יו"ר רשות ני"ע היוצא, האוזר: "ערכו של הביטקוין יצא משליטה"

"זה נראה כמו בועה ומריח כמו בועה. המרדף אחר ההשקעה בביטקוין מזכיר לי את הבהלה לזהב במאה ה-19"
 | 
telegram
(4)

"אין מנוס מלעשות סדר בתחום המטבעות הדיגיטליים. חייבים להבחין בין בלוקצ'יין, ביטקוין ו-ICOs. בלוקצ'יין היא טכנולוגיה לגיטימית שתהיה חלק מחיינו. אנחנו נאמץ אותה, והיא תאפשר הורדת עלויות למשקיעים. ביטקוין הוא אמצעי תשלום דיגיטלי שדומה שערכו יצא משליטה. בנוגע אליו יש סכנה שמדובר בבועה, שאחד המאפיינים שלה הוא תופעת העדר. לדעתי זה נראה כמו בועה, מריח כמו בועה. המרדף אחר ההשקעה בביטקוין מזכיר לי את הבהלה לזהב במאה ה-19", כך אמר יו"ר הרשות לניירות ערך היוצא פרופ' שמואל האוזר אשר נאם הבוקר בכנס התאגידים של הרשות בראשון לציון.

עוד הוסיף האוזר בנוגע למטבעות הדיגיטליים: "לגבי ICOs – טוקן דיגיטלי, הסיפור שונה. נהיה חייבים לעשות סדר בשוק ולהגדיר לעצמנו ולשוק מה זו החיה הזו. בין השאר, נצטרך לשקול הרחבה של תחולת הפיקוח על מטבע ניירות ערך ולהגדיר מסגרת רגולטורית מתאימה ושונה מזו שאנחנו מכירים בהנפקת ניירות ערך. נושא המטבעות הדיגיטליים והנפקתם חייב לקבל התייחסות רגולטורית אוהדת, אולי אפילו נועזת במידה מסויימת כדי לתת סיכוי לאפשרות לפתח מרכז פיננסי בינלאומי למטבע ניירות ערך מהסוג של ICOs. יחד עם זאת, המסגרת הרגולטורית תצטרך לגלות מידה של פטרנליזם כדי להבטיח שלא יהיו גופים שיהפכו את עולם המטבעות הדיגיטליים למוטציה של תעשיית האופציות הבינאריות". 

בהתייחס לעזיבתו הצפויה אמר האוזר: "אלה היו שנים של עשייה; שנים של זיהוי אתגרים ומציאת פתרונות; שנים של ניווט במים סוערים לפי מפת דרכים; שנים של ייזום והשלמה של הליכי חקיקה מורכבים וחדשניים; שנים של קבלת החלטות מתוך אחריות כבדה לכספי המשקיעים ולאמון הציבור בשוק ההון; שנים שבהן הוריתי על פתיחת עשרות חקירות פליליות ובירורים מנהליים; שנים שבהן זכיתי להוביל אנשים נפלאים בגוף איכותי ומיוחד. לעניות דעתי, אני עוזב את הרשות בשיא של עשייה, ובשיא של הכרה באיכות העשייה והפעילות בהגנה על המשקיעים. מבחינתי, הגנה על משקיעים חייבת להיעשות בהקשר הרחב של טובת כלל השוק, והיא כוללת גם קידום מוצרים חדשים ויצירת שוק יעיל לטובת החברות, לטובת המשקיעים ולטובת המשק הכלכלי".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנוגע לשינוי המבנה בבורסה אמר האוזר: הבורסה היתה נכה מבחינה מבנית, כשבעלי הבורסה היו גם חברי הבורסה. השינוי המבני הולך לנתק את הקשר בין הבעלות על הבורסה לחברות בבורסה. השינוי המבני בבורסה יבטל את ההגמוניה של הבנקים בבורסה; יפתור את ניגוד העניינים המובנה בו היו מצויים הבנקים; ויביא גם לשינוי מבנה הדירקטוריון בבורסה, שיהיה דומה לזה של חברה ציבורית עם רוב של דירקטורים בלתי תלויים. כבר כיום, בעקבות השינוי המבני, אנחנו יודעים שיש כמה בורסות חשובות - בארה"ב, קנדה, אירופה ובמזרח הרחוק - שמתעניינות בשיתוף פעולה עם הבורסה בת"א. כבר כיום אנחנו עדים לכמעט 30 הנפקות חדשות, רובן במניות והשאר באג"ח, וכן לגידול של עשרות אחוזים בהיקפי המסחר".

בהתייחס לעניין האכיפה אמר האוזר: "אין בכוונתנו להקל כהוא זה עם גורמים שמחליטים לעבור על הכללים. הראינו שאין לנו סבלנות וסובלנות להפרות דין חמורות, ולא משנה לנו כמה בכיר, עשיר, או מפורסם המנהל או בעל השליטה. גם לא משנה לנו כמה גדולה ומרכזית החברה המעורבת. כולם שווים בפני החוק. הרשות התייעלה באמצעים טכנולוגיים חדשניים ופורצי דרך שפיתחנו, כדי לייעל ולזרז את התהליכים. אמצעים אלה מאפשרים לנו היום לסיים חקירות ענק בתוך חודשים ספורים. ומי שחושב על 'בזק' אינו טועה. האמצעים הללו איפשרו לנו לסיים את החקירה הזאת ביסודיות וללא עיגולי פינות".

את האוזר צפויה להחליף ענת גואטה, אשר הייתה שותפה לייסוד אנטרופי שירותי מחקר כלכלי וכיהנה כמנכ"לית החברה בשנים 2010-2017, אך בשוק נשמעים קולות שאינם סבורים כי היא בהכרח הבחירה הנכונה לתפקיד. (לכתבה המלאה)
 


תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    ערך הביטקוין
    בזיל 04/12/2017 18:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ערך הביטקוין הוא אפס בדיוק כמו ערך השטרות שלנו. ההבדל הוא שיש כמות מוגבלת של ביטקוין כך שאם ישנו שימוש בביטקוין, הוא בסופו של דבר עדיף על ערך שטרות שאפשר להדפיס מהם ללא גבול.
    סגור
  • 3.
    צריך לפקח
    מדבר בהגיון 04/12/2017 12:54
    הגב לתגובה זו
    0 2
    וצריך ללמוד להבחין בין חברות שיש להם מה למכור בבלוקציין וכיו"ב לבין כאלה שסתם רוצים להשתתף החגיגה
    סגור
  • 2.
    מחיר הביטקוין לא יכול לצאת משליטה
    מגיב 04/12/2017 12:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כי הוא מעולם לא היה בשליטה. מכאן גם עוצמתו. המדינה צריכה להפנים שהיא לא יכולה לדחוף את היד
    סגור
  • 1.
    הבהלה לזהב???
    משקיע 04/12/2017 12:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הבהלה לזהב מתייחסת לגאות העצומה של חיפושי זהב במאה ה19 בעיקר בקליפורניה. אין לה קשר למחיר הזהב. מה שצריף להטריד את האוזר הוא הרצת הנכסים הפיננסיים שמבצעים הבנקים המרכזיים באמצעות הדפסת כסף ללא מעצורים. משקיעים תמימים ימצאו את ערך השקעותיהם הסולידיות צונח כמו ערך מטבעות ההבל בהם הן נקובות. למשל הדולר צנח בערכו הריאלי ב97% מאז הוקם הבנק הפדרלי. זוכרים את הלירה?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות