תתכוננו לחסוך: האם ישראל צריכה חשמל ירוק או פשוט לצרוך פחות?

שר האנרגיה יובל שטייניץ רוצה שעד 2030 ישראל תפיק 17% מהאנרגיה שלה ממקורות מתחדשים. מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה: "בדיחה עצובה ואווילית"
 | 
telegram
(5)

"המטרה שלנו תוך 12 שנים לגמול את ישראל לחלוטין מדלקים מזהמים ולחתוך את זיהום האוויר כמעט בחצי. אנחנו מתכננים גמילה מוחלטת מפחם תוך 10 שנים והתחלנו לפעול לכך. עד 2022 נסגור את התחנות הפחמיות בחדרה ובאשקלון. בריאות הציבור חשובה יותר מהכל, אנשים לא יודעים, אבל מזיהום אוויר מתים פי שבע יותר מתאונות דרכים", כך אמר לאחרונה שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ במסגרת אילת-אילות השמיני במספר שנערך בשבוע שעבר במלון דן אילת.

דבריו של שטייניץ מתיישבים עם צעדים בשטח לקידום אנרגיה ירוקה. רק לאחרונה אישרה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה תקנות חדשות, שיחייבו התקנת מערכות חסכוניות לחימום מים בכל הדירות בבנייני מגורים חדשים, לצד הגדלת היקף ייצור האנרגיה מהשמש לשימוש הבניין. רק כדי לסבר את האוזן, צעד שכזה עשוי לחסוך בין 1,000-2,000 שקל למשפחה בישראל ואף להכפיל את עצמו אם המשפחה מתגוררת בבניין שמייצר חשמל על ידי מערכת סולארית שהותקנה על הגג.

ואם זה לא מספיק, בימים אלו צפויות להתחיל עבודות ההקמה של חוות הרוח עמק הבכא, על ידי חברת אנלייט, כשבמקביל בזן הודיעה כי היא מתכננת להקים חממת סטארט-אפ, שתשלב טכנולוגיות חדישות בתחום האנרגיה המתפתח. אך התמונה לא כזו ורודה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בשנת 2014 נתח האנרגיה המתחדשת מסך ייצור החשמל בישראל עמד על כ-2%, נמוך לכל הדעות. שנתיים לאחר מכן, בשנת 2016 הגענו ל-2.6% ובשנת 2017 רק לכ-3%. ומה בספרד אתם שואלים? בפרק הזמן הזה הם כבר הגיעו ל-40%.  

בספרד, מדינה עם תנאי שמש דומים לישראל, הציבה המדינה יעד של 70% עד 2030, ו-100% עד שנת 2050, בזמן שאצלנו היעד הזה עומד על 17% בלבד, וגם בו לא בטוח שנצליח לעמוד.

בונים על הגז
רוב התוכנית הישראלית בתחום האנרגיה מבוססת על מעבר לגז טבעי, לייצור חשמל ובאופן עקיף להנעת כלי תחבורה, בעוד שבשאר העולם מצמצמים את התלות בדלקים פוסיליים. בעוד שממשלת ניו-זילנד הודיעה לאחרונה על הפסקת חיפושי הגז והנפט במרחב הימי שלה, משרד האנרגיה הישראלי הודיע על מכרז חדש לחיפושי גז טבעי. 

מנכ"ל ההמשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר תקף את התוכנית האסטרטגית של משרד האנרגיה ל-2030, המבוססת על 17% אנרגיות מתחדשות עד 2030 וכינה אותה "בדיחה עצובה ואווילית". לטענתו של דנציגר, צריך להגדיל את השיעור ל-50% ומשק האנרגיה צריך להיות מבוסס על שמש ולא על גז.

"אני אומר בואו נמתח את הגבולות. אנרגיה לא צריכה להיות רק בצהריים אלא לאורך כל היום. אנו צריכים התייעלות אנרגטית, חייבים להוריד את צריכת החשמל ולא רק לייצר אנרגיה נוספת", אמר דנציגר.

העתיד באגירה
אחת הסוגיות המרכזיות בתחום האנרגיה המתחדשת היא האגירה. כלומר אם השמש זורחת ביום ומייצרת חשמל - כיצד שומרים את החשמל לשימוש בלילה?. אגירת חשמל יכולה להתבצע במקום הייצור, ואפילו אצל הצרכן, כאשר סוללות שיותקנו בבתים יוכלו לפתור חלק מבעיית האגירה ולהבטיח אספקת חשמל במשך ימים של תקלות באספקת החשמל. בעיית האגירה עליה הייתה אחד הנושאים המרכזיים בכנס אילת-אילות השנה, כאשר מספר חברות הציגו את הפתרון שלהן לנושא.

"בשנים הקרובות צריך לכסח את הבירוקרטיה, שתאפשר הקמה של רשת מתאימה. אם משקיעים בתשתית היום שתעשה ביצוע זה כבר יהיה מחר. לכן, אנו פונה לשר שטייניץ, כאשר מתכננים תוכניות ל-2050 צריך לתכנן את התשתית גם אם אין פתרון כרגע בתחום האגירה. זה ייפתר, הנושא קרוב מאוד להיפתר, תאמינו לי. הרשת והתשתיות חשובים מאוד שנשים אותם כבר במרכז ובמקביל נדאג לפתור את בעיית האגירה", אמר דנציגר.

פרנק ארמיחו, סגן נשיא לוקהיד מרטין הציג בכנס את פתרון האגירה של החברה. בשונה ממתחרותיה, הפתרון של לוקהיד מרטין מציע אגירה ארוכה של עד 10 ויותר שעות בנוסף לאגירה קצרת טווח של 3-4 שעות. אך גם כאן, עולות לא מעט שאלות בנוגע לטכנולוגיית GridStar של החברה, שמבוססת על סוללות לית'יום, להן אורך חיים של כ-20 שנה, כשלאחר מכן יהיה צורך להחליף את כולן ולהפטר בצורה מסוימת מהקיימות.

"אנחנו מאמינים שהפתרון שלנו יכול לעבוד בישראל ובנוסף ישנן חברות הטכנולוגיה מקומיות בתחום שמאוד מעניינות אותנו ואנחנו בהחלט שוקלים לשלב פתרונות מישראל כחלק מפתרון האגירה אותו אנחנו מציעים. העולם צריך לנוע לעבר אנרגיה ירוקה יותר", אמר.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    צריך להפחית בצריכת האנרגיה במקביל להפקת אנרגיה ממוחזרת
    יוסי אינהורן 09/12/2018 20:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    לצערי מדברים רק על אנרגיות לא מספקות, מדברים על אנרגיה מחצבית מופחתת זיהום, אנרגית רוח ושמש שמצריכות מתקני אגירה ואנרגיה גרעינית מסוכנת. האם זה מספיק?! צריך לחשוב קצת אחרת, צריך להפוך את האויב לאוהב, אטמוספרת כדור הארץ הולכת ומתחממת וזה הוא בנוסף לזיהום האוויר שחלק גדול ממנו מגיע משימוש בדלקים מחצביים, צריך להשתמש בחום אטמוספרת כדור הארץ ולהפוך אותו לאנרגיה זמינה בכול שעות היממה ללא צורך באגירה ועל הדרך להפחית גם את הזיהום משימוש בדלקים מחצביים
    סגור
  • 3.
    מישהו יכול לדבר כאן על כסף?
    יעקב 09/12/2018 15:57
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בקיצור כמה זה יעלה לנו לעבור לאנרגיה ירוקה, הפתרונות המוצעים קיימים כבר היום אך העלות שלהם יקרה מאוד (להזכירכם 3% מתוך 6% העלאת החשמל האחרונה היא לצורך מימון אנרגיה ירוקה). כנראה לכל החברות שמציעות פתרון היום יש אינטרס כלכלי מובהק ולכן יש לקחת את הדברים שלהם בעירבון מוגבל
    סגור
  • למה אתה קורא "עלות"? האם כללת את הטיפול במחלות נשימה
    יובל 10/12/2018 07:51
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כחלק מהעלות?
    סגור
  • 2.
    בושה שאנו העשירים בשמש מפגרים באנרגיה סולרית!
    קצת מציאות 09/12/2018 15:49
    הגב לתגובה זו
    3 1
    בהתיחס לכך שאנריה סולרית בשמש כשלנו תחרותית עם כל מקור אחר אין כל תרוץ שלא נלך בכוון במלא העצמה!
    סגור
  • 1.
    שטייניץ שומר על תשובה במקום לעזור למדינה לעבור לאנרגיה
    אביתר 09/12/2018 14:40
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מהשמש הוא שומר על הגז של תשובה שמזהם חתיכת קומבינטורים יש לנו מדינת ישראל היתה מחר כבר יכולה להעביר חוק ולעזור לחצי מהבתים והבניינים להציב קולטים סולאריים על הגגות מה שהיה מוריד את הביקוש לגז ב 50% וכל זה תוך פחות מ 5 שנים . אבל המושחתים בכנסת שיכלו לעשות את זה כבר לפני חמש שנים מקבלים הוראה לשמור על השימוש בגז של הטייקונים שמוצצים לנו את הדם והכסף והרבה מאד כסף
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות