לקראת שבוע המסחר בוול סטריט: אג"ח, פוטין וקצת איטליה

חוסר השקט בגוש האירו עלול להתרחב לאור הדחתו של ראש הממשלה המכהן בספרד והליכה לבחירות חדשות; הבית הלבן: פסגה אפשרית בין טראמפ לפוטין
נועם בראל | (1)

שבוע המסחר מעבר לים צפוי להיפתח מחר, כשברקע אירועי השבוע החולף צפויים להמשיך לעמוד במוקד. בתוך כך, האירוע המרכזי בשווקים ממשיך להיות צמצום מאזנו של הפד', והשפעותיו בעולם.

במקביל סין מזהירה את ארה"ב כי אם תממש את כוונתיה להטיל מכסי מגן על תוצרת סינית, היא תסוג מהשיחות לפתרון המצב הרגיש בין שתי המדינות שהתדרדר לכדי מלחמת סחר של ממש.

יום המסחר האחרון בוול סטריט נסגר בעליות שערים חדות, כאשר ברקע למסחר, דו"ח התעסוקה לחודש מאי בארה"ב המשיך להציג שוק עבודה חזק עם תוספת של 223 אלף משרות, מספר שהיה גבוה מהתחזיות. שיעור האבטלה המשיך לרדת לרמות שפל מאז תחילת שנות ה-2000 כאשר האבטלה ירדה לרמה של 3.8% ואולי החשוב יותר, רמת האבטלה הכוללת, בה נכללים גם אנשים שהתייאשו מחיפוש עבודה וכן עובדים במשרה חלקית שהיו מעדיפים לעבוד במשרה מלאה, ירדה לרמה של 7.6%, רמת שפל של יותר מ 14 שנה.

ברקע למסחר, הבית הלבן מתכונן לפסגה אפשרית בין נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כך לפי דיווחים בכלי התקשורת בארה"ב. הפגישה צפויה לכלול דיונים על הלחימה בסוריה, על המצב באוקראינה ועל בקרת נשק גרעיני, כשמטרתה למצוא פתרון לחילוקי הדעות הקיימים בין המדינות.

בנוסף, הנשיא האמריקני הודיע כי מפגש הפסגה ​שנקבע ל־12 בחודש בסינגפור, ובוטל בשבוע שעבר, יתקיים לבסוף כמתוכנן לאחר שהצפון קוריאנים התנצלו על דבריהם ומיהרו לשלוח מכתב אישי לטראמפ מקים ג'ונג און. 

מן העבר השני, שבוע המסחר באירופה האחרון התנהל ברקע המשבר הפוליטי באיטליה שבתחילת השבוע הביא לחשש לבחירות נוספות במדינה ולאי שקט פוליטי העלול לערער את היציבות בגוש כולו.

כתוצאה מכך, נרשמה עליית חדה בתשואות איגרות החוב של איטליה ומנגד נרשמה ירידת תשואות באיגרות החוב של מדינות הנחשבות כ"בטוחות" כגון גרמניה, ארה"ב ובריטניה. נגיד הבנק המרכזי האירופאי, מריו דראגי, צפוי לנאום ביום שלישי בשעה 16:00 (שעון ישראל) ולהתייחס בין היתר לדברים.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות: "האיטלקים יצאו לסוף השבוע עם התלבטות למי להצביע בבחירות הבאות באיטליה ויתחילו שבוע חדש עם ממשלה בהובלת שתי מפלגות פופוליסטיות ובאישור האיחוד האירופי. הספרדים יצאו לסוף השבוע עם ראש ממשלה אחד ויתחילו את השבוע החדש עם ראש ממשלה אחר. הגרמנים יצאו לסוף השבוע בהרגשה שיש להם מספיק בעיות בבית ויתחילו את השבוע כשהם בעיצומה של מלחמת סחר עם ארה"ב. הסינים יצאו לסוף השבוע כשהם מרגישים שהמנהיג שלהם הוא הראשון שהצליח לחשוף את הבלוף של טראמפ, ויתחילו את השבוע בתחושה שחוקי המשחק שונים ממה שהיה נדמה עד עכשיו. טראמפ יצא לסוף שבוע כשהוא מצייץ שכל העולם נגדו ויתחיל את השבוע בדיוק באותו האופן. בסופו של דבר, השבוע שעבר, למיטב זיכרוננו, היה אחד הסוערים ביותר בשנים האחרונות בגזרה הפוליטית, ונדמה שברוב המוקדים הדברים רחוקים מסיום."

בתחילת השבוע עוד ניסו המפלגות 5 הכוכבים וליגה להביא למינוי של שר אוצר המתנגד להישארות איטליה בגוש ובאיחוד האירופי כולו, כאשר לאחר שנשיא איטליה מנע את מינויו עלה חשש כבד למהלך נוסף של בחירות באיטליה. הדבר הביא לעליית התשואות החדה באיטליה באמצע השבוע, כאשר לקראת סוף השבוע, התגבש פתרון והממשלה החדשה הוקמה.

למרות שראש הממשלה החדש של איטליה מיהר להודיע שממשלתו איננה רוצה לפרוש מן האיחוד המוניטרי האירופאי, המצע הכלכלי מוביל להגדלה ניכרת בגירעון התקציבי של איטליה ובכך מוביל לחריגה נוספת מיעדי מאסטריכט ולהתנגשות עם הנהגת האיחוד. 

חוסר השקט בגוש האירו עלול להתרחב לאור הדחתו של ראש הממשלה המכהן בספרד והליכה לבחירות חדשות. בתקופה הקרובה עלולה לעלות התנודתיות במסחר בגוש האירו כפי שקרה במהלך החודש האחרון. במקרה קיצון ייתכן אף והבנק המרכזי ייאלץ לשנות את מועד סיום הרכישות ולהרחיב אותו מעבר לרבעון האחרון של השנה הנוכחית.

למהלך כזה אף תיתכן השפעה על מדיניות הפד במידה וכמובן נראה את המשך מגמת היחלשות האירו מול הדולר. עדיין, השוק מתמחר את הסיכון היחסי של איטליה במידה גבוהה מאשר הסיכון של ספרד, זאת כפי שמשתקף בפערי התשואות שבין שתי מדינות אלו.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    מני 03/06/2018 21:52
    הגב לתגובה זו
    כל משפט שני מתחיל ב "ברקע למסחר.." נכון שהזכרתם את "צמצום מאזן הפד" אבל איפה שורת המחץ "הנסוי הכלכלי של הפד" ?