מצוקת הדולר בשווקים בדרך להתפרץ?
לקראת שבוע המסחר בשווקים בעולם, נראה כי שוקי המט"ח צפויים לרכז את רוב תשומת הלב, כאשר הסיכויים של הדולר לחזור לזנק גבוהים במיוחד, כאשר המשבר בשווקים המתעוררים עשוי לחזור השבוע למרכז הבמה. ברקע למסחר, הפד' צפוי לעמוד השבוע במרכז: הבנק צפוי להודיע ביום רביעי הקרוב על העלאת ריבית לרמה של 2.25%, ובנוסף, צמצום הדולרים בשוק ע"י הפד' צפוי לחזור בעוצמה בשבועיים הקרובים.
לאחר קפיצה של כ-8.3% בין אפריל-אוגוסט, רשם האינדקס דולר (סימול:DXY) ירידה של 3.5% מאז אמצע אוגוסט, וכעת נסחר ברמה של 93.7 נק'. באותה תקופה השקל הישראלי התחזק בקרוב ל-4% מול המטבע האמריקני, ונסחר כעת ברמה של 3.57 שקל לדולר.
התיקון בדולר התבצע למרות שהפד' ביצע צמצום של כ-30 מיליארד דולר בכמות הדולרים בשווקים באותה תקופה, הכיצד זה ייתכן?
התשובה היא ככל הנראה פעולות של משרד האוצר האמריקני, הצרכן העיקרי של הדולר. בעוד הפד' מקטין את כמות הדולרים שצריכה להתחלק בין כלל השחקנים בשווקים, המזומן בקופת האוצר האמריקני ירדה מרמה של 350 מיליארד דולר בתחילת אוגוסט לרמה של 292 מיליארד דולר במהלך השבוע האחרון. המשמעות של מהלך כזה – הזרקה של קרוב ל-60 מיליארד דולר לשווקים, וכאשר יש עודף בשוק המחיר יורד.
מדובר בצעד זמני בלבד. לפי התחזיות הקודמות של משרד האוצר האמריקני (לתחזית), קופת המזומנים של משרד האוצר האמריקני צריכה לעמוד על רמה של 440 מיליארד בסוף 2018. המשמעות היא שהצרכן הגדול של הדולר צפוי לחזור "לשאוב" דולרים מהשוק בתקופה הקרובה, וזאת במקביל לכך להמשך "מחיקה" של דולרים מהשוק ע"י הפד'.
הגורמים הנ"ל: גידול בדרישות ההון של ארה"ב וצמצום כמות הדולרים בשוק, כבר גורמים למחסור בדולרים בשוק, כאשר ההשפעה ב-2018 הייתה מורגשת בעיקר בשווקים המתעוררים. יהיה מעניין לעקוב בתקופה הקרובה על הריבית הבין בנקאית, והאם מצוקת הנזילות מתפשטת גם במערכת הבנקאית.
מדד ה-TED SPREAD מבטא את הפער בין הריבית הבין בנקאית לטווח קצר ובין התשואה על האג"ח הממשלתית האמריקנית לטווח הקצר (המקבילה למק"מ הישראלי). ככל שהפער גדול יותר, כך הבנקים פחות מעוניינים להלוות האחד לשני, ולכן דורשים גבוהה יותר בריבית הבין בנקאית. בתחילת 2018 ביצע משרד האוצר האמריקני מספר רב של גיוסי הון, ובמקביל הריבית הבין בנקאית זינקה (דבר שהגביר בזמנו את החשש ממשבר בנקאות). כעת משרד האוצר האמריקני צריך לחזור ולגייס הון.
מדד ה -TED SPREAD מול כמות המזומן בקופת האוצר האמריקני (הצרכן הגדול ביותר לדולר): מאז הפד' הפסיק להדפיס ב-2014, גיוס הון ע"י הממשל גרם לקפיצה בריבית בין הבנקים
הגירעון של ארה"ב צפוי לזנק בשנה הבאה לטריליון דולר (לכתבה המלאה), דבר שיגרום לממשל האמריקני "לשאוב" עוד דולרים מהשוק. כאשר כמות הדולרים צפויה להמשיך לרדת, המחסור בדולרים צפוי להחריף, בהחלט חדשות לא מעודד להמון שווקים. כיוון שהסיכוי שהגירעון האמריקני יקטן בשנים הקרובות לנוכח התחייבויות הממשל לפנסיה/תשתיות/חובות קודמים, ובגלל שהדולר עדיין מהווה את המטבע הרזרבי הגדול בעולם, הסיכוי היחידי למנוע משבר דולר עולמי הוא הגדלה מחודשת של ה"עוגה" – תוכנית רכישות חדשה ע"י הפד'. כרגע הפד' רחוק מאוד ממהלך כזה.
ומה לגבי השבוע הקרוב?
הפד' צפוי להודיע ביום רביעי הקרוב על העלאה נוספת של הריבית לרמה של 2.25%. חשוב לציין כי למרות העלאות הקודמות, הריבית הריאלית בארה"ב ממשיכה להיות שלילית, והיא צפויה להישאר כך לפחות עד סוף השנה (השוק מתמחר כעת 82% סיכוי להעלאה נוספת של הריבית בדצמבר).
מבחינת המאזן של הבנק, כ-38 מיליארד דולר צפויים להיגרע במהלך השבועיים הקרובים מהשווקים, כאשר הימים הספציפיים הם שלישי (25.9) ויום שני הבא (1.10).
השווקים המתעוררים צפויים גם הפעם להיות הנפגעים העיקריים מהמהלכים של הפד'. מנק' מבט טכנית, הלירה הטורקית נמצאת בהתכנסות מאז תחילת אוגוסט, דבר שמעיד על תנועה חדה מתקרבת.
הדולר מול הלירה הטורקית: ארדואן בצרות ?
שוק האג"ח – מגמה של 40 בדרך להישבר?
הדולר הוא המטבע הרזרבי הגדול בעולם. נכון לסוף יולי, המדינות בעולם מחזיקות כ-6.49 טריליון דולר כרזרבות מט"ח, מדובר בכ-62.48% מסך הרזרבות מט"ח בעולם. מצוקת הדולרים בשוק עשויה בהחלט להביא למימוש נכסים אמריקנים על מנת לפתור מצוקות נזילות.
התשואות על אגרות החוב האמריקניות טיפסו בשבועות האחרונים בחזרה לרמות שיא. התשואה ל-10 שנים עומדת כעת על 3.06%. מהבחינה הטכנית, התשואה קרובה כעת לפרוץ קו מגמה יורד של ה-40 השנים האחרונות. לפריצה, אם וכאשר תתרחש, עשויות להיות השפעות על מדינות רבות נוספות.
תשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים: ה"שוק השורי" של ה-40 השנים האחרונות בדרך להסתיים?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.לא מבין בתרגוםאהרון 01/10/2018 19:29הגב לתגובה זו0 0עמית אתה פשוט לא יודע לתרגם . עשית סלט שלם עם קפיצות ללא קשר בין הנושאים . לא מבין את האתרסגור
-
4.צדקת (ל"ת)המצדיק 28/09/2018 16:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.יש עודף יצוא על יבוא, והדולרים נשפכים לארץ בכמויות ענק.הדולר לא יעלה בארץ 26/09/2018 11:38הגב לתגובה זו0 7יקח הרבה זמן עד שהדולר בארץ יעלה באמת. כבר 20 שנה שהדולר יורד (מ-5 שקלים ל-1 דולר ל-3.6 שקלים). כלכלת ישראל חזקה יחסית יותר מארה"ב. לכן הדולר לא יעלה בטווח הקצר. אולי בטווח הארוך של מספר שנים הדולר יעלה.סגור
-
2.כל עוד הנגידה העלובה פלוג בתפקיד לא תהיה תקומה לדולרמשה 25/09/2018 15:02הגב לתגובה זו15 4לא משנה מה יקרה בעולם .....הכלומניקית פלוג מנפחת את השקלסגור
-
זה לא תלוי בה. היא רוכשת דולרים בכמויות אדירות. לולאאורי 26/09/2018 11:41הגב לתגובה זו3 6הרכישות הללו, שער הדולר היה עומד היום על 3 שקליים ל-1 דולר.סגור
- טען עוד
-
הפוך גוטה הפוךמשה 28/09/2018 18:54הגב לתגובה זו3 0אל תתיחס להודעות של בנק ישראל היא עושה הפוך נונת לספקולנטים לדרדר את שער הדולר בסופי שבוע לא קונה שצריך ועושה הכל למראית עייןסגור
-
1.שאילתה-מה תהיה ההשפעה על השוק-באם הפד יתחיל ברכישות??איתי 24/09/2018 07:37הגב לתגובה זו5 0לקראת המאזן השנתי והבחירות בנובמבר-הפד מזרים שיהי חגיגה מה ההשפעה על שוקי ההון -כאשר הפד יחזור לרכישות? בתודהסגור