השאלה שמשגעת את השווקים - המצב התחדד ביום שישי

אורי גרינפלד,הכלכלן של פסגות, מתייחס לעניין לגביו בפד' שוברים כיום את הראש, בטח אחרי דו"ח התעסוקה האחרון  
מערכת Bizportal | (2)
נושאים בכתבה דו"ח התעסוקה

ביום שישי האחרון פורסם דו"ח התעסוקה האמריקני לחודש יוני, אולי הנתון החשוב ביותר בלוח המאקרו העולמי. לפי הדו"ח הכלכלה האמריקני ראתה תוספת מרשימה מאוד של 222 אלף משרות בחודש החולף, מה שמאותת על שוק עבודה חזק ובריא. מצד שני סעיף השכר איכזב כאשר רשם עלייה של 0.2% בלבד וקצב שנתי של 2.5%. כלומר בזמן ששיעור התעסוקה עומד על 4.4% בלבד, הדבר לא תורגם לעלייה בשכר שממשיכה להיות בקצב מינורי יחסית של 2.5% בשנה.

בעניין זה כותב היום אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, כך: "מדוע השכר לא עולה בקצב מהיר יותר? זו בדיוק השאלה שילן וחבריה נאבקים עמה מדי יום. כאשר הפד החל להעלות את הריבית התפיסה הייתה שהירידה בשיעור האבטלה אל מתחת לרמת האבטלה הטבעית תביא לעליה מהירה בשכר ובאינפלציה ולכן יש לנסות ולהקדים תרופה למכה. בינתיים, מגמת הירידה בשיעור האבטלה נמשכת (העלייה ביוני היא תוצאה ישירה של העלייה בשיעור ההשתתפות) והקפיצה בשכר ממאנת להגיע. לתופעה זו שני הסברים אפשריים. הראשון (והמועדף על הפד) הוא שבדיוק כמו שהצמיחה הפוטנציאלית נמוכה יותר והריבית הטבעית נמוכה יותר כך גם שיעור האבטלה הטבעי נמוך יותר מבעבר. במקרה כזה, כל עוד מגמת הירידה בשיעור האבטלה נמשכת, מתישהו רמת האבטלה תרד מספיק על מנת לייצר את הלחצים לעלייה בשכר. ההסבר השני (ממנו הפד חושש) והסביר יותר להערכתנו הוא שהשינויים הדמוגרפיים והמבניים בשוק העבודה האמריקאי הם כאלו שלא מאפשרים לשכר לעלות בקצב מהיר כמו בעבר והתמונה שאנחנו רואים כיום היא בבחינת As good as it gets, או במילים אחרות, זה השיא של המחזור הכלכלי, תהנו כל עוד אתם יכולים."

מבחינת השווקים, גרינפלד כותב כי "בדיוק כמו קפיצה משרפרף ומגורד שחקים, שתי האפשרויות זהות בטווח הקצר אך שונות בטווח הבינוני-ארוך. באפשרות הראשונה הפד ימשיך ויעלה את הריבית במתינות אך הסיכון שהוא יאחר את הרכבת תמיד קיים ובמקרה כזה לא רק שהריבית תצטרך לעלות מהר יותר אלא גם שהפירמות יתקשו להגדיל את רווחיהן כאשר השכר יתפוס פתאום תאוצה. גם באפשרות השנייה הפד ממשיך להעלות את הריבית במתינות אך מסיבה אחרת – הרצון לצבור תחמושת לקראת ההאטה שתבוא עלינו לטובה. עם זאת, באפשרות הזו השווקים הפיננסיים ממשיכים ליהנות מהשילוב המנצח של צמיחה כלכלית וריביות נמוכות והסיכון נמוך יותר."

לגבי הסיכון שבעליית תשואות האג"ח, כותב גרינפלד כי "ההתבטאויות הניציות של הבנקאים המרכזיים בכל העולם לוחצות את התשואות בשוק האג"ח מעלה. למי ששכח, רק לפני שנה תשואת האג"ח ל-10 שנים בגרמניה שהתה בטריטוריה השלילית אך כיום, לאחר עלייה של 86 נ"ב היא עומדת על 0.57%. על פניו, עליית התשואות עלולה להקשות לא רק על מחזיקי האג"ח אלא גם על שאר אפיקי ההשקעה. מרווחי התשואות בשוק הקונצרני בארה"ב ובאירופה הצטמצמו וכך גם פרמיות הסיכון הגלומות בשוקי המניות. אם נוסיף לכך גם את העובדה שחצי שנה מאחורינו ועדיין לא נרשמה ירידה מצטברת של יותר מ-3% ב-S&P 500 הרי שההסתברות לתיקון בשוקי המניות אינה נמוכה".

"עם זאת, כאשר האינפלציה באירופה עומדת על אחוז וצ'ופצ'יק, גם אם ה-ECB יחליט לצמצם את ההרחבה הכמותית זה יהיה בעיקר בגלל הלחץ הפוליטי של הגרמנים אך העלאת ריבית (מתומחרת בשוק כבר בעוד שנה) זה משהו שלא צפוי לקרות להערכתנו עוד זמן רב. במילים אחרות, עליית התשואות קרובה כנראה למיצוי ולכן הלחץ על שוקי המניות והאג"ח הקונצרניות מוגבל. לכן החדשות הטובות הן שזה כל מה שרואים באופק, תיקון ותמחור מחדש של פרמיות הסיכון. בשורה התחתונה מפת הסיכונים הגלובאלית פחות עמוסה באופן משמעותי מכפי שהייתה לפני שנה וההסתברות שהכלכלה העולמית תמשיך לצמוח, אבל לא מהר מדי, כלומר בדיוק כמו שהשווקים אוהבים, גדלה כך שהמגמה בשווקים צפויה להמשיך ולהיות חיובית"

 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    התשובה לדעתי 10/07/2017 10:57
    הגב לתגובה זו
    העלו את הריבית מוקדם מדי ומהר מדי.עליית הריבית פוגעת בשעור הרווח ולכן לא ניתן להגדיל הוצאות שכר כעלויות המימון גדלות.
  • 1.
    מי שחי מעמלות אף לא רואה את המשבר המתקרב (ל"ת)
    אחד 09/07/2017 23:09
    הגב לתגובה זו