הדרמה בשוק האג"ח: הסיבה שמכריחה את ה-ECB לצמצם רכישות

ברקע לזינוק היום בתשואות האג"חים באירופה, שהגיעו לשיא של 18 חודשים, נראה כי מכשול טכני יחייב לחץ נוסף על השוק. הפרטים המלאים.
עמית טל | (4)

ביום שלישי שעבר הפגין הנגיד האירופי, מריו דראגי, ביטחון מלא כי סכנת הדפלציה כבר לא קיימת בגוש האירו. דבריו גררו תנודה חריפה מעלה באירו וגל מכירות בשוקי האג"ח ביבשת הישנה. לחץ המכירות בשוק האג"ח מגיע היום לשיא, כאשר הריביות בגוש האירו מטפסות לרמות שיא  של שנה וחצי ודוחפות את מדדי המניות כלפי מטה, זאת למרות הודעות הרגעה מצד הבנק. בדיקה מעמיקה של אחזקות הבנק המרכזי מראות כי, הבנק לא יוכל להמשיך בקצב הרכישות הנוכחי, גם אם ירצה בכך.   ע"פ הנתונים אודות אחזקות הבנק, חודש שני ברציפות שהבנק נכשל להגיע ליעדי הרכישה של אג"ח גרמניה. הסיבה לכך היא, שע"פ הקריטריונים של הבנק נגמרו האג"חים של גרמניה שהבנק יכול לקנות, הוא כבר קנה הכל במסגרת הנוכחית.

נזכיר כי, הטיעון המרכזי של הבנק התומך בגישה של צמצום מונטארי הוא האינפלציה שהרימה ראש מאז חודש ספטמבר בשנה שעברה. היעד של הבנק הוא 2% אינפלציה לשנה, יעד שהושג במרץ האחרון, אך מאז מראה ירידה עקבית. נתון מדד המחירים לצרכן שפורסם בשישי האחרון, מראה כי קצב האינפלציה השנתי עומד כרגע על 1.3% בלבד, רחוק מהיעד של הבנק. נראה כי הטון הניצי של הנגיד, נובע גם מהמסחור החמור באג"חים זמינות.

תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי פועלת על פי שיטת "מפתח הון", כלומר, הבנק רוכש נכסים של מדינות בהתאם לגודלה של הכלכלה, ולפיכך לגרמניה יש את החלק הנרחב ביותר ברכישות של הבנק. נציין כי, בחודש אפריל האחרון, הוריד הבנק המרכזי את היעד של התוכנית רכישות ל-60 מיליארד אירו בחודש (לעומת 80 מיליארד בחודשים הקודמים). הקושי הנוכחי ברכישת אג"ח של גרמניה מעורר ספקות לגבי כמה זמן הבנק המרכזי יכול להמשיך במתכונת הנוכחית. ייתכן לפיכך, כי הקושי הטכני ביישום הרכישות הוא זה שדוחף את דראגי לדבר על צמצום מונטארי, זאת למרות נתונים פושרים המגיעים מהגוש.   המחשבה על צמצום מונטארי בשוק האירופי מזעזעת (ובצדק) את המשקיעים בשוק. הכסף הזול שחילק הבנק בשנים האחרונות היה הדלק לראלי האדיר שעשו השווקים באירופה. הבנק המרכזי מחזיק בכ-36% מחובות המדינות בגוש, הפסקת תוכנית הרכישות פירושה חזרה מהירה למשבר החובות שפקד את אירופה ב-2011. בהקשר זה נציין את איטליה, שחובותיה זינקו פי 2 מאז 2011, אך הריבית על החוב ל-10 שנים שלה ירדה מ-7% ל-2%, זאת אודות לרכישות של דראגי.     אופציה נוספת העומדת בפני הבנק, היא הורדת הקריטריונים לרכישות האג"חים ובכך להגדיל את אפשרויות הקניה של הבנק. אופציה זו כרגע סופגת ביקורת פוליטית נוקבת מצד גרמניה.

חשוב לציין, כי למרות הדיבורים על צמצום מצד הבנקים המרכזים, 5 הבנקים המרכזים הגדולים בעולם הזרימו מתחילת השנה מעל טריליון דולר לשווקים, סכום שיא ביחס לשנים הקודמות.  

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    משחק המונופול יגמר רע מאד. (ל"ת)
    אחד 07/07/2017 04:55
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    בקיצור - סןף העולם (ל"ת)
    שרית 06/07/2017 21:02
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    בדיקה מעמיקה של מי? (ל"ת)
    ק. 06/07/2017 19:43
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    כל פעם שהנגיד מדבר יש סחרור בשוק ההון (ל"ת)
    יוסי 06/07/2017 19:15
    הגב לתגובה זו