איפה הכי "קל" בארץ לקנות דירה?

מחקר של מרכז טאוב מציג תמונת מצב עגומה ביחס ליכולתם של בני 35-54 לרכוש דירה. למה גרמה העלייה הממושכת במחירי הדיור בעשור האחרון?
 | 
telegram
(4)

העלייה הממושכת במחירי הדיור בעשור האחרון הפחיתה את יכולתם של משקי הבית לרכוש דיור ביחס לתחילת המאה. כך עולה ממחקר שמפרסם היום (ב') מרכז טאוב המתייחס ליכולתם של משקי בית לרכוש דיור.

בניגוד לשיטה המקובלת הבוחנת את היחס בין מחירי הדיור לגובה משכורת ממוצעת, הפעם נעשה הניתוח באמצעות בחינת שינוי היחס בין מחירי הדיור ובין הכנסתם הפנויה של משקי הבית. מחבר המחקר, קיריל שרברמן, מסביר כי שיטה זו מיטיבה להציג את תמונת המצב.

בתוך כך, נמצא כי הירידה ביכולת לרכישת דירה לפי ההכנסה הפנויה הכוללת היא מתונה יותר (לעומת מספר המשכורות הדרוש לקניית דירה), זאת מאחר וההכנסה הפנויה הכוללת של משקי הבית עלתה מהר יותר משכר העבודה בין השנים 1998 ל-2016, בעיקר בשל גידול במספר המפרנסים הממוצע במשקי הבית. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד עולה כי בשנת 2016 היה קשה יותר לרכוש דירה מאשר בשנת 2007 נוכח עלייה ביחס בין מחירי הדיור לבין ההכנסה הפנויה מאז המחצית השנייה של 2007. למרות זאת, היחס הנוכחי בין המדדים שווה ברמתו לזה שנצפה באמצע שנות התשעים של המאה שעברה. 

בני 35-54 מתקשים יותר לרכוש דירה
בפילוח לפי גיל, הנתונים מראים כי יכולתם של משקי בית בהם המפרנס העיקרי הוא בגילי 35-54 נפגעה במידה רבה יותר ביחס לקבוצות גיל אחרות - אצלם ההכנסה הפנויה עלתה בשיעור נמוך יותר מהממוצע. לעומת זאת, יכולת רכישת הדיור של משקי בית שהעומד בראשם הוא בן 55 ומעלה נפגעה פחות מהממוצע.

אצל משקי בית צעירים, בהם המפרנס העיקרי הוא בגילי 25-34, נמצא כי לא חלה פגיעה במידה רבה יותר משאר האוכלוסייה ביכולתם לרכוש דירה כאשר הכנסתם צמחה בשיעור דומה להכנסה הפנויה הממוצעת במשק.

מגמות בהכנסות הפנויה לפי גיל ראש משק הבית:

*השבר בסדרה מיוחס לשינויים נרחבים בסקר התוצאות בשנת 2012

יכולת הקנייה בתל אביב רושמת ירידה
בחלוקה לפי אזורים עולה כי מאז 2004 הירידה הגדולה ביותר ביכולת לרכוש דירה הייתה בתל אביב ובירושלים, וכן באזור הדרום, בשל עליה מהירה יותר במחירי הדיור לעומת העלייה בהכנסה הפנויה של משקי הבית המתגוררים באזורים אלו.

במחוזות הצפון, השרון וגוש דן (ללא תל אביב) לא נרשם שינוי של ממש לעומת הממוצע הארצי. בחיפה, יכולת הקנייה הצטמצמה במידה פחותה ביחס לאזורים אחרים מאחר ומחירי הדיור בעיר ירדו מאוד בין 2004 ל-2008 (אם כי מאז היכולת לרכוש דיור בעיר התפתחה באופן דומה לשינוי הממוצע).

היחס בין מחירי הדיור להכנסה הפנויה של משקי הבית לפי אזורים:

*השבר בסדרה מיוחס לשינויים נרחבים בסקר התוצאות בשנת 2012

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    הכנסה פנויה?
    אא 06/01/2019 11:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עבודה בעיניים... החליפו מיסוי ישיר במיסוי עקיף וטוענים שההכנסה הפנויה גבוהה יותר. אחרי הוצאות בסיסיות של תחבורה, חינוך, בריאות, מזון, חשמל, מים, גז, ארנונה וכו', ההכנסה הפנויה הרבה יותר נמוכה מהסכום שחושב!
    סגור
  • 2.
    כעת כששני בני הזוג עובדים קשה לרכוש דירה כמו בשנות ה90
    כשבדכ רק הבעל עבד 01/01/2019 22:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כעת הכל מובן
    סגור
  • 1.
    חשוב
    שרית 31/12/2018 19:09
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הכתבה נוגעת בשני נושאים כואבים שכר לא הוגן בגילאים בוגרים ורמת השכר שלא עולה בהתאם לעליית מחירי הדירות שכן עלו מאוד בשנים האחרונות! והעובדה שמחיר למשתכן לא ממש הועיל לירידת המחירים לא מפתיעה! ובנוגע לאותם צעירים שמחכים להגרלות במחיר למשתכן יש אופציה טובה יותר בפרויקטים כמו HORIZON בבת ים, עם דירות של 2-3 חדרים בפחות ממיליון שקלים.
    סגור
  • הפוך
    אלונשו 01/01/2019 09:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבנת הנקרא שלך לא משהו....
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות