מדד ספטמבר הפתיע - הנה תגובות הכלכלנים
מדד המחירים לצרכן שפורסם אתמול הצליח להפתיע את הכלכלנים כאשר בפעם הראשונה מזה תקופה ארוכה מדד ספטמבר עלה בחדות והציג שיעור שינוי גבוה בצורה משמעותית למדי מקונצנזוס החזאים. הנתון הציג עלייה של 0.1% בחודש ספטמבר, זאת מול תחזיות הכלכלנים לירידה של 0.3%. אחת הסיבות המרכזיות לעליית המדד היתה תרומתם של סעיף הדיור שעלה 0.4% וסעיף הירקות שעלה 7.9%. (לכתבה המלאה)
הנה תגובות הכלכלנים:
אביתר בן-דוד, אנליסט מאקרו מאקסלנס: "השאלה המיידית היא האם המדד הנוכחי מדליק נורה אדומה שמאותתת על חזרתה של האינפלציה למחוזותינו. להערכתנו, עדיין מאוד מוקדם לקבוע זאת. הסעיף שנתן את הטון במדד ספטמבר היה סעיף הדיור (שכירויות). לאחר שבמחצית הראשונה של השנה אכזב סעיף הדיור והתקשה לעלות, בשלושת החודשים האחרונים חוזר הסעיף "להפציץ" ולהוות את העוגן החיובי למדד המחירים לצרכן.
עוד מוסיף בן-דוד: "מאז ביטולו של חוק 'מס דירה שלישית' על ידי בג"ץ והחזרתו לדיון מחודש בוועדת הכספים של הכנסת נראה היה ששיעור עליית מחירי השכירות יחזור להתמתן ויושפע מהקיפאון המאפיין בחודשים האחרונים את שוק הדיור המקומי. עם זאת, כפי שזה נראה כרגע ניתן לתהות האם הקיפאון העמוק המסתמן בשוק דווקא מגדיל את הביקוש לדירות להשכרה בקרב "היושבים על הגדר" ומוביל לעלייה חוזרת במחירי השכירות בישראל. לחלופין נוכל לתהות האם על אף ביטולו של החוק, הצליחה הממשלה ליצור את התחושה כי החוק יעבור בסופו של דבר בשנית את מבחן וועדת הכספים. מכאן שאם נשלב את חזרת "הישיבה על הגדר" ואת הציפיות המחודשות לאישורו של חוק 'מס דירה שלישית', קשה להתעלם מחזרתו של תרחיש העלייה במחירי השכירות אותו תיארנו בתחילת השנה".
"למרות שמחירי השכירות חזרו להוביל בבטחה את "החלק החיובי" של המדד אנו מעריכים כי עדיין מאוד מוקדם לקבוע כי הזינוק במחירי השכירות צפוי להימשך. למרות העלייה התלת- חודשית הנאה במחירי השכירות, חודש ספטמבר היה החודש היחיד מבין השלושה בו העלייה שנרשמה לא תאמה את עונתיות הסעיף. המשמעות היא שבהחלט ייתכן שנוכל לראות תיקון שלילי להפתעה החיובית כבר בחודשים הקרובים. זה נכון שגם מחירי הדיור עצמם (הידועים בקורלציה החיובית שלהם עם מחירי השכירות) ממשיכים לעלות, אך כרגע לפחות אנו ממשיכים להעריך שהקיפאון בשוק הדיור בישראל יהיה זה בעל ההשפעה הגדולה ביותר על המחירים בשוק, וככל שיימשך זמן רב יותר כך יקשה על מחירי השכירות והדיור גם כן לחזור ולפרוץ בחדות כלפי מעלה".
- פאוול מזהיר - האינפלציה עלולה לעלות, הצמיחה תרד; הירידות מתחזקות
- מדד המחירים במרץ עלה ב-0.5% - מעל הציפיות
יונתן כץ מלידר שוקי הון: "מחירי הדיור, גם מחירי השכירות וגם מחירי הדירות לרכישה ממשיכים לעלות, זאת למרות כל מאמצי משרד האוצר להגדיל את צד ההיצע. יחד עם זאת, סביבת האינפלציה נותרה מאד נמוכה כאשר האינפלציה ללא סעיפי האנרגיה ופירות וירקות ירדה ב- 0.2% ב- 12 החודשים האחרונים, זאת בהשפעת הייסוף המתמשך בשקל, והגברת התחרותיות במשק. לא צפוי שינוי בריבית עד שהאינפלציה תתבסס אל תוך יעד האינפלציה, כנראה לא לפני אמצע 2019."
רפי כהן, מנהל השקעות מאיניפינטי: "בחודשים האחרונים ציינו את העובדה שהירידה בקצב מכירות דירות עקב המתנה של הזוגות הצעירים לתוצאות הגרלות מחיר למשתכן ויציאה הדרגתית של המשקיעים משוק הדיור מורידה את כמות היצע הדירות להשכרה, אך מעלה את הביקוש לדירות שכורות (עקב המתנת הזוגות הצעירים), ועל כן אנו צופים המשך עליות מדוד ויציב בשנים הקרובות במחירי השכירות, מעט מעל היעד החזוי העומד על 2% שנתי. בזמן שסעיף הדיור ממשיך לשמור על קצב עליות שנתי של מעל 2% ישנם לא מעט סעיפים שליליים, עיקרם מוצרים סחירים. הבולט ביניהם הוא סעיף הלבשה והנעלה, אשר מושפע בעיקר מהתחרות הגוברת במרכזי המסחר הרבים והזמנות באינטרנט שממשיכות לצבור תאוצה ולתפוס נתח שוק אמנם עדיין קטן אך הולך וגדל. תופעה שהתחזקה בארה"ב בשנים האחרונות והובילה לירידה בפדיונות בקניונים. לסיכום, למרות ההפתעה החיובית של חודש ספטמבר הגבוה מהעונתיות המאפיינת אותו בד"כ, ליבת האינפלציה נותרת נמוכה ועמה הגורמים העיקריים לכך, ביניהם התגברות התחרותיות במשק, רפורמות ממשלתיות להפחתת יוקר המחייה והתחזקות השקל מול סל המטבעות. על כן אין שינוי נראה בסביבת האינפלציה והתחזיות 12 חודשים קדימה נעות בין 0.3%-0.5%, ולכן העלאת ריבית עדיין לא נראית באופק עד התבססות האינפלציה בתוך טווח היעד של בנק ישראל."
- 2.לא ציינו שמחירי השכירות עלו (ל"ת)אורי... . 17/10/2017 02:05הגב לתגובה זו
- 1.חוסר מקצועיות. לא בדקו קצב סיומי בניה רבעוני (ל"ת)שדגכשדגכ 16/10/2017 16:31הגב לתגובה זו