לראשונה: הדיירים בדיור מוגן יקבלו רישום משכנתא על שמם
חברות הדיור המוגן יצטרכו להעניק לדיירים משכנתא על יחידת הדיור. כך עולה מעיקרי תיקון חוק הדיור המוגן שאושר בתחילת השבוע בכנסת. בתחילת השבוע עבר בכנסת בקריאה שניה ושלישית תיקון לחוק הדיור המוגן העוסק בבטוחות שחברות הדיור המוגן צריכות להעניק לדיירים כנגד הפיקדון.
הפיקדונות נחשבים לכסף הגדול באמת בתחום הדיור המוגן. דיירים המעוניינים לגור בדיור מוגן נאלצים להעביר לבתי הדיור המוגן סכום פיקדון הנאמד ב-1.5 מיליון שקלים ויותר, תלוי באזור מתחם הדיור המוגן.
לפי התיקון החדש מפעילי בתי דיור מוגן למבוגרים מחוייבים להעניק על חשבונם (80%) לדיירים אחת מהחלופות הבאות: משכנתא על הדירה, ערבויות של גוף פיננסי (כמו חברת ביטוח), ערבות בנקאית או הפקדה של 40% מסכום הפיקדון אצל נאמן.
השינוי לעומת המצב הקודם - כעת מפעיל הדיור המוגן צריך לממן את הבטוחה לדייר. עד כה 80% מההוצאה של הבטוחה נפלה על הדייר. מצב זה "עודד" את מפעילי המתחמים להציע בפועל לדיירים הקשישים את האפשרות של הערבות הבנקאית על פיקדון.
אולם בשל העובדה שעלות הכספית של ערבות זו עשויה להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה - חלק מהדיירים שהיו צריכים לממן אותה ויתרו על החלופה. עלות של ערבות בנקאית עלולה להגיע לכ-5% בשנה, ועבור סכום פיקדון של 1.5 מיליון שקל (סכום פיקדון ממוצע בתעשיית הדיור המוגן) היה מדובר על נטל כבד על הדיירים.
כעת, בשל העובדה שהחברות המפעילות את המתחמים משלמות עבור העמדת הבטוחה, סביר להניח שהאפשרות שתוצע תהיה משכנתא על יחידת הדיור, שכן ערבות בנקאית עלולה לפגוע ביחסים הפיננסים של חלק מהחברות.
הפיקדון בתחום הדיור המוגן מוחזר לדייר או ליורשיו עם עזיבת הדירה, בניכוי שחיקה שנתית בשיעור מסוים, בדרך כלל סביב 3%-3.5%. השחיקה משתנה מעט בין פרויקטים שונים ובין יזמים שונים, כאשר בממוצע השחיקה נמשכת על פני תקופה של 10-12 שנים - תלוי בחוזה ובגיל הכניסה למתחם. תמורת הפיקדון הדייר זכאי לגור בדירה לכל ימי חייו. שחיקת הפיקדון מהווה למעשה חלק מהתשלום על השהייה במתחם, בנוסף לדמי האחזקה החודשיים.
רוני עוזרי, יו"ר א.ב.א אגוד בתי האבות והדיור המוגן לישראל, אמר: "התיקון החדש מאפשר יציבות וביטחון גם לדיירים וגם ליזמים שמנהלים את הענף. הבשורה הגדולה שמביא התיקון הוא לכל דייר תהיה בטוחה על כספי הפיקדון שלו, והוא יוכל לבחור מבין כמה אופציות, והוא לא יצטרך לשאת בעלות שלהן".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.להוריד את המע"מ מדמי האחזקה חובה זה לא שירות/מוצרשישקו 18/07/2018 17:04הגב לתגובה זו5 0סתם גניבה מקשישים תשלום המע"מ מהאחזקה.סגור
-
2.משכנתא לקשישיםעמית 18/07/2018 16:22הגב לתגובה זו1 0מה לגביי הקשישים שמעונינים לרכוש דירת עמידר ולא נותנים להם משכנתא?סגור
-
1.נו, אז הם יעלו את מחיר הפיקדון. חכמה גדולה. (ל"ת)יש ר א לי 18/07/2018 13:39הגב לתגובה זו1 0סגור
-
כנראה שכן, אבלערן הכלכלן 18/07/2018 13:56הגב לתגובה זו2 0אם חברת דיור מוגן תפשוט רגל הקשישים לא יאבדו את כל כספם - תהיה להם בטוחה בניגוד למצב הקיים, בו חלק גדול מהקשישים מוותר על ערבות בנקאית/בטוחה כדי לא לשאת בעלויות.סגור