הביקורת החריפה של פרופ' מנואל טרכטנברג על מדיניות הממשלה
פרופ' מנואל טרכטנברג בביקורת חריפה על מדיניות הממשלה: "נטל המסים הסמויים על משפחות צעירות בישראל גבוה מאוד. ביד אחת מורידים מסים וביד השנייה מטילים מסים סמויים על הדור הצעיר בחינוך, בריאות ותחבורה. זו הונאה ועבודה בעיניים"
לדברי פרופ' טרכטנברג: "מדינת ישראל תגיע בתוך שנה לשיתוק תחבורתי שמשבר הדיור יהיהpiece of cake בהשוואה אליו. צריך להשקיע הרבה יותר ולאורך זמן בשירותים חברתיים, ולא מתוך עודפי גביית מסים, אלא כהחלטה שלטונית"
הביקורת הקשה נאמרה הבוקר בכנס המסים השנתי שערכה פירמת פאהן קנה Grant Thornton Israel בתל-אביב. בפתיחת הכנס דיברו רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת פאהן קנה, ופרופ' מנואל טרכטנברג, חבר כנסת לשעבר מטעם המחנה הציוני, שכיהן יו"ר הוועדה לשינוי חברתי כלכלי שקמה ב-2011 בעקבות המחאה החברתית.
טרכטנברג שנתן הרצאת אורח בנושא אתגרי כלכלת ישראל ותקציב המדינה ביקר בחריפות את ממשלות ישראל בשנים האחרונות. לדבריו: "מצד אחד ביצועי המשק נעים בין טובים למצוינים בהיבטי מקרו וזו מגמה נמשכת. מצד שני יש כשל חברתי מתמשך וחוסר יציבות פוליטי שלא מסתדר עם כלכלה יציבה ופורחת. סתירה בין המקרו – משק פורח, צומח ויציב לבין המיקרו – בעיות יוקר המחיה, הדיור והתחבורה שלא באות לידי פתרון, כשאליהם נוסף חוסר יציבות פוליטי. קיים משולש עם שלושה קודקודים – כלכלה, חברה ופוליטיקה. מי שמנסה להתכחש לאחד הקודקודים חוטא למציאות"
לדבריו: "הכלכלה פורחת והמשק צומח. מאז 2004 התחלנו במסלול חד כיווני של התקדמות (למעט המשבר העולמי ב-2009). זה מסלול של צמיחה בשיעור גבוה מהממוצע של ה-OECD, עם עודף במאזן התשלומים השוטף ורזרבות של 110 מיליון דולר בבנק ישראל, סכום שלוותיקים בינינו נשמע דמיוני. יחס הרזרבות והתוצר הוא גבוה בהשוואה עולמית ושיעור האבטלה שגובהו 4.6 אחוז הוא הנמוך ביותר מזה 30 שנה ואחד הנמוכים היסטורית בישראל. שיעור ההשתתפות בתעסוקה גבוה מאד ועלה ברציפות בעשור האחרון. זהו הישג אדיר בתחום התעסוקה מכיוון שבעבר היינו בשיעור אבטלה של 11%. האינפלציה נעלמה מהאופק. המגזר הפיננסי איתן ויציב. כל זאת למרות המשבר הפיננסי של 2008 בו בנקים בעולם קרסו. אנחנו צלחנו את המשבר הזה בציונים הכי טובים כפי שניתנו לנו בקרן המטבע הבינלאומית. יחס החוב תוצר – בעבר היה סוגיה עיקרית שהכבידה על פרמיית הסיכון ותשלומי הריבית ובשנים האחרונות הוא ירד באופן סיסטמטי ל-64% בעוד שבעולם, כולל בארצות הברית, הוא הלך ועלה. פעם רצינו יחס חוב תוצר של 60% וחשבנו שמי שמגיע ליחס כזה הוא מלך. היום יש עודפי גביית מיסים. בכל הפרמטרים האלה נחלנו הצלחה כבירה. כמי שעד לא מזמן היה באופוזיציה אי אפשר להתאים את העובדות לדעות שלך ובתחום זה יש כאן הצלחה גדולה".
טרכטנברג הוסיף: "למרות זאת בשנת 2011 היתה מחאה חברתית אדירה, זה לא היה דווקא העשירון התחתון שיצא לרחובות, אלא מעמד הביניים. הסיבה היתה שאותם נתוני מקרו לא באו לידי ביטוי בחיי הפרט. משפחות עם ילדים צעירים לא יכולות לסגור את החודש ולהתמודד עם עלויות של משכנתא וגידול ילדים. מהבחינה הזו המצב היום גרוע יותר מהמצב של בני גילנו כאשר גידלנו ילדים בני שנתיים. השאלה היא איך במדינה צומחת הדור הצעיר גדל כך, גם כששני בני הזוג עובדים קשה. כאן נמצא הפרדוקס, יש סתירה בין מצב המקרו לבין התחושה הרווחת של חוסר שביעות רצון ברמה החברתית. מאז המחאה החברתית ב-2011 יש עדיין תחושה שהמצב לא התקדם. בהיבט משבר הדיור, המחירים המשיכו לעלות בשש השנים האחרונות. מאז 2009 היתה עלייה של 115% במחירי הדיור ורואים את הבעיה כשמשווים את המחיר של דירה ממוצעת מול ההכנסה הממוצעת של משפחה בישראל. למשפחה כזו אין שום סיכוי לרכוש דירה וגם שכירות היא מעבר להשגה שלה.
"בהיבט החינוך, לגדל ילדים בגיל הרך בישראל זה בלתי אפשרי מבחינת העלויות. מי שיש לו שני ילדים בגיל הרך, יש לו למעשה משכנתא שנייה. בנוסף לכך, יש קושי להגיע למקום העבודה בשל בעיית התחבורה הציבורית וכתוצאה מכך משפחה כזו צריכה להחזיק שתי מכוניות ואז התחבורה הופכת למשכנתא שלישית שיוצרת עלות מאד גבוהה. יש כאן חיבור של עלויות של הדיור, החינוך לילדים ובעיית התחבורה שמאלצת משפחות צעירות להחזיק רכבים פרטיים וכל אלה נושקים כבר להכנסה הממוצעת של משק בית.
"בפן הפוליטי בדרך כלל יש הלימה בין המצב הכלכלי ליציבות הפוליטית כפי שרואים במדינות יציבות כמו גרמניה מחד לעומת מדינות בעייתיות כמו איטליה מאידך. בישראל אין הלימה כזו. תדירות הבחירות גבוהה ונדרשים הרכבי ממשלה עם גורמים רבים דבר שגורם לחוסר יציבות, חוסר משילות וסחטנות. תפקוד הכנסת כמוסד, גם אם לא מתייחסים לכל הנקודות הקיצוניות, הוא לא טוב, בשל סיבות עומק.
"נוצר משולש מוזר בין כלכלה, חברה ופוליטיקה שלא קיים במדינה אחרת. הכלכלה חזקה, יציבה ופורחת ובו זמנית יש כשל חברתי וחוסר יציבות פוליטית. ההסבר לסתירה בין המקרו למיקרו הוא שאותם גורם שהובילו לשגשוג המקרו כלכלי הביאו לבעיות ברמת המיקרו. מאז משבר האינפלציה ב-1985 מדינת ישראל שינתה כיוון באופן דרמטי. גודל הממשלה צומצם וננקטה מדיניות של אחריות פיסקלית ומוניטרית, לצד פתיחת המשק לתחרות באמצעות הורדת מכסים, לצד הפרטה. המגמה הזו נמשכת עד היום והיא הביאה להצלחה מקרו כלכלית גדולה.
"אגף התקציבים באוצר נראה לרבים כ-bad guys אבל לדעתי מגיע להם פרס ישראל. הם נשאו את הדגל של היציאה ממשק ריכוז וסגור שהביא לעשור האבוד, פתחו את המשק ועשו את המהלך הזה. הבעיה היא שהם הלכו גשר אחד רחוק מדי והמדיניות שלהם הפכה לדוגמתית. במשל השמן והרזה, הממשלה הפכה לאנורקסית. הלכנו רחוק מדי מבחינת המשקל של הוצאות הממשלה הממשלה כחלק מהתוצר הלאומי.
"אם אנחנו רוצים להגיע בהיבט הזה לממוצע ההוצאה הציבורית בשירותים חברתיים של מדינות ה-OECD אנחנו צריכים להוציא עוד 60 מיליארד שקל לשנה ואנחנו נצטרך להתקרב ליעד הזה. בשלב הראשון צריך להגדיל את ההוצאה הציבורית השנתית בכ- 22-23 מיליארד שקל. המשבר שהאזרח חש הוא מעשה ידי אדם. ממשלות ישראל גרמו למשבר הדיור.
"ברמת המשבר התחבורתי כולנו מתלוננים על הפקקים. ב-11 שנים האחרונות שבהן נסעתי בכבישים ראיתי החמרה בנושא זה מדי חודש ואני אומר לכם 'עוד לא ראיתם כלום'. אני אומר בוודאות שמדינת ישראל תגיע לשיתוק תחבורתי בתוך שנה בערך. החישוב פשוט. בכל שנה מתווספים לצי הרכב בארץ 240,000 כלי רכב חדשים. מכיוון שהאורך הממוצע של מכונית הוא 4.5 מטר, גם אם מכפילים ב-200,000 מכוניות מקבלים צורך ב-900 קילומטרים של כבישים בכל שנה. אבל בכל שנה נסללים רק 200 קילומטרים של כבישים. לא צריך יותר כדי להבין שיהיה שיתוק תחבורתי ושנגיע למצב שבו המהירות הממוצעת בכבישים המרכזיים בישראל תהיה 10 קמ"ש וזה שיתוק תחבורתי. יש לכך מחיר כלכלי אדיר. משבר הדיור זה piece of cake לעומת השיתוק התחבורתי. אם אדם לא יכול להגיע לעבודה, זה שיתוק של מדינת ישראל. למה זה קרה? כי מדינת ישראל לא השקיעה עד לאחרונה בתחבורה ציבורית. התפיסה היתה 'שיסתדרו, יש רכב פרטי'. רכבים פרטיים זה נהדר למשרד האוצר כי הוא יכול לגבות מיסים על כל שרשרת הערך של הרכב וזה אחד ממקורות המיסוי החשובים במדינה.
"מבחינה זו גם עליית מחירי הדיור היא דבר נהדר למשרד האוצר בשל המיסוי על דיור. ככל שמחירי הדיור עולים כך גדלים עודפי המיסים וזה טוב למצב הגירעון וליחס החוב תוצר. יש תמונה ראי של המקרו והמיקרו. ביד אחת מורידים מיסים וביד שנייה מוסיפים מיסים סמויים.
"אומרים שיש חינוך חובה חינם אבל כל חודש צריך לשלם כדי שהילד שלך יוכל לצאת לטיול ולקבל תל"ן. יש חוק בריאות ממלכתי ואנחנו משלמים מס בריאות אבל לא מקבלים שירותי בריאות כוללים. אם רוצים תור סביר לרופא צריך לשלם. כדי להיות מוגנים צריך לשלם. ביד אחת הורדנו מיסים ביד השנייה הטלנו מיסוי סמוי בפרט על הדור הצעיר בהיבטי חינוך, בריאות, תחבורה. זו הונאה ועבודה בעיניים! נטל המס הישיר והעקיף בישראל אכן נמוך מה-OECD. נטל המיסים הסמויים בפרט על המשפחות הצעירות הוא גבוה מאד. העסק הזה לא יחזיק. עברנו את המחאה החברתית ההיא. אני לא מתחרט לרגע על התפקיד שמילאתי בקשר למחאה החברתית מכיוון שסברתי שצריך לתרגם את הסנטימנט הציבורי למדיניות. ממשלות ישראל כשלו בנושא הזה.
"צריכים להשקיע בשירותים חברתיים הרבה יותר, ולא מתוך עודפי המיסוי, אלא מתוך החלטה שלטונית. צריך שכל אחד מאיתנו יתרום את חלקו לשינוי הנדרש, לא באמצעות מהפכות והפגנות, אלא באמצעו נקיטת עמדה והבנת התמונה הכוללת. זה מאד חשוב לכולנו שהקול הציבורי והמקצועי יישמע ויביא לשינוי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
14.איזה בן אדם מעיק (ל"ת)אלי 03/12/2017 08:07הגב לתגובה זו4 0סגור
-
13.טרכטנברג הוא נוכל ושקרןטל 02/12/2017 12:34הגב לתגובה זו4 1המס הכי גרוע שמדינת ישראל הציבה לצעירים הוא דיור בגלל הטמטום שלו העלה את המס על הבורסה רק נזק הבן אדם, עדיף שישתוקסגור
-
12.הציע לתת וילה לכל בדואי שגזל קרקעות בנגבמדדים 29/11/2017 09:24הגב לתגובה זו4 0הסמול שכח או מעולם לא היה יהודיסגור
-
11.שקר התעסוקה במלאה.אור לגויים 22/11/2017 22:58הגב לתגובה זו1 13רמת התעסוקה בישראל נמוכה מאוד. הסטטיסטיקבה שנבחרה היא כזו שיכול לשרת את אחיזת העיניים של ממשלת ישראל. אם יש תעסוקה מלאה והמשק בצמיחה, איך זה שאין אינפלציה. התשובה ברורה. אם עברת את תקופת האבטלה והפסקת להתייצב בלשכת התעסוקה, נגרעת באופן אוטומטי מהסטטיסטיקה. הסטטיסטיקה לא מביאה בחשבון שחלק גדול מהמועסקים עובדים מחוסר ברירה במשרה חלקית בלבד ולעיתים גם בפיררוי משרה. השכר הממוצע של 8 העשירונים התחתונים עולה רק עם עליית שכר המינימום והמשמעות היא שאין תעסוקה מלאה יש אבטלה סמויה. אין במשק משרות אטרקטיביות בפיריון גבוהה שיפצו אותך בשכר גבוהה. ולכן מספר הרעבים הולך וגדל יחד עם חסרי דיור, יחד עם עלייה בעוני ובאי השיווין. בקיצור עובדים עלינו ביניים !!סגור
-
10.טרכטר מה ????עומר 22/11/2017 22:38הגב לתגובה זו4 9חזור לאוניברסיטה. פרופסורסגור
- טען עוד
-
9.שיחזור לאוניברסיטה וילמד את הכלכלנים לעתיד איך להפסידעלאק כלכלן 22/11/2017 22:26הגב לתגובה זו14 1בבורסהסגור
-
8.לגבי תחבורה-המצב קטסטרופה והולך ומחמירחמוץ 22/11/2017 20:32הגב לתגובה זו4 15לגבי חינוך ובריאות. ככה מחסלים את החלשים.סגור
-
7.לא ירחק היום ושר אוצר כלשהו יתראיין כמו השקרן כחלון עםמחדל הפנסיה 22/11/2017 20:27הגב לתגובה זו5 15הבשורה על הבטוח הסעודי שהוא בעצם מציאת סידור למקושרים שחדוה בר זרקה לכלבים ככך יתראיין שר האוצר הבא על מחדל הפנסיה .יסתבר לכולם שאין פנסיה כי הממשלה חגגה עם המס והבריחה את כולם ואין להם פנסיה חלף עם הרוחסגור
-
6.עוד אחד שמחפש יחצ, נמאס ממנו כבר, שילך יישן על הבטן (ל"ת)איףףף 22/11/2017 18:46הגב לתגובה זו21 0סגור
-
5.טרטנברג,עובר בטל (ל"ת)reuven.hus 22/11/2017 18:20הגב לתגובה זו23 0סגור
-
4.מזכיר את הגאון הכלכלי לפיד שהביא את שישינסקי על כילפרופסור הזוי 22/11/2017 18:12הגב לתגובה זו26 0ואמר"עכשיו המדינה תקבל דיבידנדים ולא המשקיעים" זה בדיוק מה שעשה טרכטנברג המדינה מקבלת דיבידנדים ומיסים מהבורסה ולא המשקיעים אז למה שנשקיע ואם אין כסף לא קונים כלום. כך ששכרכם יצא בהפסדכם. בשביל להיות כאלה מטומטמים לא צריך בגרות וגם לא צריך פרופסורה. לפחות הוא הבין שכדאי לו לחזור לאקדמיה שם הנייר סובל הכל והסטודנטים יעבירו זמן עד לתואר .סגור
-
3.העלאת מס הבורסה כדי לממן ילד בן 3 בגן היא מס עקיףטראח בום 22/11/2017 18:06הגב לתגובה זו32 0גם משלמים כל החיים עבור גן לשנה אחת. גם כל שקל שיחסך בבורסה יהיה עליו מס לפני שהוא מקשקש ומבלבל את המוח שיקח אחריות על המס הגדול בבורסה שתקע את הבורסה . יחד עם הגאון התורן לפיד שהביא מס מחזור שעומד כעת על 803 אלףשח למה שנשקיע גם לשלם מס גם להפסיד וגם להתעסק עם דיווח על כלום ושום דבר כשבלאו הכי מורידים לנו את המס ישירות.סגור
-
2.הרס את הבורסה עם העלאת המס. וגם אמר שטעה אז אין סיבההגאון הכלכלי 22/11/2017 17:39הגב לתגובה זו32 0להקשיב לדבריו . מה גם שהוא פרש. הוא כבר דמיין את עצמו כשר האוצר בממשלת המחנה הציוני עם כל הבולשביקים שהוא אחד מהם. במחאה הוא סיפר שהבת שלו ישבה באוהלים אם לה אין כסף עם שני הורים שמרויחים יותר ממה שמגיע להם . אז מה אנחנו נגידסגור
-
1.האיש הכי הזוי בעשור האחרוןאזרח פשוט 22/11/2017 17:37הגב לתגובה זו33 0בגלל ה"מחאה החברתית " והדוח שלו, שרפו את הבורסה בישראל בעליית מיסוי שוק ההון. התוצאה - עלייה חדה בנדלן. ירידה בתשואות של הפנסיות של כולנו. איש מסוכןסגור