האם טראמפ יציל 75 אלף עובדים סיניים מפיטורים?

הגישה הקשוחה בה נוקט טראמפ מצביעה על ניסיון להכתבת מדיניות יותר מאשר השתתפות ב"מלחמת סחר" לאחר שסין החלה להוות איום ישיר 

 | 
telegram
(2)

האם טראמפ ימשיך במדיניות הנוקשה כלפי הסינים כחלק ממלחמת הסחר? חברת ZTE מואשמת בהפרת הסנקציות שהטיל הממשל על איראן ועונשים כלפי חברות טכנולוגיה בבייג'ינג מעמידות בסכנה עשרות אלפי עובדים סיניים.

ההחרפה במצב התרחשה בצל איומים של הממשל לפעול נגד ענקיות סלולר כגון ZTE ו-Huawei בשל האשמות על פרצות אבטחה והפרת האמברגו על איראן וצפון קוריאה. הפעולות הנוקשות כנגד החברות הללו עשויות לגרום לפיטורים של עשרות אלפי עובדים סיניים שיאלצו לפנות את השולחנות במידה והממשל ימשיך במדיניותו הנוקשה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

העונש הגורלי שהטיל הממשל על ZTE
מערכת היחסים בין הממשל האמריקני לענקיות הסלולר החלה כאשר טראמפ הורה להעניש את יצרנית הסמארטפונים ZTE. העונש הוטל לאחר שיצרנית הסלולר הפרה סנקציות אמריקניות שהוטלו על איראן וצפון קוריאה באמצעות משלוחים לשתי המדינות אשר מכילים סמארטפונים עליהם מותקנים רכיבי טכנולוגיה שיוצרו בארצות הברית. רכיבים אלו היו בעיקר שבבים שיוצרו על ידי חברות אמריקניות כגון אינטל וקואלקום.

לחברת ZTE ניתנה הזדמנות לתקן את המצב אך היא לא ממש ניצלה אותה. ענקית הסלולר הסכימה לשלם קנס עצום בגובה 1.2 מיליארד דולר וכן לסלק משורותיה עובדי הנהלה בכירים שהיו אחראים באופן ישיר למכירות לאיראן ולצפון קוריאה. בפועל, התברר שלא רק שהחברה לא סילקה את העובדים, אלא הם קיבלו בונוסים נוספים על עבודתם וכי הם לא ננזפו כלל וכלל. בכך, האשים משרד המסחר האמריקני את החברה בהונאת הממשל.

התגובה מוושינגטון לא איחרה לבוא. משרד הסחר בארצות הברית הטיל איסור מוחלט על חברות אמריקניות למכור רכיבים ליצרנית המכשירים הסלולריים למשך לא פחות משבע שנים. חברת ZTE אשר מבחינה טכנולוגית לא מסוגלת לייצר מכשירים סלולריים ללא רכיבים אלו, הקפיאה בעקבות האיסור את פעילותה העסקית. הסאגה התרחשה יום אחד בלבד לאחר הכרזת טראמפ על נסיגה מהסכם הגרעין מול איראן.

אם זה לא מספיק, הממשל האמריקני הודיע בהודעה נפרדת כי טלפונים סלולריים של חברת Huawei ושל חברת ZTE מהווים סיכון "בלתי מתקבל על הדעת" לצבא האמריקני וכי חנויות בתוך בסיסים אמריקניים אשר מוכרות מכשירים סלולריים של החברות מתבקשות שלא למכור את המכשירים לחיילים.

לפעולות של הממשל האמריקני השלכות הרות גורל כלפי שוק העבודה הסיני. חברת ZTE הסינית לבדה מעסיקה קרוב ל-75 אלף עובדים ותורמת לכלכלתן של משפחות רבות. פגיעה בפעילותה של החברה תגרום ככל הנראה לפיטורים רחבים ואף עלולה לגרום לקריסתה המוחלטת של החברה.

למרות העונש הגורלי שהטיל הממשל על ZTE, טראמפ יצא בהצהרה מעודדת כאשר פרסם בחשבון הטוויטר שלו כי הוא והנשיא הסיני, שי ג'ינפינג, עובדים בצוותא על פתרון שיתן אפשרות לחברת ZTE לחזור לעסקים רגילים. בנוסף, בציוצו ציין טראמפ כי "יותר מדי עבודות בסין אבדו, משרד המסחר קיבל הוראה לגרום לזה לקרות".

טראמפ: השומר הלאומי של המדינה
במציאות היומיומית, חברת ZTE מייצגת הרבה יותר מאשר עבודות עבור הסינים. לענקית התקשורת תפקיד מכריע בצמיחה הטכנולוגית של סין והרחבתה הרבה מעבר לגבולות המדינה. סגירת שעריה של החברה יהווה מכשול משמעותי בצל שאיפותיה של המדינה לכבוש את פסגת הטכנולוגיה העולמית.

ציוצו של טראמפ גרם לרבים לתהות לגבי כוונותיו. מצד אחד הנשיא נוקט בגישה קשוחה ביותר כלפי פעולות מסחר שפוגעות בביטחון הלאומי, ומצד שני טראמפ נחשב כשומר הלאומי של המדינה אשר לא יהסס לפגוע בכלכלתה של מדינה אחרת לטובת ביטחון אזרחיו.

בהמשך להתרחשויות, פרסם לפני מספר ימים הוול סטריט ג'ורנל כי ארצות הברית וסין גיבשו טיוטת הסכם להצלת חברת ZTE. הידיעה, לפי העיתון, התבססה על גורמים המקורבים לעניין משתי המדינות שציינו כי טראמפ צפוי להסיר את ההגבלות שהטיל על ענקית התקשורת.

אך טראמפ, כמו שרק הוא יודע לעשות, סתר את הנאמר לגבי טיוטת ההסכם והכחיש את קיומה. "אין שום הסכם", אמר טראמפ והוסיף "נראה מה יהיה". לאחר מכן הוסיף כי במידה וחברת ZTE תרצה לבטל את הסנקציות, היא תיאלץ לשלם קנס עצום בסך 1.3 מיליארד דולר ולבצע שינויים מהותיים בהנהלתה ובדירקטוריון שלה. 

עושה רושם כי מטרת התנהגותו של טראמפ היא הכתבת מדיניות יותר מאשר השתתפות ב"מלחמת סחר". עד תחילת שנות האלפיים סין לא היוותה איום מסחרי משמעותי על ארצות הברית. התפתחות הטכנולוגיה במדינה והגלובליזציה אפשרו למדינה, שפעם היה ניתן להצמיד לה את הכינוי "מתפתחת", להפוך למעצמה כלכלית השנייה בגודלה בעולם ולהוות איום ישיר לאינטרסים המדיניים של הממשל. בפעולותיו טראמפ מבקש להמחיש את כוחו של הממשל האמריקני ולהבהיר כי לא אחר מאשר הוא יקבע את הטון.

הכותב הוא ליאור נחום, מייסד ומנהל גיוס בחברת השמה StarHunter

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    מכשירים סינים
    עדי 27/05/2018 17:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תמיד אמרתי שהמכשירים הסינים מסוכנים. הם מצותתים לנו כל הזמן ומןכרים את המידע למדינות אויב
    סגור
  • 1.
    טראמפ טוב לישראל
    אילן כהן 27/05/2018 16:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הוא לא רואה בעיניים, כנראה רק ככה משיגים דברים... לא כמו אובמה הפחדן
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות