מה אומרים הכלכלנים על פוטנציאל ההדבקה של משבר הלירה הטורקית?
קריסת הלירה הטורקית מכה גלים ברחבי השווקים הפיננסיים מסביב לעולם, אולם הדעה הרווחת בקרב האנליסטים הינה כי לא מדובר בתופעה שתגרור את כל השווקים המתעוררים למשבר. עם זאת, כלכלות עם גירעונות גדולים בחשבון השוטף, כמו הודו, ארגנטינה ודרום אפריקה צפויות לעמוד בפני לחץ כלכלי הולך וגובר.
קריסת הלירה הטורקית השפיעה על הסנטימנט וגררה ירידות במטבעות נוספים בשווקים המתעוררים, גם אלה שאינם עומדים בפני בעיות דומות לאלו של טורקיה, הנאבקת באינפלציה גבוהה, נטל חוב כבד במטבע חוץ, ואולי החשוב ביותר - נשיא שנלחם בבנק המרכזי של המדינה.
העיתוי לא יכול להיות גרוע יותר עבור השווקים המתעוררים, אשר כבר מתמודדים עם השפעות מלחמות הסחר, בנוסף להתחזקות הדולר האמריקאי ועליית הריבית בארה"ב. המדיניות המוניטרית של הפד, אשר מתקדמת לעבר נורמליזציה מאז סוף 2015, אינה מסייעת להתפתחות העניינים. הבנק המרכזי החל להקטין את המאזן שלו באוקטובר 2017, והוא צפוי להעלות את הריבית בפעם השמינית בחודש ספטמבר, באופן אשר שואב את הנזילות מהשווקים המתעוררים.
"החשש המרכזי שלנו נשאר בצד הנזילות, והנפילות בשווקים המתעוררים הן ביטוי להידוק הנזילות", כתבו האסטרטגים של מורגן סטנלי, האנס רדקר וגיק טנג קו. "היקף האשראי המשמש לצורך השקעות מסוכנות נמצא בנסיגה כבר מאז פברואר".
"בתוך עולם של נזילות גבוהה, ההתפתחויות האחרונות בשווקים המתעוררים יהיו בעלות השפעה קטנה בהרבה על התנודתיות בשווקים ועל הנזילות המקומית", אמרו האסטרטגים של מורגן סטנלי.
למרות שעד כה נראה שהסיכון להדבקה מוגבל, "כלכלות עם גירעונות גדולים בחשבון השוטף, כמו הודו, ארגנטינה ודרום אפריקה יעמדו בפני לחץ כלכלי הולך וגובר, שכן הפד ימשיך להדק את המדיניות המוניטרית", אמר חוסיין סייד, אסטרטג שוק ראשי ב- FXTM.
עוד לפני קריסת הלירה הטורקית, אוקספורד אקונומיקס זיהו את המטבעות של טורקיה, ארגנטינה ודרום אפריקה כפגיעים ביותר למשבר. "למרות הפיחות הגדול מאז אפריל, חוסר האיזון העמוק של ארגנטינה הותיר את הפסו עם פטנציאל נפילה גדול; ובדומה לכך, הראנד הדרום אפריקאי חשוף לפגיעה, בין היתר, בשל הגירעון של המדינה, כמו גם בשל מערכת בנקאית מנופחת", כתבו הכלכלנים יבגניה סלפטסווה ודאגאן אוזבילינר.
אבל לא כל השווקים המתעוררים סובלים מבעיות אלו. המטבעות במרכז ומזרח אירופה, לדוגמה, הזלוטי הפולני, הקורונה הצ'כית, והפורינט ההונגרי, "למרות הסמיכות של המדינות והחשיפה הגבוהה שלהן לסחר עם טורקיה, צלחו טוב יחסית את המשבר, בזכות עודפים במאזן הסחר, אינפלציה נמוכה ומערכת בנקאית מאוזנת", אמרו כלכלני אוקספורד אקונומיקס.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ארדואן חייב באופן דחוףרפי 16/08/2018 16:20הגב לתגובה זו5 0לעשות קולונסקופיה וחוקן פיסקלי ומוניטרי ללא הרדמהסגור
-
אם עשו לך קולונוסקופיה לא כל אחד חייבאורדואן 18/08/2018 08:10הגב לתגובה זו0 0יכול להיות שתצטרך מדי חודש לקלונוסקופיה, זה לא אומר שאחרים גם צריכים רפרף!!!סגור
-
עם תחת כמו שלו צריך בולדוזר חחחחחחחחחחחחחח (ל"ת)מאיר 16/08/2018 16:28הגב לתגובה זו1 0סגור