האניגמה של שוק הבשר: המטבעות בדרום אמריקה קורסים, המחירים בארץ עולים
ארגנטינה, ביתם של מראדונה, מסי והאסאדו, נקלעה למשבר כלכלי חמור. ערך המטבע המקומי, הפסו, צלל בחודש האחרון בלבד בכ-20% לעומת הדולר, ובמקביל חל זינוק חד בתשואות החוב של המדינה - מה שמעיד על מצבה הפיננסי הקשה.
ארגנטינה היא אחת ממקורות הבשר הקפוא המשמעותיים לישראל. צניחת ערך המטבע הארגנטינאי היתה יכולה להיות הזדמנות פז להורדת יוקר המחיה בישראל, ולהוזלה משמעותית במחיר הבשר. אולם מחיר הבשר בישראל לא ירד, ואף רושם עליות.
התחזקות הדולר מול הפסו בשלושת החודשים האחרונים
הנשיא מפנה את הבשר לעם
לרוע מזלם של חובבי הבשר בארץ, נפילת המטבע הארגנטינאי לא צפויה להשפיע על המחירים. חלק מהעוסקים בענף האשימו את היבואנים כי הם גוזרים רווחים גבוהים יותר לכיסם, אולם אלו טענו כי חוזי מכירת הבשר נקובים בדולרים, ולא במטבע המקומי. לדברי מספר גורמים בענף גם הפגיעה הכלכלית בארגנטינה לא צפויה לתמרץ את החוואים המקומיים לצאת בהנחות יצאות דופן על מנת להגביר את הייצוא, נהפוך הוא.
במציאות הכלכלית שפוקדת את ארגנטינה הגיוני לחשוב שהמדינה והיצואנים ירצו להגביר את קצב הייצוא על מנת להזרים כסף למדינה אולם המצב שונה לחלוטין. השלטון הנוכחי בארגנטינה מנסה בדרך מעט פופוליסטית "להטיב עם העם". מכיוון שהמצב הכלכלי גרוע, נשיא ארגנטינה, מאוריסיו מאקרי, עצר את ייצוא הבקר מתוך דאגה לתושבים ומחשש כי חוסר הכדאיות לשווק לצריכה מקומית במטבע מוחלש ייפגע בתושבים.
על פי הערכות בקרב יבואנו ומשווקי בשר מדרום אמריקה מחירי הבשר יעלו בחודשים הקרובים על רקע מדיניות הייצוא של ארגנטינה. "מחירי הבשר לא ירדו בתקופה הקרובה, כל החוזים מול מדינות דרום אמריקה הם בדולרים ומול מדינות אירופה באירו ולכן לא תהיה כל ירידה במחירי הבשר", אומר יהודה פינקל מנכ"ל א.ו.פ.י. יבואנית בשר מדרום אמריקה. גם רשת שופרסל המייבאת בשר ממארגנטינה אישרה את הטענה כי חוזי הבשר נקובים בדולרים.
מצב של עצירת הייצוא של עגלים ובשר קפוא של מארגנטינה משפיע באופן ישיר על ההיצע שמגיע לארץ ובכך עולה המחיר בשל המחסור שנוצר: "אנו מרגישים כבר עכשיו מחסור בהיצע של הבשר ועלייה של מחירים" אומר פינקל ומוסיף: "המחירים רק ינסקו עוד ועוד בחודשים הקרובים ולא רק בגלל המצב בארגנטינה".
רבנות או בריאות?
גורם נוסף שעתיד להשפיע באופן ניכר על מחירי הבשר בארץ הוא דרישת משרד החקלאות לשנות את שיטת השחיטה. החל מהראשון ליוני הקרוב כל המפעלים המאושרים לייבוא בשר בדרום אמריקה יאלצו לעבור לשיטה אחרת בשם 'בוקס' (BOX). כלומר כל מפעל שירצה לייצא לישראל יצטרך לעבוד בשיטה זו.
השיטה החדשה מעלה שתי בעיות עיקריות: הראשונה מחיר של כל בוקס הוא כ-150 אלף אירו ולא בטוח שהם ירצו להשקיע כזה סכום עבור שוק קטן כמו ישראל. אולם ההשקעה היא לא מהתות, הבעיה היא קצב השחיטה האיטי בשיטה זו. "קצב השחיטה מתארך פי 2, וכשהקצב יורד המחיר עולה", אומר גורם הבקיא בתחום השחיטה.
"הבוקס אמור להוריד את קצב השחיטה, באופן תיאורטי כל עגל או פרה שנכנסים לתא דורשים לפחות 40 שניות ואף יותר", מסביר עו"ד גלעד הלר,פעיל למען זכויות בעלי החיים, על אופן השימוש בבוקס. משך הזמן הזה ארוך יתר מהשיטה הנהוגה כרגע במדינות דרום אמריקה ששוחטות ללא הבוקס ומכאן שההספק יורד והביקוש לבשר נמצא במגמת עלייה דבר שישפיע באופן ישיר על מחירי הבשר שעתידים לעלות באחוזים גבוהים בחודשים הקרובים.
משרד החקלאות מסביר את הדרישה למעבר לשיטה החדשה בהודעה שפורסמה במאי 2017 באופן הבא: "מניעת סבל לבעלי החיים בעת הירידה מהמשאיות המובילות; מניעת הפעלת אמצעים וכוח בלתי סבירים בניוד בעלי החיים; שמירה על תשתיות נאותות שימנעו סבל מיותר לבעלי החיים, עמידת בית המטבחיים בהיקפי השחיטה ובכמות הווטרינרים המפקחים ועוד". אולם טל גלבוע, מייסדת עמותת קירות שקופים, אומרת בתגובה "אין כל קשר בין דאגה לרווחת החיות לבין שיטת השחיטה החדשה, מדובר בתרגיל יחצ"ני".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.כתבה מעולה! (ל"ת)eitan 25/05/2018 09:56הגב לתגובה זו1 0סגור
-
4.מי צריך את הגוויות שלהם? עברתי לטבעונות וכיף לי (ל"ת)נץ 24/05/2018 17:19הגב לתגובה זו0 1סגור
-
הניבים בפה לא נועדו לשניצל תירס . נועדו לבשר. לטרף (ל"ת)Hguy 26/05/2018 20:07הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.כתבה מעניינתיהלי 24/05/2018 10:36הגב לתגובה זו2 0מעניין אם כך באמת יהיה בישראלסגור
-
2.כתבה מעניינת (ל"ת)יהלי 24/05/2018 10:35הגב לתגובה זו1 0סגור
- טען עוד
-
1.ככה זה שיש ספק אחד, מאיר עזרא, קבוצת נטו, ששולט ביבואשמעון 24/05/2018 10:11הגב לתגובה זו0 0מונופול מישהו..... רשות ההגבלים = רשות המוגבליםסגור