מהי כלכלת ה-Gig וכיצד היא מרעידה את שוק העבודה?

יותר ויותר עובדים מעדיפים להתרחק מחוזי העבודה ולעבוד כנותני שירותים. ענקיות הטכנולוגיה רוכבות על הגל ומנסות לנתב את המציאות החדשה לטובתן
 | 
telegram
(9)

הכלכלה התעסוקתית ושוק העבודה משנים את פניהם. בדורות לא רחוקים מהדור של היום עובדים בשוק העבודה שאפו לבלות עשרות שנים באי של יציבות ולבסוף לצאת לפנסיה בגיל פרישה, היום התמונה הזאת משתנה מקצה אל קצה  - וזה קורה לנו ממש מול העיניים.

כלכלת הגיג (Gig Economy) מתארת מצב לפיו חלק גדול משוק העבודה מתבסס למעשה על עבודות פרילאנס זמניות שאינן מחייבות הסכם העסקה ארוך טווח מול העובדים. כלכלת הגיג מהווה מודל שצובר תאוצה במהירות מסחררת וניתן לצפות בשינויים בעיקר בארה"ב ואירופה. שם כחלק מהעובדים המשתתפים בכלכלת הגיג מתבססים באופן מוחלט על משרות זמניות כנותני שירותים, וחלקם עושים זאת כעיסוק צדדי במקביל לעבודתם כשכירים.

חברות רבות תורמות להתפתחותה של כלכלת הגיג והופכות אותה לזמינה לכל אחת ואחד. חברות מוכרות כמו Fiverr שבנתה שוק מקוון שמאפשר להפגיש ביתר קלות נותני שירותים עם מחפשי השירותים. כמו כן, חברת Uber שמאפשרת לך להפוך לפרילאנס בהינף סמארטפון ולהשתמש בכלי הרכב הפרטי שלך בכדי להסיע נוסעים בצורה שיתופית ולקבל תגמול בהתאם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לעבוד בכאילו באמזון
חברות ענק כמו אמזון מנצלות את התנופה האדירה בתחום ושוכרות עובדים לפרוייקטים זמניים מבלי להתחייב אליהם לזמן ארוך ומבלי לעסוק במורכבויות השונות בהעסקת עובדים קבועים. החברה הכריזה לאחרונה על תוכנית ה-DSP ובמסגרתה ענקית הקמעונאות מציעה לכל אחד להקים למעשה עסק שליחויות פרטי תחת המותג שלה, וזאת במקום להעסיק עובדים ישירים. תוכנית ה-DSP מצטרפת לתוכנית Flex שהוכרזה על ידי החברה בעבר ובמסגרתה נהגים פרטיים יכולים לבצע משלוחי חבילות תמורת שכר של עד 25 דולר לשעה.

מחקר עדכני של חברת המחקר גלאופ (GallUp), מספק תמיכה מספרית לאמור לעיל. במסגרת המחקר נמצא כי כ-36% מהעובדים האמריקנים משתתפים בכלכלת הגיג כעיסוק ראשי או כעיסוק צדדי. מתוך אלו שמשתתפים בכלכלת הגיג כ-64% ציינו שהם מרוצים מצורת העבודה.

המציאות החדשה יצרה למעשה 2 כלכלות עבודה נפרדות – העובדים השכירים ועובדי הפרילאנס. עובדי הפרילאנס נהנים מצד אחד מאיזון חיים-עבודה מעולה, זוכים לגמישות, אוטונומיה ואינם מחוייבים בחוזה משפטי ארוך טווח בדרך כלל. מצד שני, השכירים זוכים לביטחון תעסוקתי ותנאים נלווים כאלו שאין לעובדים במשרות הזמניות.

המחקר ערך השוואה בין פרילאנסרים לעובדים קבועים ונמצא כי בבדיקת 14 פרמטרים שונים, רק פרמטר בודד עמד לטובת העובדים השכירים. כך לדוגמא, כ-34% מהשכירים הרגישו שייכות למקום העבודה ואילו מעל 50% מהפרילאנסרים חשו תחושת שייכות לעסק. כ-25% מהשכירים ציינו כי גלומה בעבודתם יצירתיות וחדשניות ואילו 50% מהפרילאנסרים ציינו כי הם חשים יצירתיות בעבודתם.

המדד היחיד שהיה לטובת השכירים כאמור הינו מדד מועד התשלום. כ-82% מהשכירים ציינו כי הם מרוצים ממועד התשלום ומנגד רק 62% מנותני השירותים הביעו שביעות רצון דומה. להלן הפרמטרים שנבדקו, האחוזים בטבלה מצביעים על אחוז העובדים שהסכימו במידה רבה עם תיאור המדד.

בישראל המצב עדיין לא מתקרב לרמות של אירופה וארה"ב אך נראה כי אנחנו צועדים בכיוון כאשר יותר ויותר עובדים, במיוחד בתחום הטכנולוגי שם יש ביקוש רב לעובדים, מעדיפים לפעול כנותני שירותים ולקבל את החופש שטמון בכך. 

באנגליה יותר ויותר עובדים מוותרים על חוזה העבודה ועובדים תחת תנאי "חוזה" (Contract) לעומת תנאים קבועים (Permanent). "אני פשוט אוהבת את סגנון החיים בעבודה עצמאית" ציינה דיאנה קאר, מפתחת תוכנה שעובדת כפרילאנסרית בלונדון. "לכן, לא אסכים לעבוד בעבודה שמגבילה לי את החופש", הוסיפה קאר.

מה בקשר למעסיקים? החברות צריכות להתמודד עם שוק עבודה משוכלל ומאתגר. הטרנד הנוכחי צריך להוות נושא לדיון בחברות לצורך בחינה מחדש של נושא ההון האנושי כדי להתמודד עם האתגרים הבאים והתחרות הצפויה על "עובדים גמישים".

ליאור נחום, מייסד ומנהל גיוס בחברת השמה StarHunter

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    אני פרילאנס. כבר לא נותנת שינצלו אותי. הנה היתרונות:
    מירי ברג 25/09/2018 08:06
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש אנשים כמוני, שלא יכולים לעבוד בצוות ולא יכולים סביבת עבודה נורמלית. בלי האופציה המדהימה של פרילאנס מהבית, הייתי צריכה לחיות על קצבת נכות נפשית. ככה מהבית.... מי רואה אותי.... כל היום סמים קלים! ומלא עבודה בכמויות! וכן מי שאמר על הפנסיה, אז תדע שיש פנסיה חובה לעצמאים כבר חשבו על זה. אני מרגישה שאני בכמה רמות מעל כולם (מעל השכירים, גם אלה שמרוויחים 30 אלף בהייטק) יכולה לקבוע רופא שיניים באמצע השבוע ב-10 בבוקר ושיחכו לי אני בסידורים ובתקופות שאין עבודה כן זה קצת נואש אבל תקופה כמו עכשיו שיש מלא -- לקוח שלא מוצא חן בעיניי עף שילך לחפש מי יעבוד בשבילו, יכולה לבחור את העבודות שלי רק מה שכיף וזורם ולא להתייבש במשרדים כלובי זהב וכן יש חסרונות אבל אין סיכוי לחזור לעבוד בתלוש משכורת. חשבונית או קצבה! וכן זרמתי עם המאה ה21 עוד מלפני שהתחילו הכתבות האלה על הגיג אקונומי משנת 2009 עד היום
    סגור
  • 5.
    מחזירים את יחסי עובד מעסיק
    חזירים 23/09/2018 15:50
    הגב לתגובה זו
    3 0
    100 שנה אחורה . הכל זה בחסות הממשלה שמאפשרת את זה . בועוד חמישים שנה הנזקים יצופו שלעובדים לא תהיה פנסיה נורמלית . מאפשרים למעוט מעסיקים לגזור קופון על גב עתידו של העובד .
    סגור
  • השינוי בא מהעובדים, אז על מה התלונות בדיוק???? (ל"ת)
    ממי 23/09/2018 21:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מחוסר ברירה (ל"ת)
    אלי 26/09/2018 04:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    הדרדרות תעסוקתית
    ניצול בשם החוק. 23/09/2018 15:39
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ניצול של הדור החדש על ידי המעסיקים.
    סגור
  • טען עוד
  • 3.
    ומה קשור עובדי לאומיקרד ?? (ל"ת)
    עמית 23/09/2018 13:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    זה לא מדאיג את השמאלנים, הם מקבלים כסף מאיראן, (ל"ת)
    זוועה גלון 23/09/2018 12:18
    הגב לתגובה זו
    0 3
    סגור
  • 1.
    בארץ פרילאנסר זה כינוי
    פרילאנסר 23/09/2018 06:47
    הגב לתגובה זו
    8 1
    לחמור שעובד בלי הפסקה בלי תנאים סוציאלים ובתשלום שוטף פלוס נראה. כשמס הכנסה מע"מ וביטוח לאומי חוגגים לו על התחת.
    סגור
  • "שוטף פלוס נראה" זה חזק.
    עצמאי 23/09/2018 10:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אבל בשנים האחרונות נראה לי זה השתפר משהו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות