לקראת פתיחת שבוע המסחר: טראמפ יחכה לאירופה?

מחיר הנפט יעמוד במוקד לאחר יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן. אנליסט: "שוק הנפט כבר פגיע להמשך עליית מחירים"
 | 
telegram
(1)

המדדים המובילים בוול סטריט צפויים לפתוח מחר את שבוע המסחר, כשבמרכז עליית מחיר הנפט על רקע יציאת ארה"ב מהסכם הגרעין עם איראן; וכן המשך מגמת הפיחות במדינות המתפתחות, ובעיקר בטורקיה ובארגנטינה.

בשבוע החולף קיבלנו תשובה חותכת לגבי ההסכם באופן שהצליח להפתיע לא מעט ואשר השלכותיו יחלחלו במהלך השבועות והחודשים הקרובים. הסנקציות שארצות הברית הטילה על איראן צפויות להיכנס לתוקף בהדרגה בעוד שלושה חודשים ובעוד שישה חודשים.

הסנקציות צפויות לחנוק את הכלכלה האיראנית ויכללו את כל תחומי הכלכלה לרבות מסחר בסחורות ובמיוחד נפט ונגזרותיו, כמו גם כל המערכת הפיננסית של איראן. על מנת שהסנקציות יהיו אפקטיביות, ארה"ב הכריזה שכל מדינה, מוסד פיננסי או פירמה שיבצעו עסקאות עם איראן, יהיו תחת סנקציות גם הן. הכרזה זו כה חשובה כיוון שהיא מציבה את אירופה, שמתנגדת לביטול ההסכם, במוקד. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לדברי מנהל מחלקת מאקרו בבית ההשקעות פסגות, גיא בית-אור: "להערכתנו, בתרחיש הסביר מדינות אירופה יאלצו ליישר קו עם ארה"ב, כיוון שהחלופה בעייתית מאוד עבור אירופה. כפי שניתן לראות בתרשים, היצוא האירופי לאיראן, חשוב ככל שיהיה עבורה, הוא שולי לחלוטין בהשוואה ליצוא לארה"ב. במלים פשוטות, האירופים עלולים להפסיד מהשארת המצב מול איראן על כנו.

"במהלך החודשים הקרובים אנו צפויים למתחים גיאופוליטיים. בסופו של דבר, כנראה שאירופה תיאלץ להסכים לנוסחת פשרה שתאפשר פתיחת משא ומתן מול איראן על הסכם משופר. בינתיים הסנקציות על איראן יכנסו לתוקפן. לכן, מעבר לעליה נוספת במתחים הגיאופוליטיים, סביר להניח שהשווקים יתחילו לתמחר צמצום של היצע הנפט מצד איראן החל מעוד חצי שנה.

נזכיר כי בסבב הסנקציות הקודם, תפוקת הנפט של איראן ירדה ביותר ממיליון חביות ביום. בין הסכמי המכסות של אופ"ק ורוסיה (להן יש אינטרס למחירי נפט גבוהים יותר) לבין קריסת תפוקת הנפט בוונצואלה, נראה כי איראן תהווה גורם נוסף שיתמוך בצמצום היצע הנפט העולמי במהלך השנה הקרובה". 

תגובת השווקים להודעתו של הנשיא טראמפ על יציאה מהסכם הגרעין עם איראן הייתה מתונה יחסית, כנראה בשל הציפייה המוקדמת להחלטה זו. מחירי הנפט בעולם עלו ב-3% ביום רביעי אך ירדו מעט עד סוף השבוע. 

כעת השוק מתמחר ירידה מינורית של 0.2-0.7 מיליון חביות ליום מתוך סך יצוא של 2.8 מיליארד, ועוד כמיליארד תפוקה לשוק המקומי האיראני. חשוב לזכור שבסנקציות של 2012 תפוקת הנפט של איראן ירדה מ-3.7 מיליון חביות לנפט ביום ב- 2011 ל-2.7 מיליון בשנת 2012 .כעת קיימות ציפיות לירידה של 10%-15% ביצוא הנפט של איראן בשל השפעת הסנקציות על איראן ועל חברות אשר ממשיכות לעבוד עם איראן. 

יונתן כץ מלידר שוקי הון: "שוק הנפט העולמי כבר פגיע להמשך עליית מחירים, זאת על רקע ביקוש עולמי עולה, בעיות היצע מספקי נפט וצמצום בתפוקה של מדינות OPEC .במידה והסנקציות מול איראן יביאו לצמצום משמעותי יותר ביצוא שלה, צפויה עליית מחירים נוספת. לא נראה שגידול בתפוקה על ידי ארה"ב יכול לפצות על כך".

אירועים בולטים השבוע:

יום שלישי

נתון הייצור התעשייתי השנתי בסין יפורסם כאשר הצפי הוא לנתון של 6.4% לעומת 6% בנתון הקודם שפורסם. תתכן השפעה חיובית על היואן הסיני. (5:00 בבוקר שעון ישראל) 

נתון התמ"ג הרבעוני של גרמניה יפורסם, כאשר הבנק המרכזי צפוי להוריד את שער הריבית  מ-0.6% ל-0.4%, תתכן השפעה על המטבע המקומי. (9:00 בבוקר שעון ישראל)

יום רביעי
נגיד הבנק המרכזי האירופאי (ECB), מריו דראגי, צפוי לנאום לאחר פרסום מדד המחירים לצרכן האירופאי השנתי, כאשר הצפי הוא להותרת הנתון על 1.2%. (מדד המחירים יפורסם בשעה 12:00 שעון ישראל, נאומו של דראגי צפוי להתקיים בשעה 15:00 שעון ישראל).

/
תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ארצות הברית מייצרת הכי הרבה נפט היום, אין לה בעיה לייצא
    שט 14/05/2018 08:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל מחסור עקב צימצום הנפט האירני. לפיכך ארצות הברית תצוד שני ציפורים במכה אחת: גם תחנוק את אירן וגם תרוויח יותר כסף מייצוא נפט מתוצרתה. ארצות אירופה יהיו תלויות בנפט האמריקאי לכן תהיינה כנועות לדרישותיה. מי שחושב על חרם אמריקאי היום במונחים של הסנקציות על אירן מהעבר טועה: הסנקציות יהיו הרבה יותר אפקטיביות ויזכו ליותר תמיכה מאזרחי ארצות הברית שירוויחו מהסנקציות
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות