ראיון מיוחד

לאן מכאן? אסטרטג המניות של סיטי בראיון על הסיכוי למפולת נוסח 2008

על הדבר שהכי מטריד אותו כיום, והנתונים הנסתרים אחריהם הוא עוקב. טוביאס לבקוביץ' בראיון ל-Bizportal
יוסי פינק | (5)
נושאים בכתבה סיטי

את טוביאס לבקוביץ' אנחנו פוגשים ביום קיץ מהביל בלובי של מלון על חוף ימה של ת"א. יהודי טוב ממונטריאול קנדה עם כיפה על הראש ("חובש אותה רק כשאני בישראל") שמשמש כאסטרטג המניות הראשי בארה"ב של ענקית הבנקאות סיטי שנסחרת בוול סטריט לפי שווי של כמעט 200 מיליארד דולר. לבקוביץ' שכמעט על בסיס יומי מצוטט באתרי הכלכלה החשובים ביותר בארה"ב נמצא בישראל עם משפחתו לביקור אישי. אביו בן ה-91 עשה לאחרונה עלייה (בגיל 88!) וגר בירושלים. אבל לבקוביץ' משלב עבודה ומעיד על עצמו שהוא עובד ללא הפסקה, חוץ מימי שבת - בהם הטלפון שלו כבוי.

8.5 שנים מאז המשבר של 2008, כמה אתה חושש שהחגיגה קרובה לסיום?

"ב-1979 הייתי סטודנט לכלכלה, המרצה שלנו סיפר לנו שמאז מלחמת העולם ה-2 סייקלים כלכליים נמשכים 4.5 שנים בממוצע. ואז הגיעו שנות ה-80 של הנשיא רייגן והשוק עלה במשך 9 שנים ואחריהן שנות ה-90 שהשוק עלה שוב במשך 9 שנים (עד פיצוץ בועת הדוט.קום). אז אם אתה בונה את תיק ההשקעות שלך בהתחשב במספר השנים שעברו מאז החל הסייקל הכלכלי אתה עלול לטעות בצורה קיצונית".

אז מה אתה אומר על אלו שמתחילים להריח מיתון מתקרב ונפילה במניות?

"הדבר החשוב ביותר לשוק המניות, ובפער עצום מכל אינדיקטור אחר, זה רווחי החברות. הקורולציה בין רווחי החברות לבין ביצועי מדד ה-S&P500 לאורך זמן היא גבוהה מאוד ולמעשה האינדיקציה הטובה ביותר שניתן למצוא. אם תנטרל את סקטור האנרגיה שהתמוטט בגלל מחיר הנפט, אז בשנים האחרונות כל הדיבורים על מיתון ברווחי החברות פשוט לא רלוונטי - הרווחים היו בסדר גמור, לא מדהימים - אבל בסדר גמור ובהסתכלות קדימה הצפי הוא לשיפור". בנקודה הזו מציג לבקוביץ' את הטבלה הבאה:

סטנלי פישר רמז בשבוע שעבר ששוק המניות מנופח ועולה בעיקר בשל תיאבון לסיכון

"לפני הרבה שנים, ב-1995, נגיד הבנק המרכזי דאז אלן גריסנפון אמר ששוק המניות סובל מ'התרוממות רוח בלתי-הגיונית'. מאז אותה אמריה השוק טיפס במשך 5 שנים רצופות. אני אוהב את סטנלי פישר, אני עובד איתו וחושב שהוא אחד האנשים הכי מדהימים - אבל אני לא בטוח שזה רעיון טוב שהפד' יתבטא בעניין תימחור שוק המניות - זה לא התפקיד שלהם. הם יכולים להגיד שהשוק יקר, אבל זה ממש לא אומר שהשוק יירד. אני מגדיר את עצמי כיום כ'שור מתון', התחזית שלי היא ששוק המניות יעלה 5% בשנה הקרובה. אם תסתכל על תימחור השווקים בהתחשב באינפלציה של קרוב ל-2%, אז אנחנו נמצאים במקום סביר מאוד. כלומר אני לא שותף להערכות בשוק לפיהן השוק מתוח מבחינת התימחור. אני אמנם לא חושב שהשוק יקבל תימחור גבוה יותר, אבל המדדים שאנחנו עוקבים אחריהם מספקים לנו איתות מאוד ברור שב-12 החודשים הקרובים השוק יעלה".

אז תשואה של 5% שווה את הסיכון לזעזוע של ממש בשווקים?

"כדי לענות על השאלה הזו צריך לדבר על הסיכונים שקיימים. מצד אחד יש את תרחישי הקיצון שחיצוניים לכלכלה בסגנון טיל של צפון קוריאה שינחת ביפן ויצית מלחמה אז תמיד יש את החששות הללו ואי אפשר לחזות אותם. אבל לגבי הסיכון למיתון שזה סיכון שצריך לתת עליו את הדעת, אז מרבית האינדיקטורים שאני מסתכל עליהם אינם מאותתים על מיתון מתקרב. הדברים שאני מסתכל עליהם הם בין היתר צפי ההעסקה של גופים בארה"ב ובעיקר בקרב חברות קטנות שהן המעסיקות הגדולות באמת בארה"ב, אני מסתכל גם על צפי השקעות ההון מצב החברות בארה"ב - שני הסגמנטים הללו שמקדימים בחודשים ארוכים את נתוני האמת נראים כיום מאוד חזקים. וצריך להבין, כשאני מסתכל על הנתונים אני מחפש את הנתונים שמספקים אינדיקציה עתידית ולא כאלה שאומרים לי מה היה בחודש הקודם. מהבחינה הזו אני מנסה פחות להסתכל במראה האחורית ויותר להביט קדימה, ככה נמנעים מתאונות. תוסיף על זה את סקר הפד' ששואל את הבנקים אם הם מקלים או מקשים כיום את תנאיי האשראי כיום, והם מקלים. זה אומר שקל יותר לקבל אשראי וזה עוד אינדיקציה חיובית שבדר"כ מובילה להאצה כלכלית.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מה כן מטריד אותך כיום?

"בין הדברים היחידים שכן מעט מטרידים אותי זה שאנחנו כבר הרבה זמן חיים בעולם של ריבית נמוכה וקשה לדעת מה יהיו ההשפעות של ריבית גבוהה יותר על משקי הבית שלפי כל הסקרים חיים כיום על קצה גבול היכולת הכלכלית שלהם - וייקור עלות החיים עלולה להיות עבורם בעיה קשה. אני חושש שכמות האנשים שחיים מעבר ליכולות שלהם או ממש בקצה גבול היכולת שלהם היא גדולה יותר ממה שאנחנו מדמיינים ובכלל יכולים לקלוט, וזה עלול להיות בעיה במצב של ריבית גבוהה יותר. קראתי לאחרונה סקר לפיו יותר מ-50% מהאמריקנים לא מסוגלים לשלם 1,000 דולר באופן לא מתוכנן אם הרכב שלהם למשל נתקע וצריך טיפול. אז אתה מבין את המצב הכלכלי של האמריקני הממוצע כיום."

מי המניות המומלצות מבחינתך כיום?

"אנחנו אומרים למשקיעים לקנות את סקטור הפיננסים. התימחור בסקטור עדיין אטרקטיבי ולדעתנו הרגולציה תהיה פחות אגרסיבית מכפי שראינו בתקופת אובמה. גם את הסקטור התעשייתי אנחנו אוהבים ובעיקר בגלל הצפי להשקעות וגם את תחום הציוד הרפואי ואפילו את סקטור האנרגיה (התחזית של סיטי היא למחיר נפט של 60 דולר עד סוף השנה, קפיצה של 30%). אנחנו לא מתעניינים בסקטור הפארמה כיום ('תשואת חסר') וגם לא בסקטור הטכנולוגיה ששם אנחנו רואים איבוד מומנטום. באופן כללי אפשר להגיד שמדד ה-S&P500 אולי לא יזוז הרבה בשנה הקרובה, אבל בתוך המדד יכולות להיות תזוזות משמעותיות, והכוונה היא למעבר של המשקיעים ממניות צמיחה למניות ערך. הנה ריכוז ההמלצות:

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    משקיע וותיק ולא גאון 16/07/2017 15:51
    הגב לתגובה זו
    בשנות האלפיים לפני המפולת כולם דיברו על פארדיגמה חדשה שלפיה המחזוריות נגמרה עקב שכלול השווקים והטכנולוגיות החדשות ואז באה שנת 2008 .
  • 4.
    כבדהו וחשדהו (ל"ת)
    hu 09/07/2017 15:02
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    חי 08/07/2017 20:23
    הגב לתגובה זו
    וכנראה יפסידו גם את 2018
  • 2.
    אחד 05/07/2017 15:54
    הגב לתגובה זו
    השווקים עולים כי בנקים מרכזיים קונים מניות של המדדים. ראו בנק המרכזי שווצרי ובעלי מניות קונים את מניות של עצמם.
  • 1.
    tnbo = אמנם (ל"ת)
    למי שתוהה 05/07/2017 14:55
    הגב לתגובה זו