הטכנולוגיה הישראלית מקדימה את העולם. האם היא גם מובילה?
התמריץ שממשלת ישראל חייבת לספק למובילות הישראליות כדי להתחרות בהצעות המפתות של הענקיות האמריקאיות; האם היזמים יתגייסו למהלך?
הגיע הזמן, ביום הולדת השבעים של המדינה, שממשלת ישראל תתחיל לחשוב ברצינות כיצד אפשר להפוך את ה-StartUp nation שתרבות האקזיט מובילה אותה למדינה שעוזרת ליזמי הסטארט-אפ ומנהלי החברות להמשיך ולבנות חברות מובילות גלובלית.
לאור מעמדה הייחודי של ישראל בתהליך ההתקדמות הטכנולוגית ויכולות הפיתוח המופלאות כאן, חייבת המדינה לייצר סביבת עסקים תומכת שתעזור לחברות, למנהלים וליזמים ישראלים להתחיל "לייצר" חברות נישה מובילות גלובלית, להשתחרר ממנטליות האקזיט ולעבור לבניית חברות רב לאומיות.
על מנת להצליח במהלך כזה חייבת המדינה, באמצעות חינוך, עזרה בשליחת מנהלים לבתי ספר לניהול מובילים בעולם והכי חשוב בתמיכה עסקית וזאת על מנת "לעזור" ליזמים ומנהלים לוותר על הרווח המהיר שמציע האקזיט ולבחור בדרך הקשה יותר אבל בעלת הפוטנציאל הגדול בהרבה של בניית חברות גדולות/גלובליות.
לא מדובר במהלך קל. זה מהלך שמצריך יזמים ומנהלים של חברות ישראליות מבוקשות, במיוחד בתחום ההייטק, לוותר על התעשרות מיידית ונוחיות בהמשך הפעילות תחת ההגנה והתמיכה של החברות הגלובליות הרוכשות ולצעוד בדרך הקשה של בניית חברה גלובלית בעצמם בשווקים תחרותיים ובנחיתות לעומת חברות גדולות קיימות.
נכון לרגע זה, מעמדה המיוחד של תעשיית הטכנולוגיה הישראלית בתהליך ההתקדמות של מהפכת הטכנולוגיה פותח ליזם-מנהל הישראלי שהוכיח עצמו בפתוח מוצרי נישה ותהליכים להצליח "ללכת לבד" ובתנאי שהסביבה העסקית בה הוא פועל תשתנה לידידותית. לנו אין ספק שאם יזמים ומנהלי חברות ירגישו שהם יכולים לעשות זאת הם יבחרו בדרך החדשה.
"טבע שנייה"? הצעת החלומות של מובילאיי
קחו כדוגמה חברה כמו מובילאיי שהצליחה לפתח וליצר מוצרים מבוקשים ביותר לנישות האבטחה לרכב, נישות שללא כל ספק יהפכו לנישות ענק וש"הצלחה" בהן יכלה להוביל את מובילאיי לממדי ענק, מהסוג שהייתה בעבר טבע ובזמן קצר בהרבה.
בעוד מייסדי מובילאיי מתקרבים להצלחה העסקית האדירה שמעבר לפינה, מגיעה הצעת רכש של 15 מיליארד דולרים, סכום שאפילו בחלומות הוורודים ביותר היזמים לא חלמו עליו ושמגיע מענקית גלובלית כמו אינטל. לא רק זה אלא שאינטל מבטיחה לבעלי החברה שהם ימשיכו לנהל כרגיל ובמשכורות נאות, עם אופציות למניות וכו' ושהחברה תישאר בישראל לעד.
מייסדי מובילאיי צריכים לשקול בין ההצעה הבלתי תאומן של אינטל לבין דחיית ההצעה וניסיון להמשיך ולקדם החברה בעצמם ומהסביבה העסקית במדינת ישראל. הם צריכים להחליט בין המשך הפרויקט כאנשים עשירים מאוד ובגיבויה/חיבוקה של אינטל לבין הניסיון להמשיך ולהגיע בעצמם לחברה מובילה מה שללא ספק יבטיח להם, במקרה של "הצלחה", הרבה יותר ממה שנותנת להם אינטל היום.
ההצעה שלנו לשקול בין האלטרנטיבות הנ"ל תתקבל, בישראל, כמטורפת, מי בכלל יחשוב פעמיים? שהרי לא רק שבעלי החברה, באם ינסו להמשיך בעצמם, יוותרו על התעשרות רצינית ביותר ומיידית אלא שהדרך עבורם להשגת המטרה שבגללה הקימו החברה מלכתחילה, להפוך לחברה מובילה גלובלית בתחום ניהול הסיכונים ברכב, רכב אוטונומי וכו', תהיה קשה בהרבה לבד מאשר באמצעות הצעתה של אינטל.
"זה גם רע לישראל", יגידו לכם המייבינים, "שהרי קופת המדינה מתמלאת ומובילאיי תישאר בישראל". אלא שבשורה התחתונה רכישת מובילאיי ע"י אינטל שלגבי המייסדים ולגבי מדינת ישראל נראית כרגע פנטסטית, "גאווה ישראלית" והכל, עלולה להתפתח למשהו רע אם חלילה יגיע יום שאינטל, מסיבות כדאיות משלה, תחליט להחליף את ישראל, כמרכז פתוח, להודו למשל ואו אז היא לוקחת אתה לא רק את המוצרים המופלאים שמובילאיי כבר פיתחה אלא גם את כל הידע שצברה בפתוח ואת מוחותיהם של האנשים המדהימים שעובדים במובילאיי שהרי החברה שייכת לה.
הטענה שלנו היא שאם מובילאיי הייתה ממשיכה להתקדם לבדה ומצליחה להגיע למעמד מוביל גלובלי בנישות העיסוק שלה התוצאה הכלכלית לבעלי המניות ולמדינה, הייתה עדיפה בהרבה. חברה כמובילאיי, עם הנהלה טובה (שיש לה) ובסביבת עסקים ידידותית (שאין לה) יכולה לעשות זאת.
תרחיש האימים של תעשיית ההייטק
מה היא "סביבה עסקית ידידותית"? סביבה תומכת שנוח וקל לעבוד ולהתקדם בה, שהרשויות עושות הכל להקל על החברה להתקדם. כן, סביבה מסבסדת. אם מדינת ישראל לא תייצר סביבה כזו יגיע יום שסופה של תעשיית ההייטק הישראלית יהיה כסופן של תעשיות ישראליות אחרות שהתחילו בתרועה וסיימו בקול ענות חלושה. אלו שטוענים שהחדשנות והיכולות הטכנולוגיות בישראל ימשיכו להיווצר לעד וסטארטאפים חלומיים ימשיכו לצמוח כפטריות לאחר הגשם אינם יודעים על מה הם מדברים.
בעולם של מהפכת אינפורמציה, לא רק שהיתרונות היחסיים (8200, מכוני המחקר וכו') ילכו וייעלמו אלא שלב תעשיית ההייטק, הקניין הרוחני, הנכס הגדול ביותר שיש לישראל כרגע, יהיה בידי זרים, האקזיטים מדללים אותו. הסכום שקיבלה מובילאיי על סך 15 מיליארד שקל או המיליארד ששילמו עבור וייז לא שולמו בעבור ההערכה הכלכלית של השווי.
חלק משמעותי מההצעות היה בגלל נכסי ה-IP שמחזיקות החברות, כולל אפילו אלו שעדיין טמונים בראשי העובדים, שייכים לחברות שרכשו. שום עו"ד מבריק לא ישכנע אותנו שאם אינטל תחליט להעביר את האופרציה הישראלית להודו או לאירלנד מישהו יוכל למנוע זאת ומי שמבטיח שזה לא יקרה פשוט מרמה את עצמו.
מדוע שבעלי מובילאיי יחשבו בכלל על סירוב להצעת אינטל?
בהכירנו יזמים רבים אין לנו ספק שבלבם ואם היו מאמינים שזה אפשרי מישראל היו מעדיפים להוביל את מובילאיי שתהיה כמו "טבע שנייה", נבידייה (סימול: NVDA) ישראלית. אבל להקים חברה גלובלית מובילה מארץ הקודש זה לא דבר שבתנאים הנוכחיים מישהו יעדיף על אקזיט.
אלי הורוביץ ז"ל ענה לנו בעבר לשאלה, "איך הצלחת להעלות את טבע לרמתה?". "הצלחתי", אמר האיש הגדול, "למרות שעשיתי זאת בישראל כי אני ציוני עקשן אבל בפעם הבאה אעשה זאת מפנסילבניה". אנשים שפיתחו מוצר טכנולוגי, המשיכו להתקדם לכיוון השוק, הנפיקו וצמחו, אנשים כמו דב מורן, בני לנדא, אייל וולדמן, גדעון וורטהייזר, פרופסור שעשוע, דוויד ארזיוהדומים להם לא הקימו את חברות הפאר שהקימו בגלל האקזיט.
אין לי ספק שהמטרה של כל אחד ממייסדי החברות הישראליות שהצליחו הייתה להצליח כמו טבע ויותר אבל "הסביבה הישראלית" גרמה להם לבחור באקזיט. האמינו לי שעם כמה מאלו שעשו אקזיטים דיברנו על כך. בשורה התחתונה, מה שעשו יזמי קוואלקום או נבידיה יכלו לעשות מייסדי מובילאיי וללא ספק היו עושים זאת אם היו פועלים מפאלו אלטו.
המשקיע הגדול פרד אדלר, "האבא של ג'אנאטק" שהשקיע בתחום הביוטכנולוגיה הישראלית, האמין, בשנות ה-80, שמדינה כישראל שכבר אז הובילה במגוון רחב של נישות טכנולוגיה חדשות, שמלאה במכוני מחקר מהסוג של וייצמן, הטכניון והאוניברסיטאות, כולם ברמה מהגבוהות בעולם ונתמכת מו"פ של מערכת הביטחון, תייצר מספר גדול של חברות שיובילו גלובלית? "מה יש לג'אנאטק", אמר פעם, "שאין לביוטכנולוגיה כללית, לאינטרפארם או במכון וייצמן?".
כמו באמריקה וצרפת - ממשלת ישראל חייבת "לעודד" את התעשייה
אבל, עובדה היא שלמרות כל היכולות והתשתיות יצאה מישראל רק חברה אחת Large cap גלובלית, טבע (סימול: TEVA). אז מה התשובה במקובלת במקומותינו לכך? "לטבע היה אלי הורוביץ ז"ל", זה רציני? בכל מדינת היהודים לא יכולים לגדול כמה אלי הורוביץ? האם אנשים כמו אלו שהזכרנו קודם ואחרים אינם מסוגלים לעשות את שעשה הורוביץ? בטח שמסוגלים אבל ה-Incentive לכך חלש יחסית לאלטרנטיבות.
ה-Incentive הולך ונחלש כי חברות הענק האמריקאיות, ולא רק הן, למדו ממזמן את "הפטנט" לגבי חברות הטכנולוגיה הישראליות בהן הן חפצות. הן מבינות את הדילמה של היזם הישראלי, את התרבות בה הוא חי, את הקשיים ולכן הן עושות בדיקה מדוקדקת לגבי ערך החברה בה הן מעוניינות ובודקות בכמה מעריכים הבעלים את החברה שלהם ואו אז מציעות הצעה שכפולה ומשולשת מההערכות שקיבלו והפיתוי למכור גדל בהתאם.
כבר בשנות ה-80 היו לישראל כמה וכמה חברות שהובילו נישות טכנולוגיות מבטיחות. כל אותן נישות מימשו עצמן והפכו לתעשיות ענק אבל אף לא אחת מאותן החברות הישראליות שהובילו את אותן נישות, שרדה. הייתה אז סייטקס שהובילה את נישת ההדפסה הדיגיטלית שכולם ניבאו לה גדולות ונצורות (לנישה וגם לסייטקס).
האם אפי ארזי ז"ל לא מסוגל היה להוביל את סייטקס למקום מוביל בתעשייה? בטוח שכן אבל ה"סביבה" לא הייתה ידידותית כדי שיתמיד אז עבר לסן פרנסיסקו והקים את EFFI. הייתה אלסינט שלצד ג'נרל אלקטריק הובילה את תחום ההדמיה הרפואית. בשנת 1984 הייתה אלסינט החברה היחידה בעולם שהציעה מוצרים עבור כל טכנולוגיות ההדמיה הרפואית ובניו יורק דברו אז על "חברת הענק לציוד רפואי שמתפתחת בישראל ותתחרה ב-GE".
הכרנו היטב את ד"ר אברהם סוכמי, מייסד ומנכ"ל החברה שבאותם ימים האמין בכל לבו שאלסינט אכן תכבוש את העולם אבל קרה אשר קרה ואלסינט כבר לא קיימת ולא רק בגלל שסוחמי "מעד". ומה באשר לסקטור התכנה? מישהו יוכל לטעון שקבוצת רד-בינת של הזיסאפלים לא יכלה להפוך ל-SAP או אורקל Look alike. זוכרים את לוז? החברה הראשונה בעולם שבשנות ה-80 הקימה, בקליפורניה, את תחנת הכוח התרמו-סולארית הראשונה בעולם שמתבססת על אנרגיה סולארית לייצור חשמל (שעובדת עד היום בבעלות BrightSource Energy מקליפורניה) ואפילו את ICQ לא צריך לשכוח. אחרי הכל, אותם 4 ילדים מופלאים הרימו את הרשת החברתית הראשונה בעולם.
ישראל הובילה את העולם בטכנולוגיות שיצרו ענקי תעשייה, חלקם על "התחלה ישראלית", על קניין רוחני ישראלי. הטיפול במים למשל. האם ישראל לא יכלה להעתיק "העידוד" הצרפתי? חברות צרפתיות מובילות היום גלובלית בתחום כי ממשלות צרפת "עודדו", כבר בתחילת במאה שעברה את התעשייה.
תחום הביוטכנולוגיה
על אינטרפארם וביו טכנולוגיה כללית שמעתם? תבדקו כמה חברות ענק קיימות בשוק ושפרצו על גבי האינטרפרון והורמוני הגדילה. "זו", אמר לנו מנהל הסינדיקט של ליהמן שהנפיק את אינטרפארם בתחילת שנות השמונים, "עם מנכ"ל כמו ישראל מקוב וגיבוי מדעי של מכון וייצמן ואנשים ברמה של פרופסור מישל רבל ומרתה ויינשטוק תתחרה באמג'ן", אז איפה אינטרפארם ואיפה אמג'ן?
יותר מכך, תבדקו את השפעת ה-IP של איטרפארם ז"ל על Merck Group הענקית מאז רכשה את Ares-Serono S.A שרכשה את אינטרפארם ומישהו יעז לטעון שמקוב, בסביבה "ידידותית", לא מסוגל לייצר חברה גלובלית? מישהו כאן מאמין שאת תנובה קנו בגלל הקוטג' או את מכתשים רק בגלל חומרי ההדברה שהם מוכרים? זה הכל IP שירד מהארץ, מישהו חישבן את עלות ה IP הישראלי שבשימוש זרים, באינטל לבטח מחשבנים.
ישראל היא תופעה שמבחינת ההצלחה הכלכלית/חברתית/בטחונית אין לה אח ורע בהיסטוריה האנושית. בגיל 70 היא בהחלט מסוגלת להוציא חברות מובילות גלובלית.
** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
7.MO מדווחת מחר 26/4 לפני פתיחת המסחר (ל"ת)Altria Group 25/04/2018 22:40הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.נהדר, שלמה.דגן 24/04/2018 12:49הגב לתגובה זו3 0.סגור
-
5.ראדאנחום 23/04/2018 22:00הגב לתגובה זו0 0שלום מר גרינברג, מה שלומך? כרגיל, תענוג לקרוא את הכתבות שלך! אחד מהטכנולוגיות המדהימות שפיתחו בארץ הקודש היא המכ"ם של ראדא המשולבת בחץ דורבן.כידוע, החברה נמצאת בשיתוף עם תעש בנושא.איך לדעתך תשפיע מכירת תעש לאלביט, על המכירות של ראדא? תודה מראש....סגור
-
אין לי מושג (ל"ת)שלמה גרינברג 24/04/2018 12:14הגב לתגובה זו1 0סגור
-
תודה (ל"ת)נחום 25/04/2018 02:36הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
4.פיליפ מוריס ואלטריהניב 20/04/2018 17:44הגב לתגובה זו1 0שתיהן צללו בחדות לנמוך 52 שבועות שלהן אחרי הדוח של פיליפ מוריסהאם לדעתך הדוח ממש גרוע?תודהסגור
-
שאלתם מספר פעמים בכתבה הקודמת ועניתי (ל"ת)שלמה גרינברג 22/04/2018 19:25הגב לתגובה זו1 0סגור
-
לא (ל"ת)שלמה גרינברג 21/04/2018 08:09הגב לתגובה זו1 0סגור
-
מדהים שהיה בארץ רמז קטנטן לקטסטורפה שתתרחש במניהאמיר 22/04/2018 17:47הגב לתגובה זו0 0הם העלו מחירים בארץ וציפו ששאר היצרנים יעלו איתם - כשזה לא התרחש הם נאלצו להוריד את המחיר בחזרה. זה דבר חסר תקדים לדעתי. (מתוך כלכליסט - פחות מחודש אחרי שהעלתה את מחירי הסיגריות, פיליפ מוריס מורידה מחירים יבואניץ מוצרי הטבק הוזילה את מחירי הטבק לגלגול ב-7 שקלים לחפיסה והורידה בשקל את מחירי חפיסות הסיגריות במותגיה נורית קדוש 10:4429.03.18 פחות מחודש אחרי שהעלתה מחירים, פיליפ מוריס, חוזרת למחירון הקודם. יבואנית מוצרי הטבק שמחזיקה מעל 50% מהשוק, הורידה את מחירי הטבק לגלגול ב-7 שקלים לחפיסה והורידה ב-1 שקל את מחירי חפיסות הסיגריות במותגיה. הערכות בענף הקמעונאות הן כי החברה ציפתה שכפי שבדרך כלל קורה, מתחרותיה גלוברנדס ודובק יעלו בעקבותיה את מחירי הסיגריות שהן משווקות. כשהדבר לא קרה במשך כחודש, החזירה החברה את המחירים שהיו קודם להתייקרות. על רקע זה, לא צפויות גלוברנדס ודובק להוריד מחירים, כיוון שלא העלו אותם.סגור
-
אתה באמת קושר את זה למניות? (ל"ת)שלמה גרינברג 22/04/2018 19:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
מסתבר שהם ניסו להעלות מחירים בכול המזרח התיכון ואפריקהאמיר 23/04/2018 11:48הגב לתגובה זו0 0כי זה סיפור שחזר על עצמו בכול המזרח התיכון ואפריקה - החברה ניסתה לפצות על מכירות קטנות יותר על ידי העלאת מחירים וזה לא הצליח (לא בדקתי אם בכול אפריקה והמזרח התיכון הם גם הורידו מחירים בחזרה). East Asia and Latin America were strong, but revenues were down in the Middle East and Africa, as the company sought to offset lower volumes with price hikes. Revenues from what the company calls “reduced risk products” like iQoS, which heats tobacco without setting it on fire, doubled, but were still just 16% of the total.סגור
