציבור להגדיל סיכון בניסיון לראות תשואה עודפת. הדבר מיד מעלה את החשש כי מדובר באינדיקציה למפולת שהולכת ומתקרבת אבל נציין כי בשנת 2014 היקף הגיוסים בקרנות אג"ח כללי הסתכם ב-18.3 מיליארד שקלים. 

רצון הציבור להגדיל סיכון בא לידי ביטוי גם בקרנות הנאמנות המנייתיות שתופסות מתחילת השנה את המקום השני מבחינת היקף גיוסים - 4.3 מיליארד שקלים.. הקרנות הללו נהנו מעלייה המתמשכת במדדי המניות הגלובליים בחצי הראשון של השנה ובעיקר מראלי גדול במדדי המישנה ומניות הבנקים בבורסה בת"א. לצורך השוואה, במהלך כל שנת 2016 רשמו הקרנות המנייתיות גיוסים של כ-2.5 מיליארד שקל (בדומה ל-2015). בשנת 2014 היקף הגיוסים בקרנות המנייתיות הסתכם ב-3.5 מיליארד שקלים. כלומר היקף הגיוסים בקרנות המנייתיות השנה הינו הגבוה מזה שנים ארוכות ומעיד על הגדלת הסיכון מצד הציבור (כמו גם על ירידה באטרקטיביות של תעודות הסל, בעיקר בשל הנפילה במניות התרופות, שבעבר היוו שער כניסה מרכזי לשוק המניות). 

בגזרת אגרות החוב הקונצרניות נרשמו גם גיוסים נאים של כ-3.27 מיליארד שקל במהלך התקופה (בתמיכת מדדי תל בונד 20,40,60 שרשמו תשואה חיובית) זאת לעומת גיוס בסכום זהה שנרשם במהלך כל השנה החולפת. 

ומה לגבי חודש יוני? נראה כי דווקא בחודש החולף חלה נסיגה קלה בתנופת הגיוסים והציבור לקחת צעד אחורה כאשר ירידה דרמטית במיוחד נרשמה בקרנות המנייתיות שגייסו את הסכום הנמוך מזה כחצי שנה. 

בתוך כך, חודש יוני נחתם במגמה מעורבת במדדי המניות בארץ ובארה"ב, בעוד שבאירופה ובמזרח הרחוק נרשמו עליות שערים. מי שסגרו את החודש במגמה שלילית הן אגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות, דבר שגרר ירידה בקצב הגיוסים בקרנות המסרותיות (בנטרול הכספיות) שהסתכם ב-1.715 מיליארד שקל, נמוך בהרבה ביחס ל-2.89 מיליארד שקל שגוייסו במהלך חודש מאי. מכאן, תעשיית קרנות הנאמנות כולה רשמה גיוסים של כ-1.58 מיליארד שקל במהלך החודש, המתחלקים לפדיונות של כ-135 מיליון שקל בקרנות הכספיות, פדיונות של כ-115 מיליון שקל בקרנות המחקות ולגיוס של 1.83 מיליארד שקל בקרנות המנוהלות. כך, עפ"י אומדנים והערכות שבוצעו ע"י כלכלני מיטב דש.

קיראו עוד ב"קרנות נאמנות"

כאמור קרנות המנייתיות גייסו בחודש החולף את הסכום הנמוך ביותר מתחילת השנה הנאמד בכ-180 מיליון שקל בלבד (לעומת גיוס של כ-1.08 מיליארד שקל בחודש קודם), המתחלקים לגיוסים של כ-80 מיליון שקל בקרנות מניות בארץ, כ-40 מיליון שקל בקרנות הגמישות וכ- 60 מיליון שקל בקרנות מניות בחו"ל. הקטגוריה שהמשיכה להפין עוצמה, כמו בשאר החודשים קודם לכן, הינה אג"ח כללי שסיימה את חודש יוני עם גיוס גבוה מאוד של כ-1.4 מיליארד שקל.

בגזרת אגרות החוב הקונצרניות נראה כי מדדי התל-בונד 20,40,60 שרשמו החודש תשואה שלילית של עד 0.7% השפיעו בצורה מסוימת על הציבור שהמשיך להזרים כסף, אם כי בסכומים נמוכים יותר מחודש קודם, בהיקף הנאמד בכ-290 מיליון שקל לעומת כ-580 מיליון שקל במהלך חודש מאי. 

בניגוד גמור למגמה שאפיינה את חודש יוני ועל אף שאגרות החוב הממשלתיות רשמו החודש ירידות שערים, קרנות אג"ח מדינה סיימו את חודש יוני לראשונה מאז תחילת השנה בגיוס חיובי הנאמד בהיקף של כ-215 מיליון שקל. עם זאת, בחצי הראשון של השנה קרנות אג"ח מדינה רשמו עדיין פדיון גדול מאוד בסכום של כ-3.975 מיליארד שקל.

בחודש יוני - האטה בקצב הגיוסים.

 ירידה חזקה בקצב הפדיונות נרשמה גם בקרנות הכספיות לעומת חודש קודם כאשר אלה פדו סכום של כ-135 מיליון שקל (לעומת כ-370 מיליון שקל בחודש מאי). הקרנות השקליות רשמו החודש פדיונות של כ-265 מיליון שקל וגם כאן, קצב הפדיונות יורד החודש. בחצי הראשון של השנה הקרנות השקליות פדו סכום הנאמד בכ-2.65 מיליארד שקל.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    עמוס 03/07/2017 14:53
    הגב לתגובה זו
    כשהכסף הטיפש נכנס זמן לממש רווחים להמתין קצת ולקנות שורטים.
  • 3.
    לביא 03/07/2017 14:30
    הגב לתגובה זו
    לציבור המשקיעים אין מושג.......
  • 2.
    מלי 03/07/2017 14:29
    הגב לתגובה זו
    סכנה ברורה ומיידית,אולי הן עוד תטפסנה בחודש חודשיים הקרובים, אך הסכנה מרחפת לה.
  • 1.
    אזרח 03/07/2017 13:01
    הגב לתגובה זו
    זה הסכף שלנו בקרנות ובסוכניות. הציבור לא יודע בכלל במה מדובר.