בניה חדשה נדל"ן נדלן שוק הדיור בניין דירות תל אביב
צילום: Istock

הקיפאון בשוק הנדל"ן נמשך - ירידה של 10% בעסקאות בינואר

מכירות המשקיעים בחודש זה רשמו גידול חריג של 40% בהשוואה לחודש דצמבר ברקע לתום תקופת "החסימה" למכירת דירות במיסוי ליניארי

מורן ישעיהו | (5)

הקיפאון בשוק הנדל"ן נמשך בדגש על שוק הדירות החדשות. זאת לאחר שבחודש ינואר 2018 נרשמו 9,000 עסקאות חדשות ויד שנייה. בניכוי מכירות במסגרת "מחיר למשתכן" ירד סך העסקאות ב-10% לעומת ינואר אשתקד, כאשר ביחס לחודש דצמבר דווקא נרשמה עלייה במספר העסקאות במחירי שוק. כך על פי סקירה שמפרסם היום (א') הכלכלן הראשי במשרד האוצר.

עוד עולה כי בפלח השוק של דירות יד שניה חלה התאוששות במכירות בהשוואה לדצמבר, זאת על רקע גידול חריג של 40% במכירות המשקיעים עם תום תקופת "החסימה" למכירת דירות בשיטת החישוב הלינארי, המעניקה הטבת מס ומאפשרת לפרוש את הרווח על פני מספר שנים.

הגידול החד במכירות מעיד על השפעת המגבלה. כזכור, עם כניסתו לתוקף של ביטול הפטור ממס שבח על משקיעים, החל בינואר 2014, ניתנה למשקיעים אפשרות לנצל מכירה של עד שתי דירות בחישוב מס בשיטה הליניארית, זאת עד תום 2017. כל מכירה של דירה שלישית ומעלה בין השנים 2017-2014 הייתה מביאה את המשקיע לשיעור מס השבח הסטטוטורי הרגיל, העומד על 25 אחוזים.

באוצר מציינים כי הרקע למגבלה זו היה החשש של המחוקק ל"זריקה" גורפת של דירות ע"י משקיעים, עם ביטולו של הפטור ממס שבח, ולפיכך נקבעה תקופת מעבר של ארבע שנים, במהלכן "ישתחררו" חלקית, באופן מבוקר דירות אלו.

שיעור הדירות שנמכרו על ידי משקיעים, שבעליהן כבר ניצלו קודם לכן לפחות מכירה אחת בשיטת החישוב הלינארית:

במונחים כמותיים הסתכמו מכירות המשקיעים בינואר ב-2.2 אלף דירות, הרמה הגבוהה ביותר מאז מרץ אשתקד, כאשר במהלך הרבעון הראשון אשתקד היתה רמת מכירות המשקיעים גבוהה, על רקע החשש מיישום של "מס דירה שלישית".

משקל המשקיעים בסך הרכישות בחודש ינואר עמד על 17%, גבוה ב-1 נקודת אחוז בהשוואה לחודש הקודם כמו גם בהשוואה לינואר אשתקד. גידול זה מוסבר בעיקר בגל המכירות של המשקיעים, אשר בחלקם הקטן נרכש על ידי משקיעים אחרים. "מלאי" הדירות המוחזק בידי משקיעים ירד בחודש ינואר ב-650 דירות, גבוה פי 6 מאשר ירידת מלאי זה בחודש דצמבר.

קיראו עוד ב"נדל"ן"

רכישות הזוגות הצעירים הסתכמו בחודש ינואר ב-4.3 אלף דירות, מהן כ-500 במסגרת "מחיר למשתכן". בניכוי מכירות מוזלות אלו, נרשמה ירידה של 7 אחוזים ברכישות הזוגות הצעירים. ביחס לדצמבר עלו רכישות אלו בשיעור של 16 אחוזים, כאשר גידול זה מתרכז באזור המרכז, בפרט בדירות חדשות. 

רכישות משפרי הדיור הסתכמו בחודש ינואר ב-3.1 אלף דירות, ללא שינוי בהשוואה לחודש הקודם וירידה חדה של 16 אחוזים בהשוואה לינואר אשתקד. זאת בהמשך לשיעור ירידה חדים מאז מרץ אשתקד.  

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    משה 12/03/2018 08:07
    הגב לתגובה זו
    כתבה מטעה אחוז המכירות גדל ולא ירד מפני שהרוכשים במחיר למשתכן בינואר הינם כ-20 אחוז הפלח המכירות הכללי לכן בסך הכל הביקוש גדל כמוכן כפי שכתבתי בעבר אין רווח למי שקונה במחיר למשתכן מכמה סיבות הראשונה איכות הבנייה סיכון קבלן בעבודה במחיר שקבעה המדינה מדד תשומות הבנייה וזמן תשלום שכר הדירה כמו כן בעיות תשתית שעלולות להגרם לאחר בניית הפרוייקט
  • 4.
    אני סומך על כחלון שיוריד עוד כשנה ב30 אחוז את מחיר הדיר (ל"ת)
    בני 11/03/2018 17:36
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    כלכלן 11/03/2018 16:38
    הגב לתגובה זו
    נהיה האקליפטוסים שמייבשים את הביצה הזו שנקראת שוק הנדלן, הוא צריך להיקרא שוק העושק של המעמד הבינוני ומטה
  • 2.
    ליאור 11/03/2018 16:11
    הגב לתגובה זו
    ודורשת המון תיקונים כי בעלי המקצוע מחפפים ודורשים שכר מופקע
  • 1.
    כותרת קומבינה!! 11/03/2018 15:57
    הגב לתגובה זו
    ועם מחיר למשתכן יש בכלל עליה בכמות העסקאות..