-
דוגמה קלאסית של תרבות הכותותשלמה גרינברג 23/04/2018 17:58הגב לתגובה זו1 0מדוע שלא תטרח ותעבור על דוחו"ת 2017 והרבעון האחרון ותגלה שהמכירות בעלייה וכך גם הרווח התפעולי. "כי זה סיפור שחזר על עצמו בכול המזרח התיכון ואפריקה" אתה כותב וזה אומר מה לגבי החברות? בקטע האנגלי שהבאת מופיע, East Asia and Latin America were strong.תבדוק מה אחוז המכירות במזרח התיכון ובאפריקה לעומת האחוז במזרח אסיהסגור
-
"cancellations are slowing"חיים 24/04/2018 10:40הגב לתגובה זו0 0לא אשכח את המשפט הזה משיחות ועידה עם מנהלים בשיא המשבר של שנת 2000. חברות מקבלות עוד ועוד ועוד ביטולים של הזמנות חדשות אבל זה מוצג באור חיובי - כי קצב הביטולים של הזמנות נהיה איטי יותר. כך לדעתי צריך להתייחס גם לדוחות של חברות הטבק - כי המכירות עולות מרבעון לרבעון - אבל הסיפור הוא אחר. אם במדינות כמו סעודיה יש ירידה במכירות אז מדובר ברעידת אדמה ענקית.סגור
-
כותרות אבל המניה ירדה 20 אחוז ב 4 ימי מסחראלי 24/04/2018 10:20הגב לתגובה זו0 0בכתבות שונות טוענים שהשוק מתמחר קיצוץ דיבידנד (שעומד עכשיו על 5 אחוז עקב הירידה במניה). עוד נטען שכבר מספר שנים הם לוקחים חובות על מנת לא לפגוע בדיבידנד.סגור
-
3.יהודים תמיד יעדיפו כסףיהודה היהודי 20/04/2018 17:43הגב לתגובה זו1 1על פני אדמה, על פני רכוש, על פני היסטוריה וגם על אמא שלהם הם יוותרותמורת סכום מתאים.סגור
-
והיתר ממש שונאים כסף (ל"ת)שלמה גרינברג 21/04/2018 08:10הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.כתבה מאירת עניים!!פתאל אפרים 20/04/2018 12:11הגב לתגובה זו2 0תודה לך שלמה על ציונות עכשיוית ומאירה,והלוואי והכתבה תגיע ותגע במקומות הנכונים.סגור
-
1.שלמה גרינברגדב 20/04/2018 10:52הגב לתגובה זו1 0כמה שאתה צודק, וחכם, ויצרתי. תמיד אתה מצליח להאיר צדדים חשובים ומעניק הבנה והשראה. לצערי, מדובר במסורת של מפא"י ההיסטורית. לכן היצירתיות המדהימה של העם היהודי (תוצאת השקלא וטריא של התלמוד!) תמיד תיעצר. השאלה כיצד מצליחים לסלק את השיירים הללו של ביורוקרטיה בולמת ועוצרת ומונעת התפתחות. אנו רואים זאת בכל תחום ממשלתי. לכן, ההזנקים הם תוצאה מופלאה של המוח היהודי העצמאי, אך האפשרות למסד את ההזנקים למפעלים בסדר גודל בינלאומי תלויים המסורת של מפא"י. טכאן הכל מתמסמס. מה שאני מציע כי הרשימה הארוכה והמופלאה של יצירות ישראליות תהיה מפורטת, ותוצע בפומבי לכל האנטישמים שקוראים להחרמת ישראל. שינוי? חוששני!סגור
-
מה קשור התלמוד?מוקי 28/04/2018 10:58הגב לתגובה זו0 0הדת המטופשת רק מזיקהסגור