עומאן בראי משק האנרגיה העולמי

האם הסולטנות המזרח-תיכונית משמעותית במשק האנרגיה?
 | 
telegram

בסוף השבוע שעבר ערך ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ביקור חשאי במדינה הערבית עומאן. הביקור בסולטנות המזרח-תיכונית אמנם נעשה למטרות מדיניות וככל הנראה לצורך ניסיון לייצר דו-שיח בין ישראל לפלסטינים, אולם אנו נסקור את חלקה של המדינה בהסתכלות משק האנרגיה.

עומאן שוכנת בחלקה הדרום-מערבי של יבשת אסיה, בדרום-מזרח חצי-האי ערב. המדינה גובלת באיחוד האמירויות בצפון מערב, בסעודיה במערב ובתימן בדרום מערב. מלבד שכנותה במדינות אלו, עומאן יושבת על צומת ימי אסטרטגי מאוד - היא שוכנת לחופיו של הים הערבי ומפרץ עומאן, מה שמאפשר לה שליטה על צד אחד של מיצרי הורמוז, אשר מהווים את נתיב המעבר העיקרי של נפט וסחורות ממדינות המפרץ.

נתונים כלכליים עיקריים
בדומה למרבית מדינות חצי האי-ערב, כלכלת עומאן מבוססת על ייצוא נפט גולמי, כאשר על פי הערכות מקורן של כ-80% מהכנסות המדינה הן מייצוא נפט. 

הגרף הבא מתאר את שיעור השינוי ב-GDP של עומאן משנת 2010 ותחזית צמיחת ה-GDP עד לשנת 2023, עיקר השיפור ב-2018 והצפי לשיפור ב-2019 נובע מעליית מחירי הנפט בתקופה האחרונה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

**השינוי באחוזים

כלכלת המדינה נשענת כמעט לחלוטין על ייצוא של נפט גולמי, גז טבעי וקונדנסט, שכן מלבד היותם מקור הכנסות משמעותי למדינה, הסקטור מהווה כ-50% מה-GDP. על פי ה-Statistical Review שפרסמה בחודש יוני האחרון ענקית האנרגיה BP אשר פועלת במדינה, רזרבות הנפט המוכחות של המדינה נאמדות בכ-5.4 מיליארד חביות. נתון זה אינו חריג, שכן הוא מהווה כ-0.3% מסך הרזרבות בעולם.

עם זאת, נציין כי עומאן נחשבת למפיקת הנפט הגדולה במזרח התיכון שאינה חברה בארגון OPEC, וקצב ההפקה שלה נאמד בכ-1 מיליון חביות נפט ליום בשנת 2017. במהלך 2018 נרשמה ירידה מסוימת בתפוקות הנפט של המדינה לכ-970 אלף חביות ביום, לאור תמיכתה של המדינה במהלך של מדינות OPEC לקיצוץ תפוקות הנפט בעולם. מרבית מהנפט והקונדנסט שמופקים בעומאן נמכרים לסין, ולכן יש לה חשיבות מסוימת עבור משק האנרגיה העולמי, אולם לא מכרעת כמו שכנתה סעודיה.

הפקה משמעותית של גז טבעי
בניגוד ליציבות היחסית בקצב הפקת הנפט במדינה, בעשור האחרון חל גידול של כ-95% בהיקף הפקת הגז הטבעי במדינה. בשנת 2017 הופקו בעומאן למעלה מ-32 BCM של גז טבעי, כאשר לצורך ההשוואה, בישראל הופקו מעט מתחת ל-10 BCM. מוערך כי בשנים הקרובות הפקת הגז הטבעי במדינה תמשיך לגדול עם המשך פיתוחם של שדות הגז Khazzan ו-Ghazir על ידי ענקית האנרגיה BP.

ההפקה המסחרית מ-Khazzan החלה בספטמבר 2017 וכבר הגיעה ליעד ההפקה המתוכנן, כ-1 bcf/d. באפריל 2018, התקבלה החלטת השקעה להרחבת הפרויקט (FID), שהשלמתו צפויה בשנת 2021. דבר שצפוי להוביל לעלייה לכ-1.5 bcf/d (שווה ערך ל-15.6 BCM בשנה).

בשנים האחרונות, עם הירידה במחירי הנפט, החלה עומאן ליישם שיטות חדשניות בהפקת הנפט, לצורך קיטון עלויות ההפקה. במהלך 2017, החלו במדינה לייצר קיטור באמצעות 36 חממות סולאריות, שיאפשרו הפקה זולה יותר של נפט לעומת הפקתו באמצעות שימוש במקורות אנרגיה עצמאיים כמו נפט וגז טבעי.

בשורה התחתונה, למרות קרבתה של עומאן למדינות המפרץ החברות בארגון OPEC ושכנותה עם סעודיה, המדינה אינה חברה בארגון ותפוקות הגז והנפט שלה אינן מספקות על מנת להשפיע על משק האנרגיה העולמי. עם זאת, מיקומה הגאוגרפי מהווה כלי אסטרטגי משמעותי, שכן המדינה שולטת על צידו האחד של מצר הורמוז, המהווה נתיב מעבר מהותי של מרבית מתפוקות הנפט הגולמי של מדינות המפרץ.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות