האם הביטקוין זו האמא של כל הבועות או המהפכה הגדולה הבאה שאסור לפספס?
לפני כחודשיים פרסמתי מאמר במסגרת הטור השבועי שלי שעסק בטכנולוגיית הבלוקצ'יין - המאמר גרר תגובות רבות והדגיש את הרצון שלי לנסות להבהיר הרבה מן המסתורין שאופף את התחום המרתק הזה .
ביטקוין , בלוקצ'יין , מטבעות דיגיטליים. קריפטו ועוד מילים שמתארות את אחד הטרנדים הרותחים בעולם הטכנולוגיה והכלכלה בעת הנוכחית מחייבות התייחסות כנה כלפי מה שעלול להיקרא "בועה ".
מה הופך את הטרנד הזה לבועתי בעיני משקיעים שממתינים בצד? וכיצד ניתן להפריד באמת בין חברות שנוצרו מבועה שמספקות ערך אמיתי למשקיעים שלה לבין כאלו שכל מה שהן רוצות זה לשרוף ערך מהמשקיעים שלה? כדי לענות על שאלות אלו כדאי שנבין קודם מה המשמעות של בועה .
בד"כ כשמשקיעים פרטיים או מוסדיים מתארים חברה כבועה הם מסתכלים על ישויות עסקיות שהמטרה העיקרית שעומדת אל מול עיניהם היא מיצוי היכולת לשרוף מזומנים של משקיעים אחרים. דיי דומה לטייטל שלילי אחר שנקרא "פירמידה". בד"כ ישויות אלו בוחרות לשרוף מזומנים דרך ציבורית (IPO) ובכך להגשים את המניע האמתי שעומד מאחורי צעד שכזה.
זו אחת הסיבות המרכזיות מדוע איני רואה חברות כמו AIRBNB , UBER ,WEWORK כמי שמייצגות בועה בענפים בהן הן פועלות למרות השווי הגבוה שלהן, בעיקר כי הן מייצרות ערך הן למשקיעים והן ללקוחות שלהן. חברות אלו בוחרות בגיוס כספים ללא הצורך המשווע להנפקה וזאת ניתן לראות לחיוב למרות ששווי החברות בעת הגיוסים גבוה בצורה משמעותית מחברות ציבוריות בעלות מאפייני צמיחה דומים.
לצורך המחשת העניין אצרף לכם פסקה שפרסם וורן באפט מתוך אגרת למשקיעי ברקשייר התאוויי בשנת 2000 שזכורה לרובנו כשנה בה התפוצצה בועת הדוט קום
"בסוף שנות ה -90, חברות כמו Kozmo ו-Webvan ראו את המניות שלהם ממריאות לגבהים מדהימים וחדשים פעם אחר פעם למרות הפסדים גוברים ובלתי נסבלים. משקיע ידוע אחד לא רכש מניות אלו".
בתגובה לאגרת זו הלכו וגברו הביקורות נגד וורן באפט בכך שלא זיהה את הערך החבוי למשקיעים בחברות אלו וכי טעה בהערכות החסר שיש לו על חברות הטכנולוגיה בשעתו. כמובן שבדיעבד ביקורות אלו הושתקו על ידי העתיד שלא איחר לבוא ופוצץ את הבועה שעליה הלין וורן באפט באגרת.
ככל שהשימוש באינטרנט גדל, המשקיעים נעשו שורים יותר ויותר לגבי הסיכויים של חברות דוט-קום המשתמשות במדיום החדש הזה לבנות חברות שיכולות לשרת את כל האזרחים בצורה מהירה ומיידית . חברות אלו המשיכו להפסיד כסף ולשרוף מזומנים אבל זה עדיין לא הרתיע את המשקיעים שכן המסתורין שאפף את המודלים העסקיים שלהן בשילוב האינטרנט שהיה בחיתוליו גרם למחירי המניות לעלות ולהרקיע לשחקים. וכשהמחיר עולה ואנשים הרוויחו כסף - אף אחד לא רצה לפספס את הרכבת ולראות את השכנים שלו עושים כסף בזמן שהוא מסתכל מהצד.
הבועה התרחבה עד שהתפוצצה. וורן באפט דיבר על זה באגרת אבל מעטים היו ששמעו בקולו.
מזכיר לכם משהו על העת הנוכחית? עוד מעט נגיע לזה.
אנשים רבים איבדו סכומי כסף עצומים בתקופה זו בגלל ההתלהבות הלא רציונלית הזאת. עם זאת, יזמים ומשקיעים צדקו בדבר אחד - האינטרנט נולד על מנת לשנות את חיינו לנצח והנו בעל ערך עצום הן למשקיעים והן לצרכנים.
כתוצאה מכך, חברות כמו גוגל, אמזון, eBay, נטפליקס הונפקו בשעתו עם קולקטיבי היום של מעל טריליון דולר.
לסיכום: האינטרנט הוא לא בועה . החברות שבחרו בדרך של הנפקה ללא ערך של ממש הן שהפכו לבועה. מה שמביא אותנו לדבר על הטרנד הנוכחי של הבלוקצ'יין .
אם נרוץ לשנת 2017 הטכנולוגיה החדשה, שנוסדה תחת שם בדוי סטושי Nakamoto, מספקת הרבה מאפיינים דומים של עידן הדוט קום משנת 2000. הטכנולוגיה blockchain והאפליקציה הראשונה שיצאה מתוכו : הביטקוין יוצרת ויצרה עניין עצום בקרב יזמים, משקיעים פרטיים ומוסדיים במהלך 5 השנים האחרונות.
בשנת 2013, אחד מהמתעניינים הללו, מתכנת bitcoin בשם Vitalik Buterin שגם ביקר בישראל לאחרונה הציע פלטפורמה חדשה בשם Ethereum, הפתרון יאפשר למפתחים לבנות "חוזים חכמים". אלה הן עסקאות אשר מאפשרות לתאם בין המפתחים לבין המשתמשים של הפרוטוקול שלהם או יישום באמצעות מנגנון של אסימון. ניתן להשתמש במנגנון אסימון זה כדי לתגמל משתמשים על השתתפותם ברשת ולמפתחים עבור עבודתם.
לאחר בצורת קצרה במונחים של חברות חדשות שהתחילו במרחב הקריפטוקורנסי, הניח האתריום את התשתית למפתחים של פריסה עצמית של חוזים חכמים אשר ניתן להשתמש בהם כדי להקל על תהליכים אוטומטיים באינספור שווקים, שימושים ותעשיות רבות כמו הפיננסים ועוד . תפיסה חדשה זו החלה לעודד יותר אנשים לפתח פרוטוקולים ואפליקציות מבוזרות מבוססות-בלוקצ'ין, בתקווה ליצור לולאת משוב חיובית - לפיה מפתחים ומשתמשים מתניעים את השימוש בהם.
כדי לנסות להסביר את זה בצורה שקל להבין, ננסה לחשוב על זה במונחים של חברות ציבוריות של היום. קחו את eBay למשל - דמיינו כי כל נתח של eBay לא היה "" אם כי היה "eBay אסימון". אסימון זה מספק גישה להשתתף בשוק של eBay כמוכר, אבל כדי לרכוש משהו מ- eBay היית צריך "eBay אסימון ".
למפתחים יהיה תמריץ להמשיך לבנות את הפלטפורמה וכך "אסימוני ה eBay שלהם" יהפכו ליקרים יותר ממש כמו שמניות של איביי יהיו יקרות יותר במידה והחברה תציג נתוני מכירות וצמיחה גבוהים יותר.
בל לשכוח כי הרשת גדלה גם באמצעות ספקולציות (כמו בשוק המניות). למשל על ידיעה של משקיע מפורסם שקנה מניות של איביי או על כניסה לשווקים חדשים וכו.
כאשר מבינים את המונחים האלה, זה קל לראות מדוע מפתחים, משתמשים ומשקיעים כל כך מתרגשים על ההבטחה של אסימונים crypto. כאשר פרויקט חדש בחלל מודיע על הכוונות מאחורי מה שהם בונים, המפתחים בדרך כלל מפרסמים הצהרת כוונות ובשלב מסוים לאחר מכן, להנפיק ICO (הנפקת מטבע ראשונית).
"אתריום של בועת הדוט קום"
בדיוק כפי שנטסקייפ (הדפדפן המוביל בטרם גוגל הגיחה לעולם) הראתה לעולם את מה שהיה אפשרי והניחה את הקרקע להמולה של חברות אינטרנט שאפשר לגשת אליה כעת על ידי ההמונים, ההקדמה של Ethereum, "חוזים חכמים" הביאה למבול של פרויקטים חדשים כמו כמו גם פרוטוקולים חדשים. במקום הנפקת מניות חדשות לבורסה , מפתחי הפרויקטים הללו מוכרים קודי-צופן ב-ICO (הנפקות מטבע ראשונות). עם זאת, גם כמו מניות האינטרנט של שנות ה -90, ה ICO יצא מכלל שליטה לאחרונה.כאשר רק לפני כמה שבועות, גנוסיס, חברה המאפשרת למשתמשים להמר על תוצאות של אירועים עתידיים, עלתה אל שווי שוק הקרוב ל 300 מיליון דולר ב ICO שלה.
מצורף כאן תרשים מאת techcrunch שמציג את מספר ההנפקות של חברות שמשתמשות בפרוטוקולים של אסימוני אתריום.
זה מזכיר את ההשקה של נטסקייפ ואת ההנפקה שלאחר מכן באמצע שנות התשעים. לראשונה, נטסקייפ הביאה את האינטרנט להמונים. בשלב מוקדם, האינטרנט שימש כמעט באופן בלעדי אנשים טכניים יותר. היה עניין בטכנולוגיה, אבל מקרי השימוש לא היו ברורים, ולעתים קרובות באותם זמנים האינטרנט נחשב כמאגר ולאחסנת מידע . הדפדפן של נטסקייפ סיפק לאנשים ממשק גרפי שהקל על גלישה באינטרנט, חיבר בין אנשים שיכולים להרשות לעצמם מחשב וגישה לאינטרנט. זה הוליד את השוק עבור אתרי אינטרנט ושירותי אינטרנט אשר הניחו את הקרקע לחברות אחרות שהגיחו לעולם בעיקר בראשות גוגל שבסך הכול רצתה להוציא דפדפן טוב יותר מזה של נטסקייפ. אבל נסו לשאול האם גוגל הייתה קיימת אלמלא הייתה קיימת נטסקייפ?
ההיסטוריה אינה חוזרת על עצמה אבל היא בהחלט מתחילה להישמע כמוה.
בשנות ה-90 כל חברה שהכניסה את המילה "אינטרנט" למודל העסקי שלה זכתה לביקושי יתר מצד משקיעים. זה כבר לא ממש שינה מה החברה עושה בפועל. מספיק שהייתה מכניסה אינטרנט ודוחפת איזשהו מודל תיאורטי סביר להמחשת הרעיון וכבר היתה זוכה לגיוסים רבים ובמהירות רבה להנפקת מניות בבורסה. ואם מסתכלים על העת הנוכחית - כל חברה שרוצה כסף ורוצה אותו מהר פונה אל עבר תעשיית הבלוק'ציין והביטקוין. דוגמא נהדרת שממחישה את זה הופיעה אמש כאשר גולדמן זאקס ציינה בהודעה לעיתונות כי בנק ההשקעות בוחן השקעות בביטקוין. מה קרה מיד? המניה עלתה במחזורים גדולים. ולו רק בגלל כי הבנק השתמש בטרנד הלוהט.
אבל פה נכנסת הפרופורציה והצורך להבין את העיקר והתפל. כמו האינטרנט, יש סיבה טובה להיות מרוגשים מפרויקטים שקשורים לבלוקצ'יין היום ובעתיד. הסיבה הגדולה היא, שעל ידי יישור תמריצים בין כל בעלי העניין, רשתות אלו יכולות לצמוח מהר יותר ודברים שכאלו כבר קורים בזכות פלטפורמת האתריום שדואגת בדיוק לכך, וכי ברגע שיתקיים מתן של ערך אמיתי למשתמשים ולמשקיעים יהיה ניתן לייצר אמון במערכות אלו. כשם שהאינטרנט הגיח לעולם והביא חברות כמו KOZMO שעוררו אנטגוניזם רב מבחינת ערך, היו חברות כמו גוגל אמזון ואיביי שתרמו וממשיכות לתרום ליצירת ערך הדדי אמיתי .
בסופו של דבר, אני חושב שנראה פרויקטים יקרי ערך מאוד לצאת מהרגע הזה (כמו בימים הראשונים של האינטרנט), אבל פרויקטים אלה חייבים לפתור בעיה אמיתית עבור המשתמשים ואם הם אסימונים, הם חייבים להיות בלב לולאת משוב חיובית חזקה הממריצה את כל הצדדים להשתתף ברשת.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
18.למה הביטקוין הוא בועה.שרץ 26/10/2017 11:37הגב לתגובה זו1 0לשקל יש ערך כי אפשר לקנות בו דברים בעלי ערך אבסולוטי כמו לחם וחלב. לביטקוין יש כרגע ערך כי אנשים מוכנים לשלם בעבורו רק בגלל שהם מאמינים שיבוא יום ואנשים אחרים ישלמו עבורו יותר . אין כל שימוש הביטקוין בחיי היומיום זמן עסקה לוקח לפחות עשר דקות ולפעמים שעות. ונניח וכל העסקים יאמצו את הביטקוין - המדינות יקרסו או שיותר סביר להניח יאסרו את השימוש בו. לסיכום ערך הביטקוין נובע מכך שאנשים מאמינים שאנשים אחרים ישלמו להם יותר כי גם הם יאמינו שאנשים אחרים ישלמו להם יותר וזה בעברית נקרא פ-י-ר-מ-י-ד-ה. יכול לקחת שנים אבל בסוף זה יקרוס .סגור
-
500myyr 20/11/2017 09:54הגב לתגובה זו0 0גם משאבי טבע שהייתה בשער של 320 לפני שבוע , אמרתי שזה יגיע בקל ל שער 500 , והנהכבר בשער של 501 בקל , הסוף הוא עדיין רחוק כי , זה רק ההתחלה , ותגיע גם ל 1000 לערכתי,סגור
-
17.מאמר מבולבל שסוטה מהנושא העיקרי (ל"ת)שי.ע 10/10/2017 19:48הגב לתגובה זו1 2סגור
-
16.הביטקויין יחליף את הזהב תוך 10 שנים ויתחרה בדולר..ברגעהזהב יפול 10/10/2017 11:35הגב לתגובה זו0 2ברגע שאמזון ו EBAY יקבלו את הביטקין גם וולמארט ו טארגט יקבלו וכרטיסי האשרי של היטקויין יהיו בשימוש עולמי . הביטקויין יהיה בשמייםסגור
-
15.מאמר שנכתב על ידי רובוט?או גוגל טרנסלייט 06/10/2017 16:52הגב לתגובה זו1 1בכל מקרה לא יצא טוב. ההקבלה מעניינת ואתה מנסה להבין את הנקודה אבל משהו בתרגום לא עבר. תמשיך לכתוב ולעניין אבל בחייאת תשקיע קצת יותר בקוראי העבריתסגור
- טען עוד
-
כנראה אתה יש לך בעיות קשב וריכוזמורה 11/10/2017 16:09הגב לתגובה זו0 0תקרא לאן ובעדינות ולא בישראליות שיש בךסגור
-
14.מדהיםעידו 06/10/2017 02:48הגב לתגובה זו4 3עברתי על התגובות וגם על המאמר ונראה שכל מי שמגיב לכתבות הוא אינטרסנט שכן אני עברתי על המאמר ונראה שהוא ברור לגמרי . הוא בסך הכול כתב שצריך לקחת בפרופורציות את כל הטרארם סביב ההנפקות מטבע החדשות והשווה זאת לחברות הבועה שצצו ב2000 כמו קוזמו . מי שלא מבין צריך לשלוח אותו לכיתה ב ללמוד קצת הבנת הנקרא או למצוא מי שמשלם לו כסף להגיב לרעת הכותב שאני תופס ממנו כאחד הרציניים שכותבים כאן באתר .סגור
-
13.כתבה מדהימה למי שמביןסטודנט למדעי המחשב 05/10/2017 20:02הגב לתגובה זו4 4חבל שיש כאן טיפשים שלא יודעים להסתכל מעבר לחור המטבע ולא קולטים שהכותב מציג כאן זוית מענינת ונכונה עם מבט היסטורי על המהפכה החדשה. לאחר מחקר שאני עושה בחודשיים האחרונים על תחום הבלוקצין גם אני הגעתי למסקנות של המאמר הנוכחי והכותב המוכשר הצליח עם נתונים וכתיבה יפה לסכם את הרעיון בתמצתיותסגור
-
12.באפט אמר שאין ערך אמיתי מאחרי המטבעות הללותקשיבו לוורן באפט 05/10/2017 17:46הגב לתגובה זו3 2המטבעות הללו לא מייצרות כלום, להבדיל ממניות (=שמאחריהם ניצבת חברה רצינית שמוכרת).סגור
-
כבר שער 500myyr 20/11/2017 09:57הגב לתגובה זו0 0כלום כלום אבל בורסה זה הימורים , זה כסף איפה הולך העדר הולכים אחריו , לעשות כסף איש יקר , וזה עוד לא הסוף, יש דרך ארוכה למעלה,סגור
-
11.ומה התשובה לשאלה הגדולה בכותרת???יוני 05/10/2017 16:05הגב לתגובה זו7 1מילים גבוהות וטכניות, ללא תשובה ברורה! נסה שנית!סגור
-
גם אתה ?מורה 11/10/2017 16:10הגב לתגובה זו1 1לא תמיד יש תשובות!!! אתה זה שצריך לקחת מה שמתאים לך ולחבר ולקבל תשובות בעצמך. אתה רותה גם אמא שלך תניק אותך עד גיל המוות?סגור
-
10.אתה רציני מוטי כהן???מירית אוחנונה 05/10/2017 14:24הגב לתגובה זו12 2אתה רציני מוטי כהן??? אני מחזיקה מעצמי בחורה חצי אינטליגנטית ולא הבנתי מלה ממה שכתבת ובטח לא מהי דעתך בנושא. אז לצורך מה אתה כותב? בכדי להשמע חכם ולבזבז לאנשים זמן יקר בחיים בקריאת המאמרים שלך? נסה לכתוב בשפה הברורה לאדם העומד לידך בתור בסופר. בהצלחה במאמרים הבאיםסגור
-
גברת?דני 11/10/2017 16:12הגב לתגובה זו0 1כנראה שאת לא מספיק איטילגנטית!!! הוא כותב לצורך הרחבת המוח שלך !!! הזמן היקר שלך גם ככה מבוזבז על קניות נעלים ודיבורים עם חברות . השפה ברורה לא מבין מה לא ברור . כנראה את קצת הרבה שונה וכנראה שוק ההון או השכלה פיננסית לא מתאימה לך .סגור
-
מה עם החצי השני ? (ל"ת)סתם אחד 05/10/2017 15:26הגב לתגובה זו1 1סגור
-
9.קריפטועמי 05/10/2017 13:58הגב לתגובה זו2 1אנשים קונים מטבעות דיגיטליים בגלל החלום להתעשרות מהירה. הם קונים אותם כי הם רוצים יותר דולרים בעתיד. זאת בעיה מפני שהמטבעות האלה אמורים להוות תחליף למטבעות הממשלתיים. בדומה לכל "משקיעי הנדל"ן" החדשים בארץ, שמשלמים מליונים על דירות לא בגלל הערך האמיתי שלהם, אלא בגלל הערך הספקולטיבי (והחלום להתעשרות מהירה) שהם מגלמות - כך מתנהגים רוב משקיעי המטבעות הדיגיטליים. מדובר בבועה שתתפוצץ, אבל אי אפשר לדעת מתי ולכן הביטקוין יכול להגיע ל10000$ בדרכו ליעד הסופי של 0.סגור
-
8.בקיצר - לפני כחודש סין ועוד מדינות החליטו לא להשתמשHAKY1 05/10/2017 13:17הגב לתגובה זו1 1בביטקויין והשער היה 3300 $ בשפל היום השער 4300 $ זהו ככה מסבירים . הסבר קטן - "הונפקו 21 מיליון "וירטואליים " זה טוב לכול השוק השחור !! כול עסקה בודקת את ההיסטוריה של המטבעות לכן כול עסקה לפעמים נמשכת כ 10 דקות. הצפי בעתיד השער יגיע ל 100000 $סגור
-
7.בולשיט לא אמר כלום,הבנתם? (ל"ת)יואל 05/10/2017 12:25הגב לתגובה זו7 0סגור
-
6.מישהו הבין משהו ?סתם אחד 05/10/2017 11:30הגב לתגובה זו11 2אף אחד לא קם.סגור
-
5.שום קשר בין כותרת המאמר לבין תוכנוI don't See O 05/10/2017 10:48הגב לתגובה זו11 1אולי איזושהי מילה, משהו, על "האמא של כל הבועות", המטבע המבוזר הראשון והעיקרי בעולם שלא נולד אתמול אלא מסתובב כאן קרוב לעשור, כבר מגלגל שווי שוק של כ70 מיליארד דולר והפך להילך חוקי במדינה זניחה כמו יפן?...סגור
-
4.ומה באמת חושב מוטי כהן ??מאירי 05/10/2017 10:38הגב לתגובה זו8 1המון מילים "טכנולוגיות" ודוגמאות להצלחות וכשלונות. אני נכשלתי בהבנת הנקרא ו"הלכתי לאיבוד". אז מה אתה חושב מוטי, אנא מסקנתך בשלוש - ארבע מילים : האם הביטקוין זו האמא של כל הבועות או המהפכה הגדולה הבאה שאסור לפספס ???סגור
-
3.כל המטבעות והדולר בפרט בהנשמה מלאכותית (ל"ת)מוקילה 05/10/2017 10:16הגב לתגובה זו3 0סגור
-
2.מאמר מחריד-איוםדני שדה 05/10/2017 09:40הגב לתגובה זו17 5אוסף של אמירות חסרות תוכן או שהכותב לא מבין על מה הוא כותב-או -שהשתדל בתחכום עלוב לייצור בלבול מכוון שום דבר לא ברור מכתבה זו -למעט מחזור של כמה מילות מפתחסגור
-
בדיוק מה שחשבתי..מנסה להיות חכםשי.ע 10/10/2017 19:49הגב לתגובה זו0 0ומכניס את כל הדברים שהוא מכיר ועושה סלט שלם מהנושאסגור
-
1.אבל עדיין מטבעות הבלוקציין בועת ענק (ל"ת)הטנולוגיה נחמדה 05/10/2017 09:26הגב לתגובה זו7 4סגור