מושקעים במניות? 3 כלכלנים בכירים בשוק המקומי מסמנים את הסיכון המרכזי כעת

הברקזיט לא השפיע, טראמפ דווקא הצית ראלי והעלאת הריבית בארה"ב לא הזיזה - איפה מסתתר הסיכון?

גיא בן סימון | (3)
נושאים בכתבה בורסה מדדים

שוקי המניות מסביב לעולם נעצרו בשבוע-שבועיים האחרונים וזה רק לאחר ראלי גדול. בארה"ב מדד הנאסד"ק טיפס יותר מ-12% במחצית הראשונה של השנה לשיא ובאירופה מדד הדאקס הגרמני טיפס 7.5% באותה תקופה ונסחר כעת ברמת שיא כל הזמנים. והציבור, גם בישראל, ממשיך להזרים כספים גדולים לבורסות. נראה שהציבור צובר ביטחון הולך וגדל אחרי שלא מעט סיכונים שהיו באוויר בשנה האחרונה לא התממש. החל מהברקזיט שלא הפיל את השווקים, דרך בחירתו של טראמפ שבניגוד לכל הערכות הציתה ראלי גדול וגם העלאות הריבית בארה"ב לא מקלקלות את החגיגה. שאלנו 3 כלכלנים בכירים בשוק המקומי איך הם רואים כיום את הסיכון בשווקים ומה יכול לדעתם להיות גיים ג'יינג'ר - כלומר התפתחות שתשנה את כיוון שוקי המניות בצורה מהותית.

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות: "אין ספק שרמת הסיכון ירדה, במיוחד לאחר שהסביבה הפוליטית באירופה ירדה. הסיכונים המרכזיים שיש זה עדיין סין. במקרה שהמצב ידרדר לכדי משבר מדובר יהיה בסיפור בעל השלכות גלובליות שיכולות להשפיע על השווקים. סיכון נוסף שפחות מדברים עליו, ובצדק כי ההסתברות להתממשותו מאד נמוכה, זה הסיכון של מלחמות סחר שטראמפ יתחיל. אבל זה סיכון שקיים. אז במפת הסיכונים הגלובלית אלו שני המקומות שהייתי מסמן עכשיו. אבל לא פחות חשוב זה עניין רמות המחירים הגבוהות בשווקים".

"ברמת המדדים המחירים גבוהים. כדי להבין עד כמה הם גבוהים, אם נסתכל על מדד הנאד"ק למשל, אז מכפילים (הון, רווח, מכירות) כמו אלו הנוכחיים לא נראו מאז התקופה של לפני הדוט קום. כלומר, אנו ברמות מאד מאד גבוהות ברמת תמחור וזה כן צריך להדליק נורה אדומה. אז השוק יקר אבל השוק יכול להישאר יקר לאורך זמן. מה שזה אומר זה  שאם איזשהו סיכון יתממש - הירידות יכולות להיות יותר אלימות. ולכן בתפישה שלנו, למרות שמפת הסיכונים לא מאד עמוסה, אנו מעדיפים להתרכז במקומות הדפנסיביים יותר, היציבים יותר, אם זה ברמה הגיאוגרפית (ארה"ב, גרמניה, צרפת או לחפש הרפתקאות בספרד או פורטוגל וכאלו) ואם ברמה הסקטוריאלית (סקטורים דפנסיביים). אז בשורה התחתונה, רמות התמחור בשווקים הגיעו לכך שצריך לדבר עליהן, במיוחד באירופה וארה"ב ובעיקר במדדים היותר אופנסיביים (נאסד"ק, למשל). מה שעלה הכי הרבה הפך להיות מן הסתם הכי יקר. אגב, מנגד - השוק המקומי הפך להיות מעניין".

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש: "המנוע הכי חזק היום שדוחף את שוק המניות למעלה זה המצב הכלכלי והנתונים הטובים. בסופו של דבר זה משפיע גם על הרווחיות של החברות. למה המצב יכול להשתנות? אני יכול להניח כמה סיבות. האחת, היחלשות בסין, שם יש תהליך בו מורידים תמריצים, גם מצד הממשלה וגם מצד הבנק המרכזי. כלומר, הסיניים, ולא רק, מודאגים מהתחממות יתר בנדל"ן והאשראי. אז הסינים מנסים לקרר את המצב קצת ומצד שני לא לעצור את המשק. הנתונים שם עדיין בסדר. גם קרן המטבע טוענת שסין חייבת לקרר את המשק אך להיזהר מהאטה בצמיחה. דבר שני, המדיניות של הממשל בארה"ב - שבהתחלה היתה התלהבות אבל עכשיו לא כל כך סופרים אותם שכן לא בטוח אם הם יוציאו רפורמות - הפעילות הזו תהפוך לשלילית, כלומר חוסר אמון והיעדר תקווה לרפורמות במס. זה יכול להאט את הכלכלה האמריקאית, וזה כמובן סיכון לשווקים. אז אלו שני הדברים העיקריים, מלבד 'ברבור שחור' אותו אף אחד כמובן לא יכול לחזות. צריך לקחת בחשבון שהשווקים לא זולים, כשברקע יש סיכונים. בשור התחתונה, השוק יאכל הכל כל עוד הנתונים הכלכליים חיוביים והכלכלה מתפקדת".

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI: "שוק המניות בארה"ב מגלם פרמיית סיכון נמוכה יחסית ולכן פגיע לזעזועים שליליים. תמונת המצב כיום היא של תמחור אופטימי למדיי של סביבת הצמיחה וזאת על רקע תשואות אג"ח נמוכות. מכאן נגזר שהתמחור בשוקי המניות מגלם פרמיית סיכון נמוכה יחסית ולכן פגיע יותר לזעזועים שלילים מכיוון שוק האג"ח ו-או אכזבה מצד רווחיות החברות".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    חיגז 05/07/2017 07:25
    הגב לתגובה זו
    הדבר העיקרישגורם להעברת כספיםמנדלן לשוק ההון --עליית ריבית.
  • 2.
    אחד העם 05/07/2017 03:28
    הגב לתגובה זו
    שטויות במיץ. סיסמאות נבובות ותו לא.
  • 1.
    אחד 04/07/2017 20:22
    הגב לתגובה זו
    ב200 מילארד דולר לחודש. והחברות קונות מניות של עצמם. אחלה צמיחה יש לנו.